Eldstad av stål

Vill du grilla marshmallows eller korv i trädgården, när vädret så tillåter? Eller tycker du bara det är mysigt med öppen eld? Då är den här eldstaden något för dig. Den är tvådelad – med en eldring av stål och ett underlag av granitsten. Eldringen svetsar du själv - vi visar dig hur.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
1.500 kronor

Intro

I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi dig hur du:

 • kapar stålplåten
 • svetsar ihop stålplåten
 • gör två ringar och handtag av rundstång
 • gräver ut och bygg upp underlaget
 • lägger gatstenar och fogar med bruk

LÄS OCKSÅ: Galleri med eldstäder

Instruktion

01
Stålplåt och rundstång kapas 4 Steg

Först ska du kapa plåten. Vanligast är att från en större skiva kapa en bit, som du sedan kan bocka till en cirkel. Det här eld-fatet ska ha handtag och en ring runtomkring, som görs av rundstång.

1

Plåten kapas till en avlång remsa som kan formas till en cirkel. Bredden på den avlånga remsan blir höjden på den färdiga eldstaden. Här blir höjden 25 cm.

2

Kanterna filas till när du har skurit ut biten. Vinkelslipen kan lämna efter sig lite vassa kanter, så det är en bra idé att köra ett varv med filen hela vägen runt, så att ingen riskerar att skära sig.

3

Rundstången kapas, så att du kan sätta en kant på ovansidan hela vägen runt eldstaden. Kapa också till två mindre bitar, som du kan bocka till handtag.

4

Plåtbiten bockas nu, så att den får en rund form. Kolla så att biten är lika bred i båda ändar, så att du får en snygg skarv med jämn höjd. Om ändarna inte är lika breda, fila ner dem tills de är lika.

02
Svetsa ihop stålplåten 4 Steg

När du har format den avlånga plåtskivan till en cirkel, spänns den samman med tving och svetsas ihop. För svetsning används här en så kallas elektrodsvets, som passar bra till mindre uppgifter och är betydligt billigare än mer avancerade TIG- och MIG/ MAG-svetsar. Har du inte någon svets - eller inte har lust att investera i en - kan du kanske hyra en svets. Kom ihåg att alltid använda säkerhetsutrustning när du svetsar.

1

Spänn fast stålplåten vid en järnplatta, när den fått rätt form. Se till så att ändarna ligger precis mot varandra. Spänn fast en så kallad jordklämma direkt mot skivan som du ska svetsa. Den fungerar som en säkerhetsåtgärd, så att det bildas minsta möjliga kontaktmotstånd.

2

Svetsa nu ihop ändarna på stålplåten - först på insidan. Därefter lossar du taget och vänder runt cirkeln, så att den står upp och du kan svetsa utsidan också.

3

Svetsfogen jämnas till. Det går inte att undvika att det bildas små bubblor i skarven då det svetsas ihop. De kan jämnas ut någorlunda bra med hjälp av en vinkelslip.

4

Rundningen på eldstaden finjusteras med en hammare. Särskilt vid svetsskarven är det nödvändigt för att få en snygg rundning. Eldstaden läggs upp på ett tjockt järnrör med en rund form, medan du försiktigt knackar med hammaren.

03
Gör två ringar och handtag av rundstång 5 Steg

Rundstången, som du har kapat i längder för en topp- och en bottenring samt två handtag, ska nu formas och svetsas på. Ett skruvstäd är oumbärlig när du ska forma runtstången, som spänns fast på olika sätt medan den formas med en slägga. En slägga är mest effektiv, eftersom den väger mer än en hammare.

1

Spänn fast ringen och svetsa ihop ändarna, när du har gett ringen dess rätt form. Sätt tvingar på båda sidor om skarven, med lite avstånd, så att du får utrymme att svetsa.

2

Placera ringen på kanten av eldstaden, så att du kan svetsa fast den. Den skapar en fin rundad avslutning överst på eldfatet och gör samtidigt att kanten blir mindre vass (om det t ex finns lekande barn i trädgården där eldfatet ska stå).

