Kap- och gersåg

Kap-/geringssågen är perfekt när du arbetar med trä, och behöver göra många likadana snitt. Vi visar dig hur du använder den och guidar dig till rätt val av kap-/geringssåg.

Kap-/gersåg - ett måste för dig som arbetar med trä

En kap- och gersåg är ett måste om du ofta arbetar med trä och behöver göra många precisa snitt. Kapsågen har länge varit ett fast inslag hos hantverkaren, men nu är priserna så låga att många gör-det-självare också investerar i en kapsåg.

Vilka uppgifter passar en kap-/geringsåg för?

En kap- och gersåg är närmast oundviklig om du ska bygga en terrass i trä. Kap- och gersågen ser till att snitten blir precis rätt och så besparar den dig oceaner av tid.

Vilken kap-/gersåg ska jag välja?

Det finns många kapsågar på marknaden. Det första du ska överväga, när du köper en kapsåg, är om den ska vara batteridriven eller köras på 220 volt. De dyraste modellerna kostar mer än tre gånger så mycket som den billigaste, så det är viktigt att du hittar den modell som passar dina behov när du investerar i en kapsåg.

Test av kap-/gersåg

Om du ska investera i en kapsåg är det alltså viktigt att du undersöker vilken modell som är rätt för dig. Ett bra sätt att börja kan därför vara att titta närmare på vårt nya test av kap- och gersågar: Hitta den bästa kap-/gersågen - Test av kap- och gersågar

Vilken klinga ska jag välja till min kap-/gersåg?

Din kap- och gersåg är inte bättre än den klinga du sätter på sågen. Å andra sidan kan den såga i nästan alla material, om du använder rätt sorts klinga.

Du bör alltid välja klinga efter det material du ska såga i. Välj ex. en metallklinga till stål och en fintandad klinga till trä, om du önskar ett fint och rent snitt. Ska du skära i trä, där det inte gör något om träet flisas lite, så är det en grovtandad klinga du tar fram. Den ger tillsammans med kap- och gersågen ett snabbt och exakt snitt.

I den här artikeln kan du läsa mer om olika typer av klingor till kap-/gersåg: Klingor till kap- och geringssåg

andra från Bonnier Publications