Eldstad av granit

Eld är för de flesta detsamma som trivsel och mys, för både stora och små. Om du inte redan har en eldstad i trädgården visar vi dig här hur du enkelt kan bygga en.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
1.500 kr

Intro

En eldstad av granit håller för evigt men andra sorters sten kan också fungera. Och gör du ett par lufthål längst ner kommer elden att brinna extra bra.

Denna sten kan också användas

MURSTEN bränd vid väldigt hög värme är ganska motståndskraftig, likadana och lätta att bygga med.

NATURSTEN som t ex ölandssten är platt, naturlig sten i olika storlekar och former som passar bra om eldstaden inte ska vara för “fin”.

TEGELSTEN av bränd lera är inte lika starka som mursten och vid stora temperaturskillnader kan de spricka. Men de är lika stora och lätta att arbeta med.

MARKSTEN är naturliga runda stenar i olika nyanser. Rejäla och lämpliga om det inte ska vara för “fint”.

I den här byggbeskrivningen får du

Eldstaden är ett bra nybörjarprojekt där alla kan vara med.

Vi visar dig steg för steg hur du bygger eldstaden av granit. Du får också en komplett materiallista.

Det tar cirka 2 dagar att bygga eldstaden och materialet kostar runt 1.500 kronor.

Instruktion

01
Gräv ut och gör klart underlaget 5 Steg

När du har bestämt dig för var din eldstad ska ligga och hur stor den ska vara, måste du ta bort det översta jordlagret och bygga upp ett nytt underlag. Här ska eldstaden vara rund, så vi sätter en stång i mitten av den utvalda platsen så att det med ett snöre fastknutet på spaden blir lätt att göra en rund eldstad. Den här har en diameter på 85 cm.

Du gör det lätt för dig själv om du slänger den uppgrävda jorden direkt i en skottkärra, så att du enkelt kan köra bort den sedan.

1

Sätt en stång i mitten på den cirkel som ska bli din eldstad. Bind ett snöre mellan stången och en spade - då är det lätt att gräva ut för en cirkelrund eldstad. Markera först kanten hela vägen runt.

2

Gräv ut för eldstaden. Räkna med att du behöver ta bort ett jordlager på ca 15 cm så att det finns plats att bygga upp underlaget. När hålet är lagom djupt, jämna till jorden så gott det går och packa den ordentligt.

3

Fördela småsten i botten så jämnt som möjligt. Lagret ska vara ca 5 cm tjockt. Därefter packas också detta lager med en handstamp, så kallad jungfru, så att stenarna ligger helt tätt och lagret blir kompakt.

4

Fyll på med stenmjöl och packa det också med handstampen. Även detta lager ska vara ca 5 cm tjockt. När det har packats jämnt, är du färdig för att sätta sten.

5

Gör först en provläggning där du kan se hur det kommer att gå ihop med den yttersta raden sten, som här ska bestå av storgatsten. När du är nöjd lägger du stenarna.

02
Stenarna läggs 5 Steg

När du ska sätta i gång med att lägga sten, ska du börja med den yttersta raden och arbeta dig in mot mitten. Här består den yttersta stenraden av storgatsten, som också ska användas senare när sidorna byggs upp. På resten av ytan läggs smågatsten, knott, i cirkelrunda rader, som blir mindre och mindre och slutar med en enda sten i mitten.

Stenarna sätts i bruk som fördelas jämnt på botten så att stenarnas ovansida sticker upp ett par centimeter över gräset.

1

Banka stenarna på plats i fuktigt bruk. Du blandar torrbruket med vatten enligt instruktionerna och sprider ut det längs kanten där den första stenraden sätts. Stenarna bankas på plats med hammarskaftet.

2

Kolla så att stenarna är lika höga. Det kan du göra genom att lägga en regel tvärs över cirkeln ovanpå två stenar. Med ett vattenpass på regeln är det lätt att se om några stenar behöver justeras på höjden.

3

Tryck fast bruk på stenarnas insida när den första raden står som den ska. När bruket har härdat håller det stenarna på plats.

4

Banka nästa rad smågatsten på plats när du har lagt ut bruk på hela ytan så jämnt som möjligt. Stenarna ska ligga med ett mellanrum på ca 1 cm.

5

Se till att ytan blir jämn. Det kan du göra genom att lägga en bräda ovanpå stenarna, när alla är lagda, och slå på den med hammaren. Då slår du ner de stenar som sticker upp lite högre än de andra.

03
Sedan ska det fogas 3 Steg

1

Ytan fogas med bruk. Det sopas ner i fogarna så gott det går, men det kommer också bli nödvändigt att använda fingrarna för att trycka ner bruket ända ner i fogarna, så att de fylls helt.

2

Fukta ovansidan och gå försiktigt över med en kalkkvast tills ytan är jämn. Det är viktigt att ytan inte är för blöt, då sköljs bruket ut ur fogarna. Bruket kan hållas på plats genom att hålla en bräda längs kanten.

3

Fukta ytan igen och gå nu över den med en svamp så att du tvättar av bruket från stenarna. Skölj av svampen löpande i rent vatten och tvätta tills alla stenar är helt rena.

04
Kanten muras upp 7 Steg

Muren på eldstaden byggs upp av två skift gatsten. När muren får en viss höjd kommer den att ge elden lä så att det brinner bra. Det kräver också lite lufttillförsel nerifrån. Därför gör vi tre hål som är ca en halv sten stora i det nedersta skiftet, så att luften kan sugas in. De tre hålen fördelas i det nedersta skiftet, som du med fördel först kan provlägga.

Stenarna sätts i bruk som också trycks in ordentligt i fogarna. Till sist rengörs muren från det överflödiga bruket så att stenarna blir fina.

1

Gör en provläggning med det första skiftet gatsten till muren. Den muras upp av de stora stenarna. Välj ut tre ställen där det blir ett större mellanrum mellan stenarna, så att det blir drag längst ner vid elden.

2

Det första skiftet sten läggs när du har fördelat bruk runt längs kanten. Det blir nästan ingen fog mellan stenarna på insidan medan fogarna på utsidan är ca 2 cm. Sätt lite bruk även i fogarna.

3

Det andra skiftet sten läggs. Fördela bruket jämnt på det första skiftet och lägg sedan stenarna i nästa skift lite förskjutet. Det ger den starkaste konstruktionen. Stenarna bankas fast ordentligt i bruket.

4

Låt bruket sätta sig lite när det sista skiftet har gjorts - ca en halvtimme, beroende på hur varmt det är. Ta sedan bort överflödigt bruk.

5

Fyll på bruk där det behövs i fogarna så att du är säker på att de blir helt fyllda. Det går lätt om du t ex tar lite bruk på en murslev, håller den mot fogen och med en pinne eller fogslev pressar in det i fogen.

6

Tryck in bruket i fogarna. Det går lättast med ett finger, som du också kan glatta fogarna med. Därefter tvättas muren försiktigt ren med en fuktig svamp så att överflödigt bruk tas bort från stenarna.

7

Då är eldstaden färdig, men vänta en vecka med att elda - först då har det torkat.

Material

  • Smågatsten, ”knott”
  • Storgatsten
  • Småsten, 8-16 mm
  • Stenmjöl, 0-2 mm
  • Cementbruk

Specialverktyg

  • Jordstamp
  • Kraftig hammare/liten slägga
  • Murslev

Tidsförbrukning

Ca 2 dagar.

Pris

Ca 1.500 kr.

Svårighetsgrad

Eldstaden är ett bra nybörjarprojekt där alla kan vara med.

SE BYGGBESKRIVNINGEN: Vindskydd bygg själv

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Eldstad