Varm och vacker hemgjord eldplats i trädgården

Gillar du och din familj också att grilla marshmallows över en eld, en ljum sommarkväll? Då är det som upplagt för att bygga denna eldplats med solid bänk i hårdträ med plats för vedförvaring, vid den cirkelformade eldplatsen i gatsten. Den byggs på ett par dagar.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
3.500 kr.
Hemgjord eldplats

Njut av kvällssolens sista värmande strålar vid denna mysiga eldplats.

Intro

Billig hemgjord eldplats

I gör-det-självbeskrivningen som du kan ladda ner på sidan, kan du se hur du billigt och lätt bygger en hemgjord eldplats. Projektet är överkomligt och enkelt, men du ska dock vara noga med stavarna till bänken kring eldplatsen för att få ett optimalt resultat.

Vi visar hur du:

 • gräver ut och gör underlaget klart till eldstaden
 • lägger stenarna
 • bygger bänken runt eldplatsen

Instruktion

01
Gör underlaget klart 3 Steg

När du har bestämt dig för var din eldplats ska vara, placerar du ett järnspett i mitten av området. Härifrån kan du markera ut omkretsen på cirkeln, med hjälp av spray som sätts fast i ett snöre i spettet. Sen kan du börja gräva ur.

Ta bort det översta lagret jord, så du får ett stabilt underlag. Gräv ca 18 cm ner, så det finns plats för sten, bärlager och sättsand. Gör en provläggning med ett par stenar för att ta reda på om höjden är rätt.

Fyll på med bärlagergrus, ca 10 cm, och packa det med en vibratorplatta. Kontrollera höjden igen.

Fördela nu ett lager sättsand, ca 3 cm. Detta lager ska vara luftigt, så stenen kan knackas ner i sanden.

02
Lägg stenarna 3 Steg

Lägg den första inre ringen av sten runt själva eldstaden. Markera först ut cirkeln med spray. Stenarna knackas på plats i sanden med en gummiklubba. Det är bara ett par millimeters avstånd mellan stenarna som vetter in mot cirkelns mitt, medan fogarna är större i andra änden.

Nästa rad av sten läggs så långt som möjligt i förband, d.v.s. förskjutet i förhållande till den första ringen. Det ger en stark konstruktion. Kontrollera regelbundet att stenarna ligger på samma höjd som föregående rader.

Kontrollera att eldstaden ligger rätt och rakt när du har lagt all sten. Använd en rak, lång bräda. Om det du vill rätta till är det nu du ska göra det, innan du fogar.

03
Bygg bänken 5 Steg

Såga till stolparna (A) på längden, här 1 m. De grundas ett par gånger med slamfärg, innan de sätts i jorden. Hålen görs ca 60 cm djupa, så stolparna sticker upp 40 cm ovan jorden. Hålen gör du enkelt med ett jordborr.

Tvärreglarna (B) sågas till på längden och med sneda snitt i ändarna, så bänken får en böjd form. De skruvas fast i stolparna med 6 x 70 mm skruv.

Såga till ett ändstycke, som sätts fast i båda ändarna på bänken. Det ger ett arbetat intryck.

Montera ribborna (C), som fungerar som bänkens sits. De är av hårdträ (nyatoh) och är tillkapade av en större bräda hos en snickare i måttet 2,2 x 4 x 50 cm. De skruvas fast med 4,5 x 50 mm skruv underifrån, så skruvhålen inte blir synliga. Kom ihåg att förborra.

Lägg till sist en rad med sten runt om bänken. Fyll upp med makadam under bänken. Då har du en väldränerad plats för din ved.

Material

 • Ca 450 gatsten
 • Bärlagergrus (0,5 m3)
 • Sättsand (0-4 mm)
 • Makadam
 • 10 stolpar (A) av tryckimpregnerat trä, 100 x 100 mm, 1 m långa
 • 8 tvärreglar (B), 45 x 95 mm, 95 och 115 cm långa
 • 68 ribbor (C) i hårdträ, 22 x 45 mm, 50 cm långa
 • Skruvar: 4,5 x 50 och 6 x 70 mm

Specialverktyg

 • Jordborr
 • Jungfru

Tidsförbrukning

Ca 2 dagar, exkl. torktider.

Pris

Ca. 3.500 kr.

Svårighetsgrad

Ett prisvärt projekt. Var noggrann med ribborna till bänken för att få ett optimalt resultat.

Ritning

3D-modell

3D-modell

Rund eldstad med bänk

Projektet består av två enkla delar: en rund eldstad med en rundad bänk.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Underlaget byggs upp

Här kan du se hur vi har byggt upp underlaget.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Bänkens konstruktion

Bänkens ram har egentligen skarpa kanter. Det är först de översta ribborna som ger den runda formen.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

TIPS: Enkelt djupstopp med tejp

TIPS: Tydlig markering på mörkt trä

Tips & Tricks

Verktyg

När du ska bygga en eldplats med gatsten har du användning för specialverktyg. Det gör ditt arbete lättare och du får ett bättre resultat.

Jungfrun används för att packa underlaget för hand. Den kallas därför även för handpadda. Den är smidig att använda sig av när platsen är begränsad.

Uretanklubba används för att slå stenarna på plats, utan att du behöver oroa dig för att det slås av stenflisor under tiden.

SE BYGGBESKRIVNINGEN: Bygg själv vindskydd ritning

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Eldstad