Eldfat på det enkla sättet

Med två murarhinkar, en säck torrbetong och lite vatten kan du själv gjuta ett eldfat. Eller kanske ett fågelbad. När du väl har skaffat hinkarna kan du utan problem avända dem som formar flera gånger.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timma
Pris
200 kronor

Gjuter du ett eldfat i två murarhinkar behöver du inte bygga någon form först, och fatet är enkelt att få ut ur hinken.

Intro

Att gjuta med betong är en enkel process. Det svåra är ofta att få till en gjutform i ett material som lämpar sig för uppgiften, och en form som passar det du vill gjuta.

Det blir inte enklare

Här har vi gjort det så enkelt som överhuvudtaget möjligt med två hinkar. Du ska bara blanda betong och hälla den i formen, och vänta tills betongen härdat, så att du kan vända ut fatet. Om du vill göra någonting extra för hållbarheten kan du armera betongen med glasfiber.

Du kan även förkorta väntetiden eller ge fatet en färg genom att blanda olika tillsatsämnen i betongen.

I byggvägledningen visar vi dig hur du gjuter fatet, så att det utan problem kan vändas ut ur hinkarna.

Instruktion

01
Formen 3 Steg

När du ska gjuta ett eldfat ska du se till att den inre delen av gjutformen är mycket mindre än den yttre. Hålrummet, där betongen ska hällas i, ska vara 4-5 cm. Till ett eldfat passar det perfekt med två murarhinkar i olika storlekar.

Det är viktigt att du är noggrann med att göra rent hinkarna ordentligt, och se till att de är släta, då alla ojämnheter annars kommer att överföras till din nästa gjutning.

1

Kontrollera måtten på hinkarna, så att hålrummet mellan dem blir minst 4-5 cm. Kanten ska inte vara mindre, då riskerar fatet att spricka när det blir varmt.

2

Avlägsna ojämnheter och smuts från formarna, så att de blir släta och rena. Använder du hinkar som här, sågas kanter bort, så att de inte gör spår i betongen.

3

Smörj in gjutformen med i vax eller olja på de ytor som är i kontakt med betongen, så klistrar den sig inte fast i betongen, och det blir lättare att få ut fatet ur formen.

02
Betongen 3 Steg

Oavsett vilken betongblandning du använder är den cementbaserad. Därför ska du ta på dig mask innan du öppnar påsen, och behålla den på tills det inte dammar längre.

Här använder vi färdigblandad betong, som alltid blandas genom att först hälla vatten i hinken och sedan torrvaran. Om du blandar betongen själv måste du först blanda de torra ingredienserna innan de hälls i vattnet. Oavsett betongtyp ska du alltid spara lite vatten och torrmaterial för att kunna justera konsistensen.

1

Blanda 3,5 l vatten med 3 dl accelerator, som får betongen att härda snabbare. Om du låter bli att använda accelerator ska du bara hälla i 3 dl extra vatten.

2

Häll fibrer i torrbetongen, och blanda det i en stor murarhink. Fibrerna gör betongen starkare, och du ska använda ca. 35-40 g till 23 kg torrbetong.

3

Blanda torrbetongen med vatten och rör om noggrannt. Använd en visp på en kraftig borrmaskin. Ha lite extra vatten och torrmaterial stående, så att du kan justera konsistensen. Betongblandningen ska vara som tjock gröt i konsistensen, och lämna lite vatten på ytan när du skakar hinken.

03
Gjutningen 5 Steg

När betongblandningen är klar hälls den upp i den stora hinken som är ytterdelen av formen.

Se till att det inte kommer betong upp längs kanterna. Det kan ge problem när formen ska avlägsnas.

När du har placerat betongen i botten sätter du den lilla hinken o vanpå. Var noga med att centre ra den så att eldfatets kant blir lika bred hela vägen runt.

Har du accelerator i betongen ska du vänta ca. 2-3 dagar innan formen avlägsnas. Utan accelerator 4-5 dagar.

1

Häll den fuktiga betongen mitt i botten av den stora hinken. Undgå att den hamnar på sidorna. Skaka hinken lätt så att betongen fördelar sig jämnt på botten.

2

Sätt den lilla hinken i den stora. Vrid, och tryck ned den så att betongen pressas upp i mellanrummet. Slå evt. ur luften ur betongen genom att vrida hinkarna med små snabba ryck.

3

Håll den lilla hinken på plats i betongen genom att sätta en spann med vatten eller sand i botten av hinken. Det säkerställer att betongen härdar i sin rätta form.

4

Låt betongen härda i 2-3 dygn. Efter det kan du vara säker på att den är tillräckligt härdad för att tas ut ur formen. Vrid och lyft försiktigt loss den innersta hinken ur betongen. Lägg sedan den yttersta hinken på sidan, och rulla ut fatet försiktigt.

5

Avslutningsvis - slipa evt. kanterna. De kan ibland vara vassa och lite oregelbundna när de kommer ur gjutformen. Det är snabbt gjort med en karborundumsten.

Material

 • 2 murarhinkar, ca. 53 och 44 cm i diameter
 • Formolja eller bilvax (matolja kan också användas)
 • Färdig torrbetong, 0-4 mm

Dessutom:

 • SikaCim Fibre
 • evt. accelerator

Specialverktyg

 • Visp till borrmaskin
 • Murslev

Tidsförbrukning

Det tar en timma att förbereda formen, blanda och hälla i betong. Sedan tillkommer härdtiden.

Pris

Ca. 200 kr. för det första fatet. Resterande kostar under 100 kr. stk.

Svårighetsgrad

Gjutningen är väldigt enkel. Det viktigaste är att få till rätt konsistens på betongen.

Video

TIPS: Betong utan luftbubblor

TIPS: Laga hål i betong

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Eldstad