Gör det mysigt med en eldstad

Det är lätt att tillverka denna eldstad formad som en tipi. Du beställer nämligen de trekantiga plåtarna kapade och klara, och sedan ska du bara bocka gängade stänger och skruva ihop delarna.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
800 kronor

Intro

Det är mysigt och skönt med sprakade eld på terrassen kvällen.

Elden ger ljus och värme oavsett om det är på våren, sommaren eller hösten. Och har du en eldstad formad som en tipi får du koll på gnistorna och kan rikta värmen från elden.

Den rustika eldstaden till vänster är hållbar och mycket enkel att göra själv.

Du ska bara beställa tre järnplåtar och köpa en gängad stång och ett antal passande muttrar och brickor. Järnplåten (grovplåt) beställer du av en plåtslagare och den rostar snabbt till en modern rödbrun färg. Be också att få hål borrade i de tre plåtarna, så går det snabbt för dig att sätta ihop eldstaden.

Det är lätt att få elden att ta sig tack vare de skyddande sidorna och eftersom bottnen lutar lite bakåt så yr det inte ut gnistor och aska på terrassen. Eldstaden är inte tyngre än att du kan flytta den – när den är kall – och vill du, så kan du lätt skruva isär den.

Instruktion

01
Sätt ihop delarna 5 Steg

Om du själv vill borra hålen ska du först markera dem mycket noga med hjälp av mätband och rits eller körnare. Därefter ska de borras större och större med först 4 mm borr och sedan 8 mm och slutligen med 10 mm borr. Du bör ha nya och vassa borr för det är tungt att borra i 4 mm järnplåt.

Först skruvas de fem stängerna fast i ryggen, men utan att dras åt. Därefter sätts stängerna som håller fast bottnen i sina hål och muttrarna dras åt lätt. Lägg sedan bottnen på plats och dra åt mutter efter mutter så att delarna kommer i rätt vinkel mot varandra. När alla muttrar har dragits åt är eldstaden klar.

1

Borra samtliga hål i de två sidorna A enligt ritningen på föregående sida. Markera var du ska borra och gör anvisningar med körnare så att borren inte glider. Eller beställ plåtarna med hål.

2

Kapa den gängade stången i mindre bitar enligt materiallistan. Använd bågfil. Bocka de yttersta 30 mm i 30 grader - se foto. Fäst sedan en bricka och en mutter på varje ände av samtliga stänger innan eldstaden skruvas ihop.

3

Ställ de två sidorna A med ryggen mot varandra och stick in de fem gängade stängerna C i hålen från insidan. Fäst därefter brickor och muttrar på stängerna från utsidan, men dra inte åt.

4

Spänn utvändiga brickor och muttrar på de tre långa stängerna D, E och F när de har satts på plats. Lägg bottnen B på plats så att den ligger an mot sidorna. Dra därefter åt samtliga muttrar.

5

Eldstaden har satts ihop och muttrarna har dragits åt. Det är lätt att flytta eldstaden och om du vill kan du skruva isär den när den inte används.

Material

4 mm grov järnplåt:

 • 2 sidor (A) à 55 x 120 cm
 • 1 botten (B), 55 x 55 cm

10 mm gängad stång (totalt 100 cm):

 • 5 stänger (C) till ryggen à 7 cm
 • 1 hållare (D) till bottnen, 14 cm
 • 1 hållare (E) till bottnen, 30 cm
 • 1 hållare (F) till bottnen, 46 cm
 • 40 muttrar (G), 10 mm
 • 40 brickor (H), 2 x 10,5 x 20 mm

Specialverktyg

 • Blocknyckel/hylsnyckel 17 mm

Tidsförbrukning

Ett par timmar.

Pris

Räkna med att ge 700-800 kr för material + arbetslön.

Svårighetsgrad

Om du får en plåtslagare att kapa skivorna och borra hål i dem, så är resten lätt. Borrar du själv måste du vara noggrann när du mäter.

Ritning

Så enkel är eldstaden som består av tre järnplåtar och åtta gängade stänger med muttrar och brickor.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Eldstad