Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
En brasa är mysig och när elden har falnat och blir till glöd kan du lägga på ett galler över öppningen och grilla.

En brasa är mysig och när elden har falnat och blir till glöd kan du lägga på ett galler över öppningen och grilla.


Hör hur det knastrar från elden och se hur gnistorna far runt i eldstaden, som du och familjen samlas runt när det ska vara mysigt och kvällsmörkret sakta sänker sig över trädgården. Men det gör inget för elden ger både ljus och värme. Mysigt? Visst är det och här är beskrivningen på eldstaden av betong.

Betong är billig och ger en fint resultat som håller sig snyggt i många år. När du har bestämt storleken snickrar du en gjutform av trä som ställs på marken där eldstaden ska vara. Men först gräver du ut och stampar marken. När formen har fyllts med betong ska du låta betongen vila ett par dagar innan formen tas bort.

Stark betong Betong är ett otroligt starkt material om du bara ser till att få bort all luft i den. Finns det lufthål i betongen blir den skör och går lättare sönder. Du måste därför fördela betongen ordentligt i formen och vibrera den för att få bort alla luftbubblor.

Du måste också ta hänsyn till att betongen inte får torka för snabbt eftersom det medför stor risk för sprickbildning. Därför gäller det att hålla betongen fuktig (extra viktigt när det är varmt ute) medan den härdar i formen.

Ladda ned hela artikeln och få en steg-för-steg-beskrivning.

LÄS OCKSÅ: Anlägg en elegant spegeldamm

Om du gjuter i betong får du en eldsat som är riktigt snygg och som håller i många år. Se hur du gör den i den här videon.