Sänksåg med skena

Sänksågen påminner om cirkelsågen, men den är så mycket mer. Den löper nämligen i en styrskena och sågar precis längs skenans kant. Man slipper därmed att beräkna avståndet från cirkelsågens sula och in mot sågklingan.

Sänksåg med skena

SPETSKOMPETENS: Till skillnad från cirkelsågen kan sänksågen börja snittet mitt i en skiva.

Sänksågen påminner en hel del om cirkelsågen – dock med två tydliga skillnader: För det första kan sänksågen, som namnet antyder, sänkas ner mitt i materialet som du sågar i. För det andra används sänksågen nästan uteslutande tillsammans med en styrskena. Skenan ser till både att du sågar helt rakt och att snittet blir rent och fint.

Sänksågen kan i stort sett allt som cirkelsågen kan – plus lite till. Det enda som den inte är bäst till är vid sågning på frihand, utan skena. Sänksågen har nämligen oftast inte sikte, och eftersom klingan oftast är helt ”inbyggd” är det svårt att se var man sågar.

Hög kvalitet

Sänksågen är inte så billig, och med skena kostar de flesta sågar från 4.000- 5.000 kronor och uppåt. Men det betyder också att du i stort sett alltid får en såg som är gjord för den professionella hantverkaren, med allt vad det innebär när det gäller kvalitet, hållbarhet och precision. Det finns också några sänksågar som är gjorda för gör-det-självarna, och det går att köpa en sådan för runt 1.000 kronor och uppåt. De klarar sig riktigt bra – med hänsyn taget till priset.

Om sänksåg med skena

Klicka på siffrorna nedan och läs om sänksågens detaljer:

  1. VINKELMÅTT. Sågvinkeln ska vara lätt att ställa in och läsa av. Normalt går den från 0° till 45°, men på en del maskiner går den från -1° till 47-48°. Det är ett plus.
  2. DJUPMÅTT. Ska helst kunna ställas in enkelt och exakt med en avvikelse på 1 mm. Skalan ska vara tydlig och lätt att läsa av.
  3. AV/PÅ. Knappen ska endast gå att aktivera när startspärren trycks in.
  4. SPÅNUTKAST. Utkastet ska kasta damm och spån så långt bak att det inte sätter sig i skenan. Och det ska gå att ansluta en verkstadsdammsugare.
  5. STYRSKENA. Bör vara av en robust aluprofil med häftunderlag på undersidan och glidbeläggning på ovansidan.
  6. HASTIGHET. Ska kunna ställas in till det material som det ska arbetas med.
  7. FRIKTIONSJUSTERING. Håller fast sågen mot skenan och ser till att sågen glider helt rakt fram. Finns dessvärre inte på alla sågar.

LÄS MER: Är du osäker på vilken sänksåg du ska köpa? Här hittar du vårt senaste test.

Skenan gör skillnaden

En stor del av sänksågens fördelar beror uteslutande på att den arbetar så bra tillsammans med styrskenan.

Det finns många olika slags skenor, men lyckligtvis är de flesta tillverkare eniga om hur sågen ska fästas på en sådan skena. Det betyder att de allra flesta sågar passar till de allra flesta skenor – oavsett märke.

OLIKA LÄNGDER
Skenorna finns i längder från omkring 0,5 till 5 meter. Den idealiska skenlängden beror så klart på uppgiften. Du hamnar dock sällan helt fel med en skena på omkring 1,2-1,5 meter.

BYGG IHOP SKENORNA
De flesta tillverkare har något slags skarv som gör det möjligt att bygga ihop skenorna. Det underlättar transport och betyder att du kan lösa fler uppgifter med färre skenor.

RÄTT VINKEL
När gavelpanelen eller skarven i bänkskivan i köket ska sågas till i rätt vinkel, har Bosch den här lilla, smarta skenan. Den kopplas ihop med en längre styrskena och gör det snabbt och lätt att göra helt exakta vinkelsnitt.

3 vanliga arbeten med sänksåg

SÅGA AV BRÄDOR Sänksågen ser till att trallbrädor och golvplankor blir exakt lika långa.

RAKA SNITT I SKIVOR Styrskenan ser till att sågen hålls stabil. Det garanterar fina och helt raka snitt.

GÖR VINKLADE SNITT/SMYGSÅGA Sänksågen kan ställas in exakt till vinklade snitt mellan -1° och 47-48°.

Varianter, funktioner och pris

Varianter av sänksågen

SÄNKSÅG MED SLADD Modellen med sladd är den absolut mest lämpliga varianten för gör-det-självaren. Om man kan leva med sladden får man här mest sänksåg för pengarna.

