Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Med sitsar i flera nivåer är det enkelt att hitta ett perfekt avstånd till elden, utifrån hur mycket det ryker och hur frusen du är.

Med sitsar i flera nivåer är det enkelt att hitta ett perfekt avstånd till elden, utifrån hur mycket det ryker och hur frusen du är.

Eldplatsen är byggd av några få olika material: tryckimpregnerad trall, formbrädor och plywoodskivor. Det gör projektet lättare, och gör det även enkelt att handla material.

Stolparna till eldstaden sågar vi själva av trall, som sågas på längden. Det är en billig lösning och går snabbt om du har en cirkelsåg med styrskena.

En hel del jord måste grävas bort för att bygga en stor eldstad som denna – 12 kubikmeter ska bort – men för den delen av projektet väljer vi att hyra en grävmaskin.

Ladda ner byggbeskrivningen och få en komplett guide för eldstaden

I byggbeskrivningen får du hela materiallistan och en ritning med alla mått för bygget. Det är nämligen viktigt att du är noggrann med att vara noga med måtten, så eldstaden står rakt och i nivå.

Vi visar dig också, steg för steg hur du:

  • gräver ut
  • mäter upp
  • bygger stommen
  • montera sittplatserna

Redaktionen rekommenderar: Så undviker du störande rök!

Ved bör ha en fukthalt på under 18 %, innan du eldar med det. Om träet är för blött är det svårt att få eld på. Vått trä utvecklar också mer rök. Så du riskerar att trevnaden kring elden förstörs av tung, kväljande rök som svider i ögonen.

Därför rekommenderar vi, att du alltid kontrollerar så att din ved är torr nog, innan du lägger det i elden. Den mest säkra metoden är att använda en fuktmätare.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med fuktmätare för bara 89 kronor. Du sparar 459 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du också så ett filmklipp på 6i1 multidetektorns sex olika funktioner.