Grill för öppen eld

Har du ett ställe i trädgården där du kan göra upp eld för att baka pinnbröd? Om du bygger den här grillen kan du utvidga repertoaren och få ut mera av din eldplats.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
1.000 kronor

För att elden inte skall sprida sig bör du kanta eldplatsen med stenar och jord. Är gräset torrt bör du dessutom vattna det för att gnistor inte skall kunna orsaka eldsvåda.

Intro

Det är trevligt att kunna laga mat utomhus när det är vackert väder. Många har en grill på terrassen för den ”riktiga” maten och ett annat ställe i trädgården där man kan elda och baka pinnbröd. Men det kan ju vara trevligt att också laga mat över den öppna elden? Det kan man göra om man bygger den här grillen. Barnen kommer att älska den och du får en grill som är ganska så originell.

Grillen har en enkel konstruktion. Gallret kan justeras i höjdled så att du själv kan bestämma hur nära glöden det skall vara. Det kan svängas runt 360 grader och således helt dras bort från glöden. Grillen sitter på en flyttbar fot som du helt enkelt sticker ner i jorden vid sidan av elden. Och om du vill använda den någon annanstans kan du ta den med dig. Grillen kan naturligtvis tillverkas av rör i andra dimensioner än dem vi har använt här. Och om du själv inte kan svetsa kan du ta hjälp av en smed.

Instruktion

01
Så tillverkas gallret 8 Steg

För att få en alldeles cirkelrund ring runt grillgallret skall du börja med att göra en mall av t.ex. en spånskiva som du kan böja rundjärnet omkring. När ringen är ihopsvetsad skall de raka stänger som bildar gallret svetsas fast på ringen. Använd avståndsklossar så att stängerna hamnar på samma avstånd från varandra.

Ringen svetsas fast på ett kort rör och stagas upp med två snedsträvor från rör till galler. Röret med gallret skall sitta utanpå ett långt rör där man borrar hål för en sprint så att grillgallret kan flyttas uppåt och nedåt med ett handtag.

1

Rita en mall (X) för grillgallret på en bit spånskiva och såga ut den. Montera hålband eller en liten ögla av tunt plattjärn på sidan, som det 12 mm tjocka rundjärnet (A) kan ta tag i. Böj järnet runt mallen och kapa det i rätt längd.

2

Svetsa ihop ringen av ett 12 mm rundjärn (A). Kontrollera att ringen är plan. Om den inte är det kan du lätt böja den så att den blir helt plan.

VIKTIGT! Det rätta svetsavståndet är cirka 1-1,5 cm ner till järnet.

3

Tillverka resten av gallret av 8 mm rundjärn (B). Kapa stängerna med vinkelslip och svetsa fast dem på ringen. Börja med stången i mitten och håll samma avstånd när du svetsar fast resten. Kapa dem slutligen med vinkelslipen.

Använd två bitar 12 m rundjärn för att få rätt avstånd.

4

Anpassa röret (C), som skall svetsas fast på gallret så att det passar utanpå det långa röret (D). Röret skall snävas in med 3-4 svetsklumpar så att det inte sitter för löst. Lite frigång behövs så att det glider lätt utanpå det inre röret.

Gör 3-4 svetsklumpar som görs större och större

5

Svetsa fast den lilla järnbiten (E) på röret (C). Järnbiten skall binda ihop rör och galler. Biten skärs till med vinkelslip.

6

Svetsa fast ett handtag (F) till gallret mitt på röret (C). Skär till 12 cm av ett entumsrör och placera handtaget mitt på röret på den motsatta sidan av järnbiten.

7

Svetsa fast gallret på järnbiten (E) på det lilla röret (C) med handtaget. Med ett handtag på röret med gallret kan du lätt justera höjden när du grillar.

8

Svetsa fast de båda snedstagen (G) från toppen av röret (C) ner till gallret så att grillen orkar bära biffarna. Snedstagen kapas till av 12 mm rundjärn.

02
Justerbar hållare 6 Steg

1

Borra 5-10 hål i röret (D) med ett 10 mm borr. Då kan du dra grillgallret uppåt och nedåt. Ritsa en mittlinje på röret innan du borrar så att hålen kommer att sitta i rak linje med varandra.