SÄNKSÅG MED BATTERI Sänksåg med batteri mäter sig utan problem med sladdvarianterna när det gäller styrka. Men du får betala lite mer – priset är ungefär 70-100 procent högre.

SÄNKSÅG MED FLEXIBEL SKENA Denna specialmodell, KSP 40 Flexistem från Mafell, skiljer sig genom att ha enstyrskena som kan rullas ihop vid transport.

Smarta funktioner

Tät anslutning. För att säkerställa att utsuget fungerar optimalt ska sågen sitta tätt mot underlaget – både när man sågar med och utan skena. Det har Bosch löst med en liten flik som kan föras upp och ner.

Anslag. Ett avtagbart anslag gör det enkelt att såga parallellt med ex. en vägg utan att använda styrskena. Det är smart. Man hittar det ex. på Metabos sänksåg.

Rekylstopp. Ser till att sågen endast kan köras framåt i skenan. Den kan därmed inte få ett kast om klingan fastnar.

Avtagbar sladd. Det är riktigt smart om sladden går att ta av. Det gör maskinen enklare att packa ihop och transportera, och det ger även möjlighet att byta mellan sladdar i olika längder.

Sänksåg med skena i 3 prisnivåer

DEN DYRA
En komplett maskin på alla sätt och vis.

Effekt: 1 050 watt
Varv/min: upp till 6 500
Sågdjup: 55 mm (43 mm vid vinkel på 45°)
Vinklingsbar: -1° till 47°
Längd på sladd: 4 meter
Pris: över 5 000 kr.

FESTOOL TS 55 REBQ

MELLANKLASSEN
En utmärkt maskin med tydliga inställningar.

Effekt: 1 300 watt
Varv/min: op til 6.400
Sågdjup: 56 mm (39 mm vid vinkel på 45°)
Vinklingsbar: -1° till 48°
Längd på sladd: 4 meter
Pris: under 3 500 kr.

MAKITA SP6000

DEN BILLIGA
Enkel och gedigen maskin utan överflödiga detaljer.
Effekt: 1 200 watt
Varv/min: 5 500
Sågdjup: 55 mm (45 mm vid vinkel på 45°)
Vinkeljustering: 0° till 45°
Längd på sladd: 2 meter
Pris: under 1 500 kr.

SCHEPPACH PL55

De 4 vanligaste klingorna till sänksågen

MYCKET GROVA SNITT
En klinga med 24 tänder (tandvinkel, 15° framåt ) är bra till mycket grova snitt på tvären och längden i hårt och mjukt trä. Används oftast till konstruktionsvirke, spånskivor och formplywood.

SNABBA, GROVA SNITT En klinga med 36 tänder (tandvinkel, 15 grader framåt) används på tvären och på längden i både mjukt och hårt trä. Lämplig för spånskivor, konstruktionsvirke och takoch golvplywood.

FINA, RENA SNITT En klinga med 48 tänder (tandvinkel, 15 grader framåt) kan såga fina, rena snitt i trä och plywood, möbelskivor, spånskivor laminerade på en sida och i parkett. Bäst för snitt tvärs över fibrerna.

MYCKET FINA SNITT Med en klinga med 60 tänder (tandvinkel, 15 grader framåt) får du fina snitt helt utan flisade kanter i plywood, möbelskivor, spånskivor med laminat på bägge sidor, MDF och parkett- och laminatgolv.

Så här använder du sänksågen

Vågrätt och lodrätt

VÅGRÄTA YTOR På vågräta ytor lägger du bara ner skenan på ytan. Den gummibelagda baksidan ser till att den inte glider.

LODRÄTA YTOR På lodräta ytor spänns styrskenan fast med tvingar och skruvas fast till ytan via hålen i skenan.

Perfekta och helt rena snitt i laminat

1. Laminat är hårt och flisas om man sågar ett snitt i ett drag. Med sänksågen kan man göra ett perfekt snitt utan kanterna flisas. Först mäts det ut exakt.

2. En av sänksågens styrkor är att djupinställningen kan justeras millimeterprecist. Det får man användning för här där den ställs in till 3 mm.

3. Sänksågen förs långsamt fram längs styrskenan. Därmed skapas ett spår som bryter igenom laminatytan exakt.

4. Därefter är det bara att såga i samma spår hela vägen genom skivan. Resultatet är ett snitt utan flisade kanter. Välj en sågklinga för laminat.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Cirkelsåg