Eldstad

  Eldstad i trädgården

  En eldstad i trädgården skapar mys, och det finns massor av möjligheter om du vill bygga en egentillverkad eldstad, även om det finns många halvfärdiga lösningar som ex. eldfat och färdiga eldstäder av olika slag. Du hittar massor av inspiration och byggbeskrivningar här på hemsidan om hur du kan bygga dig en eldstad i trädgården.

  LÄS OCKSÅ: Bygg en nedsänkt eldstad

  Sten till eldstad

  Om du gör en egentillverkad eldstad till trädgården är det perfekt att använda sten som tål värmen bra. Det finns eldfast sten som är framtagen för att klara av stor värmepåverkan, men även lecablock och “naturlig” sten som marksten kan användas till en eldstad i trädgården.

  En eldstad av marksten eller natursten kan byggas ganska enkelt, ex. som en cirkel i gräsmattan med en eldstad i mitten. Stenarna sätts på högkant i sättgrus, så du behöver först ta bort det övre jordlagret och därefter lägga ca 10 cm sättgrus, som stenarna kan bankas ner i. Runt om eldstaden kan du bygga ett par bänkar så det finns bra sittplatser vid eldstaden i trädgården.

  LÄS OCKSÅ: Egentillverkad eldstad i trädgården

  Du kan också välja att gjuta ett eldfat i betong, eller svetsa samman ett av järn.
  Har du ett par överblivna stenar från ex. en plattsättning eller stenläggning, kan dessa också läggas eller limmas på varandra i en cirkel, som du kan elda i.

  LÄS OCKSÅ: Enkelt eldfat gjutet i hinkar

  Galler till eldstad

  Det är en bra idé med ett galler till eldstaden, så att du har möjlighet att laga enkel mat. Ett galler i rostfritt stål är perfekt, då det tål värme och uteliv bra. Det kan också vara så att du har ett överblivet galler från en gammal ugn som går att använda. Om du vet att du kommer använda din eldstad i trädgården till enkel matlagning, och därmed kommer använda ett galler ofta, bör du överväga tanken på att låta gallret sätta reglerna för hur du utformar och bygger din eldstad. Ex. genom att anpassa storleken på eldstaden efter gallret, och inte omvänt. Du kan också överväga att bygga en eldstad där det finns möjlighet att sätta gallret på flera olika höjder, så att du kan laga lite mer avancerad mat.