Stilren eldstad

Öppen brasa ger hög mysfaktor och värme på altanen eller i trädgården och blir snart en naturlig samlingsplats. Dessutom är det en bra investering att göra en eldstad utomhus. Här har vi gjutit en eldstad i betong – ett material som det är lätt att arbeta med och resultatet blir naturligt snyggt och enkelt.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
1.500 kronor

Intro

Gör själv eldstad i trädgården

Om du själv gjuter en eldstad har det dessutom den fördelen att du kan bygga gjutformen i exakt den storlek som passar dig. Och du får en eldstad som ingen annan har. Vi har byggt en kvadratisk gjutform (80 x 80 cm) med ett hål i botten, så att formen kan pressas ned över en stor fitnessboll. På så sätt bildas en fördjupning i betongklossen som ska bli eldstaden när betongen härdar i gjutformen.

Bygg formen till eldstaden

När du ska gjuta måste du först bygga en form som du gjuter i. Här använder vi gjutplywood, som är vattenfast och har en mycket hal yta. Du kan eventuellt använda vanlig plywood som är lite billigare, men gjutplywood är det bästa alternativet. Måtten på formen avgör storleken på din eldstad. Så du bygger helt enkelt formen i den storlek du vill att eldstaden ska ha. Men du måste vara uppmärksam på att betong är tungt, så ju större formen är, desto tyngre blir eldstaden. Det speciella med gjutformen här är att det sågas ett hål i botten, så att formen passar över en stor boll. Bollens form kommer att ge den färdiga eldstaden den rundning som utgör själv eldplatsen.

Gjut eldstaden

Det är enklast att använda torrbetong till det här projektet – då är du säker på att blandningsproportionerna blir rätt. Torrbetong köps i säckar och ska bara blandas med vatten. Du ska vara uppmärksam på att betong är tungt, så du kan inte flytta runt den här eldstaden efter behag. I gengäld är den så kompakt att den kan stå på en altan, eftersom den inte blir varm i botten och därmed inte riskerar att lämna märken.

Verktyg när du bygger eldstad

För att blanda betongen använder vi en tombola. Du kan också blanda betongen i till exempel en skottkärra. Du bör också överväga hyra en stavvibrator. Det är viktigt att betongen vibreras ordentligt, så att det inte finns kvar några luftbubblor i det du gjuter. En stavvibrator är mycket effektiv. En slagborrmaskin kan eventuellt användas på formens utsidor, men det ger inte ett lika bra resultat.

Instruktion

01
Gör en form 5 Steg

För att kunna gjuta behöver du en form. En sådan kan göras av många material och vi har valt formplywood som är vattenfast och har en mycket slät yta som betongen lätt lossnar från. Har du vanlig plywood kan du använda den, men då bör den oljas in.

Måttet på formen beror på hur stor eldstad du vill ha så därför anpassar du formen efter önskad storlek. Men tänk på att betong är tungt, så ju större form du gör, desto tyngre blir eldstaden.

Vitsen med formen är att vi sågar hål i bottnen så att formen kan pressas ner över en stor boll som ger eldstaden den rätta runda formen.

1

Såga ut delarna till gjutformen när du har ritat upp en sågmall. Vi använder cirkelsåg, men det går lika bra med fogsvans eller sticksåg.

2

Rita en cirkel på bottenskivan. Den anger storleken på fördjupningen. Med en spik i skivan kan du fästa en linjal eller list och rita cirkeln. Du kan också fästa ett snöre i spiken och runt en penna och sedan rita cirkeln.

3

Såga ut cirkeln med sticksåg så att det bildas ett stort hål. Borra ett hål någonstans längs cirkeln så att du kan sticka ner sågbladet och såga.

4

Sätt ihop formen när alla delar har sågats till. De fyra sidorna B och C fästs i hörnen med 4 x 40 mm skruvar. Sådana används också för att fästa dem på bottnen A. När formen är klar pallas den upp.

5

Formen placeras på en boll, som har lagts mellan stöd så att den ligger fast. Pressa ner formen över bollen så att den sluter tätt mot formen.

