Vi har testat
7 batteriskruvdragarna:
- MAKITA DF001DW
- BOSCH IXO
- BLACK+DECKER CS3652LC
- FERM CDM1132
- RYOBI ERGO
- EINHELL TC-SD 3,6 LI
- SKIL 2636 AA

MAKITA DF001DW
Batteri: 3,6 VOLT/1,5 AH
Moment: 4 NM
Pris: 399 KR

BOSCH IXO
Batteri: 3,6 VOLT/1,5 AH
Moment: 4,5 NM
Pris: 399 KR

BLACK+DECKER CS3652LC
Batteri: 3,6 VOLT/1,5 AH
Moment: 5,5 NM
Pris: 399 KR

FERM CDM1132
Batteri: 3,6 VOLT/1,3 AH
Moment: 4 NM
Pris: 279 KR

RYOBI ERGO
Batteri: 3,6 VOLT/1,5 AH
Moment: 5 NM
Pris: 375 KR

EINHELL TC-SD 3,6 LI
Batteri: 3,6 VOLT/1,3 AH
Moment: 3 NM
Pris: 199 KR

SKIL 2636 AA
Batteri: 3,6 VOLT/1,5 AH
Moment: 7 NM
Pris: 429 KR
Små batteriskruvdragare
De batteridrivna skruvdragarna liknar mest leksaker. Men även om de naturligtvis inte kan mäta sig med större maskiner på 12 eller 18 volt, är de allihop överraskande starka och det var marginaler som avgjorde vilken maskin som vann.
Vi utsatte dem för en rad helt orimliga tester för att bedöma deras styrka, hastighet och uthållighet. Och även om maskinerna har utformats för mindre skruvar så visade vårt test att du faktiskt även kan använda dem till att borra med. Allt som krävs är att borret har en hals som passar i HEX-fästet.
LÄS OCKSÅ: Se alla sorters verktygslådor
Förhandsfavoriten åker på stryk
Med mer än 17 miljoner sålda exemplar under de senaste 16 åren är Bosch IXO det bäst säljande elverktyget någonsin. Så det var inget tvivel om vilken maskin som var favoriten. Därför var det också överraskande att den inte vann något av deltesterna.
Så här testar vi
Ju starkare skruvdragarna är, desto fler uppgifter kan de utföra. För att testa styrkan skruvade vi i tre olika skruvar så långt som möjligt och därefter mätte vi hur mycket som stack upp.
Med en typisk laddningstid på omkring 3–5 timmar är det en fördel om batteriet inte tar slut direkt. Vi har därför testat hur många hål vi kunde borra innan batteriet tog slut.
Vi har också tittat närmare på hastigheten genom att mäta hur lång tid det tog för de tre skruvarna att skruvas i.

BETYG
Sammantaget är maskinens betyg ett viktat genomsnitt av dessa fyra faktorer: styrka, uthållighet, hastighet och storlek.

UTHÅLLIGHET
Med ett centrumborr på 18 mm borrade vi så många hål i en 19 mm MDF-skiva som maskin och batteri kunde klara.

STYRKA
Tre olika skruvar skruvades så långt ner som möjligt i en bjälke av furu. Vi mätte hur mycket som stack upp efteråt.

HASTIGHET
Hastigheten testades genom att tre spånskruvar på 3,5 x 35 mm skruvades helt ner i en bjälke medan vi tog tiden.

STORLEK
Vi har mätt och utvärderat de små maskinernas storlekar. Det är en klar fördel om det går att byta mellan stav- och pistolform.
Resultaten

SKIL 2636 AA
429 kronor
RYOBI ERGO
375 kronor
MAKITA DF001DW
399 kronor
BOSCH IXO
399 kronor
BLACK+DECKER CS3652LC
399 kronor
FERM CDM1132
279 kronor
EINHELL TC-SD 3,6 LI
199 kronorLäs mer om batteriskruvdragare hos tillverkarna:
Testvinnare
Liten, pigg och stark
SKIL 2636 AA
Den minsta är sällan även den starkaste. Men den kompakta Skilmaskinen har imponerande mycket kraft och är dessutom en av de snabbaste maskinerna
Skruvdragaren från Skil är testets minsta. Men den är långtifrån den svagaste i gruppen. Den har massor av kraft och där de andra deltagarna får ett moment på mellan 3 och 5,5 Nm får Skil-maskinen 7 Nm. Även om det bara handlar om en liten ökning blev skillnaden tydlig i vårt styrketest där testvinnaren kom på första plats.
Hastigheten ligger också på den övre nivån och det är endast uthålligheten som inte riktigt håller måttet. I det testet får maskinen sämst resultat, men kan du leva med det får du en övertygande och solid liten batteridriven skruvdragare med flera fina finesser.
Bra detaljer
På undersidan av testets vinnare finns små, praktiska bitshållare, så att du alltid har de bits som du använder mest nära till hands. Överst sitter en lampa som lyser rött när maskinen behöver laddas och grönt när den håller på att laddas. Skruvdragaren laddas via ett mini-USB-uttag som också används på en del mobiler. Det är oerhört praktiskt, eftersom det ofta finns en i närheten om du har glömt den medföljande laddaren.
På sidan sitter en liten vippströmbrytare med vilken man väljer höger- och vänstergång, men den kräver lite tillvänjning.

De två små bitshållarna gör att du alltid har de bits som du använder mest nära till hands och du minskar risken för att de ska komma bort.

Under fästet sitter ett inbyggt arbetsljus som tänds när man trycker på startknappen. Trycks knappen in till hälften är det endast ljuset som tänds.

Tillsammans med skruvdragaren medföljer en mini-USB-laddare som också fungerar med en del smarttelefoner och annan elektronik.
Se batteriskruvdragaren från Skil
I denna video ser du Skils egen presentation av batteriskruvdragaren SKIL 2636 AA.
Videon är från Skils YouTube-kanal.
Bra köp
Välutvecklad och billig
RYOBI ERGO är testets vinnare i hälarna och hamnar på en delad andraplats. Här finns det mycket kraft som står till förfogande och maskinen ligger bra till både när det gäller uthållighet och hastighet. Ryobi-maskinen skiljer sig från flera av de andra maskinerna genom att hela dess handtag är täckt av en halksäker gummibeläggning som ger ett säkert grepp och gör att den är behaglig att hålla i.
Precis som testets vinnare är den utrustad med en vanlig USB-laddare. Arbetsljuset är kraftigt men kastar en irriterande skugga på arbetsytan. Det går att montera på en praktisk vinkelchuck som dock köps separat.
Vi har hittat Ryobi-maskinen till ett pris på 375 kr.
Se batteriskruvdragaren från Ryobi
I denna video ser du Ryobis egen presentation av batteriskruvdragaren RYOBI ERGO.
Videon är från Ryobis YouTube-kanal.
SE TESTET:
Vi testar 6 skruvdragare på 12 volt
Läs mer om:
Effektiva miniskruvdragare
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.