Bygg en superlätt eldstad

Saknar du en mysig samlingspunkt i trädgården? Här visar vi hur du bygger en superenkel eldstad på bara 3 timmar.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
500 kronor
Pris
3 timmar

Intro

Även om själva eldstaden bara kommer upp ungefär 20-25 cm, så blir det stor skillnad när du ska göra pinnbröd eller laga någon annan mat. Eldstaden är jättelätt att göra, och väljer du material som lärkträ och robinia, kan det hålla i många år.

LÄS OCKSÅ: Bygg själv vindskydd - så här gör du

Instruktion

01
Så här bygger du eldstaden 6 Steg

Eldstadens sidor är gjorda av ohyvlade brädor av lärkträ, som tål både regn och fukten från jorden. De sex sidorna är sågade med en kap-/geringsåg med en vinkel på 30 grader i båda ändar. Sidorna sågas så att de får en lång yta på 65 cm, som ska vändas in mot mitten av eldstaden, och en kortare, som ska vändas utåt. I varje hörn hålls eldstaden på plats av en 50 cm hög staketstolpe av robinia, som spetsas i den ände som sticks ner i marken. Du kan också använda tryckimpregnerat trä.

Eldstaden mäts upp med ett snöre på en pinne enligt de principer som förklaras nederst på sidan. Placera en sten eller en pinne på de platser där hörnen ska vara. 1

Eldstaden mäts upp med ett snöre på en pinne enligt de principer som förklaras nederst på sidan. Placera en sten eller en pinne på de platser där hörnen ska vara.

Borra eller gräv hål till stolparna. 2

Borra eller gräv hål till stolparna. Du ska gräva på insidan av de markerade hörnen. Gräv därefter en ca 3-5 cm djup ränna mellan hörnen, så att eldstaden kommer ordentligt ner i marken.

Anpassa vinkeljärnen, så att de blir på 120° istället för 90°. Det kan göras i ett skruvstäd eller med två tänger. 3

Anpassa vinkeljärnen, så att de blir på 120° istället för 90°. Det kan göras i ett skruvstäd eller med två tänger.

Bygg upp eldstaden en sida i taget och sätt ihop dem med 4 x 25 mm-skruvar och de anpassade vinkeljärnen. 4

Bygg upp eldstaden en sida i taget och sätt ihop dem med 4 x 25 mm-skruvar och de anpassade vinkeljärnen. Sätt först ett beslag överst i var och en av de sex skarvarna. Därefter sätts de nedre vinkeljärnen.

De sex staketstolparna slås ner i marken i varsitt hörn, tills de hamnar 5-10 cm under eldstadens kant. 5

De sex staketstolparna slås ner i marken i varsitt hörn, tills de hamnar 5-10 cm under eldstadens kant. Stolparna skruvas fast med 5 x 70 mm-skruvar och stolphålen fylls med sand.

Eldstaden fylls med sand, som effektivt skyddar träramen mot den direkta värmen från elden. 6

Eldstaden fylls med sand, som effektivt skyddar träramen mot den direkta värmen från elden.

Material

Det här behöver du:

  • 6 sidor av obarkad bräda á 3 x 25 x 65 cm
  • 6 staketstolpar av robinia á 5 x 50 cm
  • 12 vinkeljärn á 5 x 5 x 3,5 cm
  • Skruv, 4 x 25 mm och 5 x 70 mm
  • Sand

Pris:

500 kr.

Tidsåtgång:

3 timmar.

Ritning

Mät och markera

Den största utmaningen är att mäta upp en perfekt sexhörning på marken. Men det är faktiskt inte så svårt som det först kan verka vara. Allt du behöver är en pinne och ett snöre.

På bilden här nedan kan du se hur du mäter upp för eldstaden

Börja med att placera pinnen där du vill att mitten av din eldstad ska vara (A). Snöret ska fästas på pinnen och det ska vara hälften så långt som eldstadens önskade diameter. Här är det 65 cm. Använd snöret för att rita en cirkel (den streckade) hela varvet runt. När det är gjort placerar du pinnen i en av de sex punkterna där du vill ha ett hörn (B). Med snöret markerar du de två punkter (C och D) där de två cirklarna korsar varandra. När det är gjort flyttar du pinnen till nästa hörn (C) och markerar nästa punkt (E). Fortsätt hela varvet runt, tills du har mätt upp alla de sex hörnen.

Mät och markera

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Eldstad