Här är det pistillröta som Annika stöter på. Pistillröta uppstår redan när tomatplantan blommar. Men symptomen visar sig inte på frukten förrän flera veckor senare – oftast med en svart fläck i fruktens ände där blomman har suttit. Det svarta området växter i takt med tomatfrukten.

En tomat med pistillröta har lidit brist på kalcium.Orsakerna till det kan vara flera,exempelvis en för hög koncentration av näring som hindrat plantans kalciumupptag, ett dåligt utvecklat rotsystem, uttorkning eller övervattning – eller vattning enbart med regnvatten som inte innehåller kalk.

Slutligen kan även temperaturer över 30 grader orsaka pistillröta. Lösningen är oftast att skugga drivhuset. Om du har vattnat med regnvatten så använd kranvatten varannan gång.Du kan äta en tomat med pistillröta om du skär bort det mörka området.

Den smakar ofta gott för tomater utvecklar mer sötma när de blir stressade. En annan växtrelaterad skada är sprickor i tomaterna. Sprickorna finns oftast på mycket mogna frukter. De uppstår framför allt när det är stora temperaturskillnader mellan natt och dag, till exempel långt fram på säsongen när hösten är på väg.

Vissa sorter har lättare för att spricka än andra. Det gäller framför allt körsbärstomater och bifftomater.Du kan inte direkt förebygga spruckna frukter men mycket vatten efter en kraftig uttorkning kan vara en bidragande orsak till problemet.

Ett tredje växtrelaterat problem hos tomater är att fukterna har så kallade gröna nackar. De gröna områdena förblir gröna och hårda även när tomaten mognar. Orsaken är för starkt solljus på frukterna, så kom ihåg att skugga tomaterna – t ex genom att måla på skuggpasta.