Intro
Instruktion
01
Gör en form
5
Steg
För att kunna gjuta behöver du en form. En sådan kan göras av många material och vi har valt formplywood som är vattenfast och har en mycket slät yta som betongen lätt lossnar från. Har du vanlig plywood kan du använda den, men då bör den oljas in.
Måttet på formen beror på hur stor eldstad du vill ha så därför anpassar du formen efter önskad storlek. Men tänk på att betong är tungt, så ju större form du gör, desto tyngre blir eldstaden.
Vitsen med formen är att vi sågar hål i bottnen så att formen kan pressas ner över en stor boll som ger eldstaden den rätta runda formen.
Såga ut delarna till gjutformen när du har ritat upp en sågmall. Vi använder cirkelsåg, men det går lika bra med fogsvans eller sticksåg.
Rita en cirkel på bottenskivan. Den anger storleken på fördjupningen. Med en spik i skivan kan du fästa en linjal eller list och rita cirkeln. Du kan också fästa ett snöre i spiken och runt en penna och sedan rita cirkeln.
Såga ut cirkeln med sticksåg så att det bildas ett stort hål. Borra ett hål någonstans längs cirkeln så att du kan sticka ner sågbladet och såga.
Sätt ihop formen när alla delar har sågats till. De fyra sidorna B och C fästs i hörnen med 4 x 40 mm skruvar. Sådana används också för att fästa dem på bottnen A. När formen är klar pallas den upp.
02
Häll i betong
3
Steg
Blanda betongen när formen är klar. Betongen ska ha en styrka på 30 MPa (det brukar anges på förpackningen). Använd torrbetong och tillsätt endast vatten enligt anvisningarna på säckarna.
Häll betongen i formen. Ta det lite försiktigt och skyffla ner betongen med skyffel. Fördela den noga runt bollen och packa betongen så gott du kan. Fyll hela formen upp till kanten.
03
Avslutande finish
4
Steg
När betongen har härdat i fyra-fem dagar kan du lossa formen från eldstaden. När den är borta upptäcker du säkert en del ojämnheter som kanske ska slipas eller skäras bort för att eldstaden ska bli elegant. Till detta kan du använda vinkelslip men om du vill ha en mycket slät yta ska du använda en betongslip. Har du ingen sådan kan du hyra en.
På ny betong ser man ofta ljusa ränder eller fläckar som är ett resultat av kalkfällning. De försvinner så smånngom. Efterbehandla eldstaden med bivax för att få en smutsavvisande yta.
Ta loss gjutformen. Börja med att dra ut alla skruvar så att du kan bryta loss sida efter sida men gör det försiktigt. Ta bort formen från sina stöd. Lyft den försiktigt.
Såga bort bottnen. Det är troligt att bottenskivan sitter fast i betongen. Såga då några spår i skivan, men inte så djupt att det blir spår i betongen. Bryt sedan loss stumparna.
Såga till rundningen. Det gör du lättast med vinkelslip med diamantklinga. Använd skyddsglasögon och dammfiltermask för det dammar en hel del.
Material
12 x 120 x 240 mm formplywood:
• 1 botten (A) i gjutformen, 80 x 80 cm
• 2 sidor (B) à 20 x 80 cm
• 2 sidor (C) à 20 x 82,4 cm
Dessutom:
• Skruvar, 4 x 40 mm
• Fiberbetong, 6 x 25 kg
• Boll
Specialverktyg
• Betongblandare
• Betongslip
• Stavvibrator
Tidsförbrukning
1 arbetsdag + härdningstid.
Pris
Mellan 600 och 1500 kr beroende på om du använder fiberbetong eller vanlig betong. Armeringsnät kan vara svåra att styra.
Svårighetsgrad
Det är både trevligt och relativt enkelt att gjuta men du måste finna en bra boll till rundningen och sedan vibrera betongen både noga och försiktigt.
Video
Tips & Tricks
Läcker ytbehandling
Ytan på betong kan se ut på många sätt beroende på hur den behandlas. När du gjuter i formplywood får betongen en ganska slät yta. I vanlig plywood bildas det ofta små fina spår i ytan. För att få en polerad yta måste du slipa betongen noga och det görs med en specialmaskin även om det kan gå med excenterslip. Efter en ytbehandling med bivax känns betongen slät och halvblank och är lätt att hålla ren. Bivaxningen bör utföras ett par gånger varje år för att vara effektiv.