Gjut stilren eldstad i betong

Du gör garanterat stor succé hos både barn och vuxna om du gjuter en eldstad, där ni sedan kan samlas och ha det mysigt. När du använder betong får du en rå och stilren eldstad som är grymt läcker i många år. Det är lätt att anpassa gjutformen till den storlek du vill ha.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 vecka
Pris
1.300 kronor

En brasa är mysig och när elden har falnat och blir till glöd kan du lägga på ett galler över öppningen och grilla.

Intro



Hör hur det knastrar från elden och se hur gnistorna far runt i eldstaden, som du och familjen samlas runt när det ska vara mysigt och kvällsmörkret sakta sänker sig över trädgården. Men det gör inget för elden ger både ljus och värme. Mysigt? Visst är det och här är beskrivningen på eldstaden av betong.

Betong är billig och ger en fint resultat som håller sig snyggt i många år. När du har bestämt storleken snickrar du en gjutform av trä som ställs på marken där eldstaden ska vara. Men först gräver du ut och stampar marken. När formen har fyllts med betong ska du låta betongen vila ett par dagar innan formen tas bort.

Stark betong

Betong är ett otroligt starkt material om du bara ser till att få bort all luft i den. Finns det lufthål i betongen blir den skör och går lättare sönder. Du måste därför fördela betongen ordentligt i formen och vibrera den för att få bort alla luftbubblor.

Du måste också ta hänsyn till att betongen inte får torka för snabbt eftersom det medför stor risk för sprickbildning. Därför gäller det att hålla betongen fuktig (extra viktigt när det är varmt ute) medan den härdar i formen.

LÄS OCKSÅ: Anlägg en elegant spegeldamm

Om du gjuter i betong får du en eldsat som är riktigt snygg och som håller i många år. Se hur du gör den i den här videon.

Instruktion

01
Gör en gjutform och placera den 5 Steg

När du har bestämt hur stor eldstad du vill ha kan du göra en gjutform. Här består den av en inre och en yttre del. Till sidorna i de två delarna används brädor - fyra på varje sida i både den inre och den yttre delen. Var noga med att de får samma höjd så att ovansidan blir vågrät.

Här är delarna till formen kvadratiska, men du kan göra dem i precis vilka mått du vill. Sidorna sätts ihop med varandra med hjälp av vinkelbeslag, som lätt skruvas loss när formen senare delas.

1

Sätt den yttre delen av gjutformen på marken där du vill ha din eldstad. Gör märken i gräset så att du vet var du ska gräva. Ta bort ramen och gräv c:a 20 cm djupt.

2

Skyffla ner singel på bottnen av hålet när du har jämnat till underlaget. Fördela singeln i ett cirka 11 cm djupt skikt och stampa så att småstenarna packas ordentligt.

3

Sätt tillbaka den yttre delen av gjutformen och sätt sedan ner den inre. Avståndet mellan de två ramarna ska vara lika stort överallt.

4

Kolla att gjutformen är vågrät. När du har fått de två ramarna att vara lika höga och när avståndet mellan dem är lika stort överallt bör du passa på att fixera formen med ett par lister.

5

Knacka ner några armeringsjärn i marken innan du häller på betong. De gör betongen starkare. Här sätts ett på mitten av varje sida och ett i varje hörn. Fäst sedan två järn mellan de lodräta, ett nertill och ett upptill.

02
Häll i betong och täck över formen 6 Steg

Nu är det dags att hälla betong i gjutformen och det ska göras i flera omgångar. Den första gjutningen ger dig en sockel, som du använder som underlag när du murar fast de eldfasta tegelstenarna längs den inre delen av gjutformen. De eldfasta stenarna skyddar betongen, som inte tål å höga temperaturer som tegelstenarna.

När du har murat fast stenarna kan resten av betongen hällas ner i formen. Fördela den ordentligt och vibrera den för att slippa luftbubblor.

1

Blanda betongen och häll ner den första portionen i formen. Gjut cirka 9 cm tjockt. Se till att fördela betongen ut i alla hörn. Låt den sedan härda cirka ett dygn innan du arbetar vidare.

2

Sätt upp de eldfasta tegelstenarna längs den inre delen av gjutformen. Blanda bruket, stryk det på stenarna och ställ dem på högkant sida vid sida hela vägen runt. De skyddar betongen mot värmen.

3

Häll nu ner nästa portion betong i formen och fördela den noga, t.ex. med en ogrässkyffel. Vibrera betongen så att det inte bildas luftbubblor i den. Låt sedan betongen härda cirka ett dygn.

4

Den sista portionen hälls i upp till kanten på gjutformen. Var noga med fördelningen och vibreringen. Jämna till betongen med en list som dras på formen och låt betongen vila cirka 30 minuter.

5

Släta till ovansidan med en puts-bräda så att ytan blir slät, fin och jämn. Låt betongen vila en timme och finjustera med en stålskånska så att ytan blir helt slät.

6

Ta god tid på dig när du jämnar till ytan. Släta gärna ut i flera omgångar så att det blir fint.

03
Ta bort formen och vattna betongen 4 Steg

När betongen har stått i gjutformen några dygn är det dags att ta bort formen. Den yttre tar du enkelt bort när du har lossat vinkelbeslagen, men gör det försiktigt så att sidorna på betongen inte skadas. Det är lätt hänt att göra märken.

Det är svårare att ta bort den inre delen eftersom den är inklämd. Räkna med att du tvingas såga bort den.

Betong kan spricka om den torkar för snabbt så därför bör du vattna betongen regelbundet i cirka en vecka.

1

Gjutformen kan tas bort när betongen har härdat i två dygn. Skruva loss vinkelbeslagen så kan sidorna tas bort en efter en.

2

Ta också bort den inre delen av formen. Det kan vara besvärligare eftersom den sitter inklämd. Här är det ofta nödvändigt att såga loss den med cirkelsåg.

3

Eldstaden vattnas med slang när du har tagit bort formen. Då försvinner ev. rester av formen samtidigt som betongen fuktas för att inte spricka.

4

Häll ner lavastenar på bottnen - ovanpå singelbädden. Stenarna tål extremt höga temperaturer till skillnad från betong.

Material

  • Brädor, 25 x 125 mm
  • Vinkelbeslag, 64 x 92 mm
  • Skruvar, 3,5 x 20 mm
  • Singel, 4-8 mm
  • Betong till 0,4 m3
  • Eldfasta tegelstenar, 24 st.
  • Murbruk, 1 säck
  • Armeringsjärn, 10 mm, c:a 6 m
  • Lavasten, c:a 25 kilo

Tidsförbrukning

Cirka 1 vecka inkl. torktid.

Pris

Räkna med 1 200–1 300 kr.

Svårighetsgrad

Det är lätt att gjuta en eldstad av betong, men betongen måste fördelas och vibreras noga för att luftbubblor ska försvinna.

Ritning

Så här har eldstaden byggts upp

Eldstaden gjuts direkt på marken i den storlek du vill ha. Gjutformen snickras av brädor och tas bort när betongen har torkat en vecka.

Så här har eldstaden byggts upp

Video

TIPS: Laga hål i betong

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.