2

Gör ett lock (H) till röret (D). Banka lite på baksidan av locket så att det blir konvext (buktar utåt) innan du svetsar fast det på röret.

Banka lite på baksidan så att skivan buktar en aning utåt.

3

Vänd på locket (H) och svetsa fast det i toppen av röret (D). Eftersom locket buktar utåt kan det inte samlas vatten på det så att röret skyddas mot regnvatten.

4

Utvidga änden på röret (C) med 3 svetsfogar eller 3 smala 1 mm plåtar. Slipa fogarna (eller plåtarna) med vinkelslipen så att det lilla röret (J) passar precis utanpå.

5

Svetsa fast det lilla röret (J), så att röret med hålen (D) får en fot. Det lilla röret är 20 cm långt och skall svetsas fast så att det förlänger röret (D) med cirka 15 cm.

6

Gör en sprint (K), så att du kan justera höjden på grillgallret. Skär till 14 cm av en bit 8 mm rundjärn och svetsa på ett kort tvärstycke eller ev en ring i änden.

03
Tillverka ett jordspjut 5 Steg

Med ett spjut som är lätt att sticka ner i marken kan du sätta upp grillen vid sidan av elden på några minuter. Spjutet tillverkas av två spetsiga trekantiga bitar som svetsas fast på grillens fot.

Innan du börjar använda grillen skall du slipa bort de värsta graderna och avfetta och måla den så att den inte rostar. När färgen torkat är grillen klar att användas. Om du vill kan du strunta i att måla den - grillen håller ändå i många år därför att metallen är så tjock. Du bör dock måla själva spjutet som skall stickas ner i marken.

1

Utvidga röret (L) med 3 svetsfogar eller 3 smala 1 mm plåtar. Röret (L) skall sitta på jordspjutet och anpassas så att det kan glida in i röret (J) - foten på hållaren. Därför skall det inte vara så mycket frigång.

2

Svetsa fast röret (L) på fotplattan (M). Röret skall sitta exakt i mitten. Plattans mittpunkt får du fram genom att ritsa diagonalerna.

Ritsa streck från hörn till hörn så får du fram mittpunkten på plattan.

3

Sätt spetsarna (N) och (P) på fotplattan (M). Svetsa först fast den större trekanten och därefter de två mindre. De skall fungera som spjutspetsar när fotplattan placeras vid elden.

4

Nu är alla delarna till grillen färdiga. Slipa bort de värsta graderna vid svetsningarna med en vinkelslip.

5

Avfetta alla delar innan du målar - utom på själva grillen. Använd terpentin eller sprit för avfettningen. Vi använder färg från Hammerite.

Material

12 mm rundjärn:
• 1 st till ringen (A), 200 cm
• 2 snedstag (G) à 60 cm

8 mm rundjärn:
• 29 stänger (B), 25–65 cm
• 2 mindre bitar (K) till sprint

Järnrör, diameter 88,9 mm:
• 1 st till grillen (C), 37 cm
• 1 st till foten (J), 20 cm

Järnrör, diameter 76,1 mm:
• 1 st till långt rör (D), 116 cm
• 1 st till hållare (L), 15 cm

Järnplåt, 3 mm:
• 1 st till grillen (E)
• 1 st till rund skiva (H), diameter 76,1 mm
• 1 st till fotplatta (M), 20 x 20 cm
• 1 trekant till spjut (P), 35 cm
• 2 trekanter (N) à 35 cm

Dessutom:
• Spånskiva till mall (X)
• 1 rör till handtag (F), 12 cm, diameter 25 mm
• Hålband
• Terpentin eller sprit
• Målarfärg/rostskydd

Specialverktyg

• Mig-svets
• Vinkelslip
• Säkerhetsutrustning

Tidsförbrukning

1-2 dagar

Pris

Cirka 1 000 kronor

Svårighetsgrad

Du bör helst ha prövat på att svetsa innan du börjar bygga denna grill. Men om du vet hur man gör kan du lugnt sätta igång med projektet.

Ritning

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Eldstad