Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Sexkantig eldstad

Även om själva eldstaden bara kommer upp ungefär 20-25 cm, så blir det stor skillnad när du ska göra pinnbröd eller laga någon annan mat. Eldstaden är jättelätt att göra, och väljer du material som lärkträ och robinia, kan det hålla i många år.

Det här behöver du:

  • 6 sidor av obarkad bräda á 3 x 25 x 65 cm
  • 6 staketstolpar av robinia á 5 x 50 cm
  • 12 vinkeljärn á 5 x 5 x 3,5 cm
  • Skruv, 4 x 25 mm och 5 x 70 mm
  • Sand

Pris: 500 kr.

Tidsåtgång: 3 timmar.

Så här bygger du eldstaden

Eldstadens sidor är gjorda av ohyvlade brädor av lärkträ, som tål både regn och fukten från jorden. De sex sidorna är sågade med en kap-/geringsåg med en vinkel på 30 grader i båda ändar. Sidorna sågas så att de får en lång yta på 65 cm, som ska vändas in mot mitten av eldstaden, och en kortare, som ska vändas utåt. I varje hörn hålls eldstaden på plats av en 50 cm hög staketstolpe av robinia, som spetsas i den ände som sticks ner i marken. Du kan också använda tryckimpregnerat trä.

LÄS OCKSÅ: Galleri med eldstäder

Mät och markera

Den största utmaningen är att mäta upp en perfekt sexhörning på marken. Men det är faktiskt inte så svårt som det först kan verka vara. Allt du behöver är en pinne och ett snöre.

På bilden här nedan kan du se hur du mäter upp för eldstaden.

Sexkantig eldstad: Mät och markera

Börja med att placera pinnen där du vill att mitten av din eldstad ska vara (A). Snöret ska fästas på pinnen och det ska vara hälften så långt som eldstadens önskade diameter. Här är det 65 cm. Använd snöret för att rita en cirkel (den streckade) hela varvet runt. När det är gjort placerar du pinnen i en av de sex punkterna där du vill ha ett hörn (B). Med snöret markerar du de två punkter (C och D) där de två cirklarna korsar varandra. När det är gjort flyttar du pinnen till nästa hörn (C) och markerar nästa punkt (E). Fortsätt hela varvet runt, tills du har mätt upp alla de sex hörnen.