Vi har testat
6 lövblåsar:
- AL-KO LB 2060
- EINHELL GE-CL 18 LI E
- BOSCH ALB 18 LI
- RYOBI RY18BLXA
- DEWALT DCMBL562
- MAKITA DUB184Z

AL-KO LB 2060
Luftflödeshastighet: 200 KM/T.
Luftmängd: UPPGES EJ
Pris: 1.395 KR

EINHELL GE-CL 18 LI E
Luftflödeshastighet: 210 KM/T.
Luftmängd: 1,76 M³/MIN
Pris: 1.199 KR

BOSCH ALB 18 LI
Luftflödeshastighet: 210 KM/T.
Luftmängd: UPPGES EJ
Pris: 1.499 KR

RYOBI RY18BLXA
Luftflödeshastighet: 200 KM/T.
Luftmängd: 11,9 M³/MIN
Pris: 2.598 KR

DEWALT DCMBL562
Luftflödeshastighet: 200 KM/T.
Luftmängd: 12,7 M³/MIN
Pris: 3.000 KR

MAKITA DUB184Z
Luftflödeshastighet: 188 KM/T.
Luftmängd: 13 M³/MIN
Pris: 3.189 KR
Populära lövblåsar
Även om lövblåsen inte är någon ny uppfinning, så har det i många år främst handlat om bensindrivna modeller som särskilt har vänt sig till professionella trädgårdsmänniskor. Men i takt med att de elektriska motorerna har blivit billigare, starkare och mer effektiva, har lövblåsen nu också blivit relevant för vanligt folk. Och särskilt på hösten kommer den till sin rätt, när du ska få bort våta löv från trädäcket så att träet inte ruttnar, eller när trädgårdens löv ska blåsas ihop i en hög som det är enklare att samla ihop och köra bort. Lövblåsen kan också användas till lös fogsand eller till sågspånen i verkstan, så länge styrkan inte är på max.
Enorma skillnader
Marknaden för lövblåsar är fortfarande ganska begränsad. Till testet har vi samlat ihop några av de mest populära 18-voltsmaskinerna, som alla utlovar luftflödeshastigheter runt 200 km/h.
Deltagarna utgör två olika kategorier. Den första kategorin är de stora och urstarka maskinerna med varierbar styrka och en prislapp på mellan 2.598 och 3.189 kronor, inklusive batteri och laddare. Det är inte förvånande att det är här vi hittar vår testvinnare. Den andra kategorin är de billiga för under 1.500 kronor inklusive allt. Det är små maskiner som visserligen kallas för lövblåsar, men som får otroligt svårt att blåsa ihop löven i trädgården. De fungerar dock bra på mindre områden med slätt underlag. Det är i den billigare kategorin som vi utser ett bra köp.
Så här testar vi
Det är stor skillnad på hur starka maskinerna är. Så för att testa styrkan och få ett jämförbart resultat placerade vi en badboll i luftströmmen och mätte hur högt upp i luften badbollen hamnade. Bollen blev hängande i luftströmmen tills maskinen stängdes av.
Vi har också mätt hur länge lövblåsarna kan gå på ett fulladdat batteri – både med full kraft och med jämförbar nedsatt styrka, om den går att skruva ner.
Dessutom har vi bedömt maskinernas kvalitet, samt hur bra de är att arbeta med ur ett ergonomiskt perspektiv.

BETYG
Den samlade betyget är ett viktat genom-snitt av de här fyra parametrarna: styrka, uthållighet, kvalitet och ergonomi.

STYRKA
En badboll placeras i luftströmmen. Avståndet från munstycket till bollens underkant mäts när bollen lagt sig till ro i luftströmmen.

KVALITET
Maskinernas kvalitet bedöms. Här räknas bl a materialval och kvaliteten på skarvarna in.

UTHÅLLIGHET
Uthålligheten mäts med full kraft. Kan styrkan skruvas ner, mäts uthålligheten också med bollen på 50 cm höjd.

ERGONOMI
Vi väger dem och bedömer balansen på maskinerna. Vi tittar också på placering av knapparna och utformningen av handtaget.
Resultaten

DEWALT DCMBL562
1.600 kronor
EINHELL GE-CL 18 LI E
399 kronor
AL-KO LB 2060
595 kronor
BOSCH ALB 18 LI
599 kronor
RYOBI RY18BLXA
1.299 kronor
MAKITA DUB184Z
1.599 kronorLäs mer om lövblåsarna hos tillverkarna:
Testvinnare
Urstark lövblås i toppklass
DEWALT DCMBL562
Kvalitet och ergonomi är i topp hos testvinnaren, som samtidigt visar imponerande styrka och uthållighet. Enda lilla minuset är priset. Men du får vad du betalar för.
Konkurrensen mellan de tre stora maskinerna är väldigt stor, men DeWalt avgår med segern – en noslängd före testets starkaste deltagare, från Makita, på andraplatsen.
Det är särskilt den solida kvaliteten och oöverträffade ergonomin som ger testvinnaren en fördel framför konkurrenterna. Lövblåsen är nämligen enormt behaglig att arbeta med. Handtaget ser till förväxling ut som handtaget på DeWalts skruvdragare – ett grepp som faktiskt återkommer på de flesta av DeWalts elverktyg. Det är enormt bra att hålla om och det ger en bra kontroll över maskinen som är välbalanserad och som därför går lätt att styra – även om luftströmmen trycker lövblåsen bakåt. Handtaget har också ett lås så att du inte behöver hålla inne knappen.
Imponerande styrka
I styrketestet kommer DeWalt in på en andraplats, men i praktiken kunde vi inte märka någon större skillnad på den och testets starkaste deltagare. Testvinnaren avlägsnar nedfallna löv och kvistar från alla underlag utan problem. Det beror på den starka motorn och munstycket som mest av allt påminner om en jetmotor och som hjälper till att koncentrera luftströmmen.

Hastighetslåsknappen gör att det går att använda maskinen utan att startknappen hålls inne. Låsknappen behåller nämligen sitt läge.

Munstycket leder tankarna till utblåset på en jetmotor. Det ger en koncentrerad och stabil luftström som är enkel att styra och rikta åt rätt håll.

DeWalt har valt att återanvända det välkända handtaget från sina skruvdragare. Det är behagligt att hålla om och ger ett bra grepp om maskinen.
Bra köp
Den bästa av de billiga
EINHELL GE-CL 18 LI E är ett bra förslag på en mindre lövblås för de enklare uppgifterna. Det vill säga att hålla trädäcket, stenplattorna eller verkstan fri från löv eller sågspån. Dessa uppgifter klarar den bra – och till och med till testets absolut lägsta pris. Större mängder höstlöv på gräsmattan kräver dock en del tålamod.
Batteritiden är ganska bra och även med det lilla batteriet på 2,5 Ah kan den blåsa på full styrka i nästan 20 minuter – och lite mer om du skruvar ner styrkan. Det är nämligen den enda bland de billigare deltagarna som har den funktionen, som kan fungera bra inne i verkstan men inte gör mycket nytta utomhus.
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.