VIKTIGT! Kolla att formen står vågrätt.

02
Häll i betong 3 Steg

1

Blanda betongen när formen är klar. Betongen ska ha en styrka på 30 MPa (det brukar anges på förpackningen). Använd torrbetong och tillsätt endast vatten enligt anvisningarna på säckarna.

2

Häll betongen i formen. Ta det lite försiktigt och skyffla ner betongen med skyffel. Fördela den noga runt bollen och packa betongen så gott du kan. Fyll hela formen upp till kanten.

3

Förstärk formen och vibrera betongen. Skruva fast förstärkande brädor i ett kryss över formen innan du vibrerar så att sidorna inte ger med sig. Vid vibrering ökar nämligen trycket på formen.

03
Avslutande finish 4 Steg

När betongen har härdat i fyra-fem dagar kan du lossa formen från eldstaden. När den är borta upptäcker du säkert en del ojämnheter som kanske ska slipas eller skäras bort för att eldstaden ska bli elegant. Till detta kan du använda vinkelslip men om du vill ha en mycket slät yta ska du använda en betongslip. Har du ingen sådan kan du hyra en.

På ny betong ser man ofta ljusa ränder eller fläckar som är ett resultat av kalkfällning. De försvinner så smånngom. Efterbehandla eldstaden med bivax för att få en smutsavvisande yta.

1

Ta loss gjutformen. Börja med att dra ut alla skruvar så att du kan bryta loss sida efter sida men gör det försiktigt. Ta bort formen från sina stöd. Lyft den försiktigt.

2

Såga bort bottnen. Det är troligt att bottenskivan sitter fast i betongen. Såga då några spår i skivan, men inte så djupt att det blir spår i betongen. Bryt sedan loss stumparna.

3

Såga till rundningen. Det gör du lättast med vinkelslip med diamantklinga. Använd skyddsglasögon och dammfiltermask för det dammar en hel del.

4

Ytan slipas ett par gånger för att bli riktigt slät och fin. Det gör du med en betongslip. När du är klar med slipningen ska ytan behandas med bivax som ger betongen ett läckert utseende och smutsavvisande yta.

Material

12 x 120 x 240 mm formplywood:
• 1 botten (A) i gjutformen, 80 x 80 cm
• 2 sidor (B) à 20 x 80 cm
• 2 sidor (C) à 20 x 82,4 cm

Dessutom:
• Skruvar, 4 x 40 mm
• Fiberbetong, 6 x 25 kg
• Boll

Specialverktyg

• Betongblandare
• Betongslip
• Stavvibrator

Tidsförbrukning

1 arbetsdag + härdningstid.

Pris

Mellan 600 och 1500 kr beroende på om du använder fiberbetong eller vanlig betong. Armeringsnät kan vara svåra att styra.

Svårighetsgrad

Det är både trevligt och relativt enkelt att gjuta men du måste finna en bra boll till rundningen och sedan vibrera betongen både noga och försiktigt.

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

TIPS: Laga hål i betong

VERKTYG: Så här använder du vinkelslipen

I den här videon kan du se vad vinkelslipen klarar av och hur du använder den. Slipen ger dig mycket kraft när du ska kapa i järn, betong och sten. Och med rätt kapskiva kan du såga exakta snitt i allt från aluminium och plast till hårdbränd klinker. Du lär dig också allt om inställningar och skyddsutrustning, så att du kan arbeta säkert.

Tips & Tricks

Läcker ytbehandling

Ytan på betong kan se ut på många sätt beroende på hur den behandlas. När du gjuter i formplywood får betongen en ganska slät yta. I vanlig plywood bildas det ofta små fina spår i ytan. För att få en polerad yta måste du slipa betongen noga och det görs med en specialmaskin även om det kan gå med excenterslip. Efter en ytbehandling med bivax känns betongen slät och halvblank och är lätt att hålla ren. Bivaxningen bör utföras ett par gånger varje år för att vara effektiv.

Här finns inga höga kanter så det är lätt att lägga på ved i takt med att den brinner.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Eldstad