Nedsänkt uteplats med läckra detaljer

Älskar du att vara utomhus, när vädret så tillåter? Då är den här uteplatsen med eldstad något för dig! Den fungerar som myshörna dygnet runt. Att den är nedsänkt lite i marken, skapar grottkänsla och gör det extra mysigt.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
10.000 kronor
Eldstaden är ett riktigt blickfång med läckra detaljer och kommer garanterat bli trädgårdens nya samlingsplats.

Eldstaden är ett riktigt blickfång med läckra detaljer och kommer garanterat bli trädgårdens nya samlingsplats.

Intro

Uteplatsen är byggd med helt vanliga standardvaror som köps i bygghandeln eller på nätet. Projektet är lätt att komma igång med, när du väljer material som är enkelt att få tag på. Materialet är utvalt för att göra det enkelt att både bygga och underhålla uteplatsen.

LÄS OCKSÅ: Galleri med eldstäder

Så här bygger du uteplatsen med eldstad

I den här gör-det-självbeskrivningen går vi igenom, steg för steg, hur du bygger eldstaden. Det är inte svårt, men det är jobbigt att gräva, så det är en bra idé att vara flera som samsas! Vi visar hur du:

  • mäter och markerar
  • gräver ut
  • stampar botten och bygger en träram
  • klär med trallbrädor.

Instruktion

01
Så här bygger du uteplatsen 4 Steg

När uteplatsen ska nedsänkas i marken, blir det ett par dagars grävande innan du kan komma igång med själva byggandet. Det ska sättas stolpar och byggas en underliggande träram, som täcks med trallbrädor. I mitten av trädäcket ska det finnas utrymme för en eldstad.

Eldstaden fungerar som myshörna dygnet runt.

Eldstaden fungerar som myshörna dygnet runt.

1

Markera var uteplatsen ska ligga, så att du är säker på att den får rätt storlek och att du vet exakt var det ska grävas ut.

2

Gräv ut så att uteplatsen hamnar en bit under marknivå, och kör undan jorden. Här grävs ca 40 cm djupt.

3

Stampa till botten ordentligt och bygg en träram. Börja med profilstolparna, som ska grävas ner till frostfritt. Här 90 cm djupt. Stolparna ska placeras i varje hörn samt en i mitten av varje långsida. De gjuts fast i plint-betong, som hälls direkt i hålet med lite vatten. Blanda med en bit läkt. Mellan stolparna fästs syllar hela vägen runt ramen. Det sätts också tvärsgående reglar mellan syllarna, som bildar ett stadigt underlag för själva golvet.

4

Träramen kläs med trallbrädor. Börja med golvet, där brädorna sågas till så att det blir plats för eldstaden i mitten. Brädorna skruvas i med trallskruv. På sidorna sätts brädorna i H-stolparnas profiler. De skruvas fast i stolparna, som kapas i lämplig höjd.

Material

Uteplatsen är byggd med helt vanliga standardvaror som köps i bygghandeln eller på nätet. Projektet är lätt att komma igång med, när du väljer material som är enkelt att få tag på. Materialet är utvalt för att göra det enkelt att både bygga och underhålla uteplatsen.

H-STOLPAR
H-stolpar är profilstolpar med ett spår i, så att brädor kan staplas vågrätt på varandra mellan två stolpar. Det finns också profilstolpar som har spår på flera sidor, för att användas t ex till hörnor. Du kan också göra dina egna H-stolpar genom att sammanfoga tre trästycken, där det mellersta är mindre än de två yttersta, så att du antingen får ett eller två spår, beroende på behov.

PLINTBETONG
Det enklaste sättet att gjuta fast en stolpe är att använda plint-betong. Färdig blandning finns att köpa i säckar, där man bara ska tillsätta vatten. Du behöver inte ens blanda det först utan kan hälla ner betongen i hålet runt stolpen och sen hälla vatten i hålet.

ROSTFRIA SKRUVAR
Det spelar stor roll vilka skruvar du använder för att skruva fast trall- brädorna. De ska vara rostfria för utomhusbruk - och självgängande, så att du slipper förborra. På så sätt sparar du mycket tid.

STEN
Till den här uteplatsen används sten både för dränering och dekoration. För att träsidorna inte ska ruttna, fylls utrymmet mellan trä och jord med sten hela vägen runt, så att vattnet leds bort. Samtidigt är stenarna snygga i facken vid ingången och som underlag runt eldstaden.

FIBERDUK
Vill du inte att det ska dyka upp ogräs mellan trallbrädorna, kan du lägga ut fiberduk (också kallad ogräsduk, markväv eller geo-textil) mellan reglarna på den underliggande träramen. Det köps på rulle och kan enkelt klippas till så att det passar. Fiberduken hindrar solljuset från att nå ner till ogräsfröna i jorden.

DISTANSKLOSSAR
Distansklossar är oundvikliga när du ska montera trallbrädor. Välj hur brett du vill ha mellan dina trallbrädor och sätt klossen mellan brädorna när du skruvar fast dem. Då är du säker på att få samma avstånd mellan brädorna. Ett tips är att sätta en skruv i ett par klossar, så att de inte faller ner mellan brädorna.

Ritning

Uteplatsens konstruktion

Uteplatsens konstruktion är ganska enkel. Trästommen byggs av trä i tre olika dimensioner - profilstolpar i hörnen och mitt på långsidorna, reglar som syllar, golvreglar och som stöd för bänken, samt trallbrädorna till både sidor, golv och bänk.

Sidorna består av tryckimpregnerade trallbrädor (28 x 120 mm) som kapas på längden så att de passar i spåren på stolparna. Här är det sex brädor, som också kan användas som ryggstöd på den bänk som byggs hela vägen runt.

De tryckimpregnerade trallbrädorna (28 x 120 mm) på golvet kapas på längden och fästs mot syllen och golvreglarna. I mitten av golvet ska det finnas ett kvadratiskt hål till eldstaden, så här blir det lite extra mycket sågande.

H-stolparna (90 x 90 mm) gjuts fast i hål som är 90 cm djupa. De finns med profil på en eller flera sidor. Spåren ska naturligtvis placeras så att det passar till de brädor som ska utgöra uteplatsens sidor.

Sidorna längs gången in till uteplatsen ska bara bestå av fyra brädor på höjden, så att de kommer i höjd med gräsmattan runt omkring.

Reglar (45 x 70 mm) används till den underliggande trästommen - både som syll, som fästs mot stolparnas utsidor, och som golvreglar under trallbrädorna. Golvreglarna stödjs underifrån på flera ställen av plattor, så att golvet blir riktigt stadigt.

Uteplatsens konstruktion

3D-modell

3D-modell

Nedsänkt eldstad

Eldstaden är placerad 40 cm under marknivå.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Stolparna placeras och stommen görs

Stolparna grävs ner till frostfritt djup. De sätts i varje hörn, samt en i mitten på varje långsida.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Trästommen kläs med trallbrädor

Brädorna sågas till och monteras med trallskruv.

Öppna 3D-modell

Video

TEKNIK: Gjutna stolpar

Med stöttor får du dem helt raka, medan betongen härdar

TEKNIK: Stolpar på rad

Med ett rättesnöre får du dem i en exakt rad

TEKNIK: Oljning av trätrallen

Kräver bara en pensel och en bomullstrasa

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Eldstad