Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Gör själv eldstad i trädgården

Om du själv gjuter en eldstad har det dessutom den fördelen att du kan bygga gjutformen i exakt den storlek som passar dig. Och du får en eldstad som ingen annan har. Vi har byggt en kvadratisk gjutform (80 x 80 cm) med ett hål i botten, så att formen kan pressas ned över en stor fitnessboll. På så sätt bildas en fördjupning i betongklossen som ska bli eldstaden när betongen härdar i gjutformen.

Bygg formen till eldstaden

När du ska gjuta måste du först bygga en form som du gjuter i. Här använder vi gjutplywood, som är vattenfast och har en mycket hal yta. Du kan eventuellt använda vanlig plywood som är lite billigare, men gjutplywood är det bästa alternativet. Måtten på formen avgör storleken på din eldstad. Så du bygger helt enkelt formen i den storlek du vill att eldstaden ska ha. Men du måste vara uppmärksam på att betong är tungt, så ju större formen är, desto tyngre blir eldstaden. Det speciella med gjutformen här är att det sågas ett hål i botten, så att formen passar över en stor boll. Bollens form kommer att ge den färdiga eldstaden den rundning som utgör själv eldplatsen.

Gjut eldstaden

Det är enklast att använda torrbetong till det här projektet – då är du säker på att blandningsproportionerna blir rätt. Torrbetong köps i säckar och ska bara blandas med vatten. Du ska vara uppmärksam på att betong är tungt, så du kan inte flytta runt den här eldstaden efter behag. I gengäld är den så kompakt att den kan stå på en altan, eftersom den inte blir varm i botten och därmed inte riskerar att lämna märken.

Verktyg när du bygger eldstad

För att blanda betongen använder vi en tombola. Du kan också blanda betongen i till exempel en skottkärra. Du bör också överväga hyra en stavvibrator. Det är viktigt att betongen vibreras ordentligt, så att det inte finns kvar några luftbubblor i det du gjuter. En stavvibrator är mycket effektiv. En slagborrmaskin kan eventuellt användas på formens utsidor, men det ger inte ett lika bra resultat.