Mätinstrument

Mätinstrumentet är verkligen en räddare när du ska mäta upp helt korrekt i dina gör-det-självprojekt. Vi guidar dig till hur du gör, vi visar dig det senaste mätinstrumentet och ger dig ett test av mätinstrument.

Mätinstrument - vad ska du använda?

Allt ska mätas, du måste bara ha tag i rätt mätverktyg. Från millimeterprecision till överblickar med satellit, och allt däremellan – det är allihop verktyg som du lätt kan få tag på eller tillgång till.

Millimeter – noggrant mätinstrument till småsaker

Skjutmåttet är ett mätverktyg som ger dig svaret på vilken tjocklek en skruv har, hur djupt ett utfräst hål är, eller hur bred springan är mellan fönsterkarmen och fasaden. Allt detta med en precision på en millimeter (eller en halv, om du inte är närsynt).

Centimeter – mätverktyget med och utan laser

En tumstock är en snickares trogna följeslagare. Den kan mäta millimeterprecist, men ofta används den till lite längre avstånd, alltså vid mått i centimeter. Ska du mäta längden på en list, bredden på en regel eller höjden på en bokhylla, är tumstocken ett bra mätinstrument att ha i fickan.

Måttbandet är i regel längre än tumstockens två meter, men funktionen är i princip den samma: Mäta avståndet mellan två punkter med en precision på en millimeter. En del måttband är endast två-tre meter långa, men det finns måttband på upp till 50 meter. Flexibla måttband är den enda typen av mätinstrument där du kan mäta omkretsen på större objekt, ex. en regntunna.

Medan de större måttbanden kan vara lite svåra att gå runt med i fickan, är deras elektroniska motsvarighet, laseravståndsmätare, mer behändig. Med laser mäter den tryggt avståndet upp till 50 meter, och så räknar den själv ut kvadratmetermått och kubikmetermått.

Vi har testat en rad avståndsmätare åt dig: Test av avståndsmätare.

Kilometer – mått via satellit

För bara några år sedan var det endast förbehållet lantmätaren att mäta ut tomter och hela bostadsområden. Nu kan du själv, med hjälp av internet och satelliter, mäta avståndet hem till svärmor och storleken på din egna tomt.

Google Earth Pro är programmet, som hjälper dig när du behöver ett mätinstrument i stor skala.

LÄS OCKSÅ: Uppmätning med Google Earth

När det måste bli exakt – mätinstrument i våg
Och så finns det så klart en annan typ av mått än längd och omkrets. Om något ska ligga jämnt, alltså i våg, kan du använda ett vattenpass. Det kan antingen vara ett traditionellt eller ett elektroniskt. Men det kan även vara en korslaser. Den kan markera lod och våg med en laserlinje, så att du antingen kan arbeta längst med linjerna (lasern sköter sig själv, så du har händerna fria) eller kan du mäta utefter en horisontell linje på väggen. Se vårt test av korslaser här: Test av korslaser

Har du användning för en horisontell linje på alla väggar i hela rummet på en gång, kan du köpa ett mätverktyg som roterar, samtidigt som det sänder ut en laserlinje. En cirkellaser är riktigt bra att arbeta med.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Helt rakt med cirkellaser

Sida 1 / 2