3

Topp- och bottenringen svetsas fast. Här behövs det bara punktsvetsning, med ca 15-20 cm mellanrum. Gör eventuellt en beräkning där du mäter omkretsen och ser hur det går ihop med avstånd på t ex 15 eller 20 cm, om det är viktigt att du har lika långt mellan punkterna.

4

Bocka till två små bitar rundstång till handtag. Spänn fast dem i ett skruvstäd och banka dem i form med en slägga. Här är delarna 25 cm långa, så att själva handtaget blir 15 cm och de korta bitarna 5 cm vardera.

5

Handtagen placeras på eldfatet och svetsas fast. Handtagen placeras precis under toppringen i vardera ända av eldfatets övre kant. De hålls på plats med tvingar medan du svetsar.

04
Gräv ut till eldstaden och bygg upp underlaget 5 Steg

Den här eldstaden ska vara rund, så du måste börja med att göra en cirkel i gräsmattan. Här har eldstaden en diameter på 1 meter, men det är enkelt att göra den större eller mindre, beroende på vad som passar hos dig.

När du har markerat omkretsen på din eldstad, ska den grävas ut. Då kan du bygga upp ett stadigt underlag som stenarna kan läggas på. Det är viktigt, annars kommer stenarna att börja röra sig. Här ska gatstenarna ligga i höjd med gräsmattan, så att gräsklipparen utan problem kan klippa över kanten till eldplatsen.

1

Mät upp den runda eldplatsen. Det gör du enklast genom att placera en järnstång i mitten av den önskade ytan. Fäst ett snöre i stången, som binds ihop med en spade, och hugg ut en cirkel med spaden, medan du sträcker ut snöret.

2

Gräv ut hålet. Det ska vara ca 30 cm djupt, så att det finns plats för både ett bärlager, sättsand och överst gatstenarna. Det är smart att slänga den överflödiga jorden direkt i en skottkärra och köra bort den efterhand.

3

Underlaget packas ordentligt med en stenstöt, eller jungfru, så att det blir så fast som möjligt.

4

Fördela lagren av sten och grus. I botten läggs här småsten, ca 15 cm. Bärlagergrus kan också användas. På det ett lager sättsand på ca 3 cm.

5

Sättsanden fördelas jämnt och stampas lätt med stenstöten. Kolla avståndet till gräskanten, så att du är säker på att det finns plats för stenarna som ska ligga i höjd med gräsmattan. Ca 12 cm blir bra här.

05
Lägg gatstenarna och foga med bruk 5 Steg

Här används två sorters gatsten, 10 x 10 cm-sten i ytterkanten och 5 x 5 cm-sten i mitten. Stenarna läggs i betong och fogas med murbruk. Då blir det mycket stabilt.

1

Gatstenarna läggs i betong. Köp färdigt betongbruk, som bara ska blandas ut med vatten, och lägg ut lite på sanden till de första stenarna som ska läggas. Börja med de stora stenarna i ytterkanten.

2

Stenarna knackas på plats med en slägga, t ex när det första lagret sten runt kanten är lagt. De bankas ända ut i kanten och lite ner i betongen.

3

Placera en sten i mitten, när du bara har ett par varv kvar att lägga runt mitten av cirkeln, och fortsätt sedan med de små gatstenarna.

4

Fogarna fylls med bruk, som ska vara ganska löst, för att kunna rinna ner överallt. Bruket läggs ut med en murslev.

5

Använd nu en svamp för att få ner bruket i fogarna och avlägsna därefter överflödigt bruk. Tvätta, tills du får en fin yta.

Material

 • Stålplåt, 1 mm tjock
 • Rundstång, 6 mm
 • Gatsten, 5 x 5 och 10 x 10 cm
 • Bärlager och sättsand
 • Betongbruk och murbruk

Specialverktyg

 • Svets (kan hyras)

Tidsförbrukning

1-2 dagar.

Pris

Ca. 1.500 kr.

Svårighetsgrad

Att svetsa är inte svårt, men öva lite först om det är första gången.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Eldstad