1. Frodigt och färgstarkt - rama in med växter
Lavendeln är en perfekt kantväxt, så frodig och färgstark att den bildar en tydlig gräns mellan rabatt och gräsmatta.
Blommande övergångar mellan rabatter och gräsmatta är både praktiska och vackra. Om du bara satsar på täta och robusta växter som gräsklipparen kan komma in under så döljer nämligen växterna övergången mellan gräsmatta och rabatt så att du aldrig behöver klippa kanterna.
Perenner är det givna valet för levande kanter. De kommer igen år efter år, och det finns många robusta arter att välja mellan. Köper du växter på en plantskola kan det bli en dyr affär att göra kanter runt en stor rabatt. Satsa därför gärna på perenner som är lätta att ta sticklingar av, t.ex. lavendel och honungssalvia. Då kan några enstaka plantor ge en vacker kant på bara några få år.
Huvudregeln är att undvika höga och vildväxande perenner. De blir ganska snabbt så stora att de väller ut över gräsmattan eller trädgårdsgången.
Bra kantperenner
■ Lavendel, Lavandula
■ Honungssalvia, Salvia superba
■ Isop, Hyssopus officinalis
■ Brunört, Prunella
■ Stjärnklocka, Campula porscharskyana
■ Stjärnflocka, Astrantia major
■ Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis
■ Hjärtbergenia, Bergenia cordifolia
2. Stenbumlingar med karaktär
Praktiskt och vackert: De stora stenbumlingarna ger stenpartiet en tydlig avgränsning medan raden av marksten håller gräset borta. Du kan köpa eller få stora stenar i de flesta grustag - och du kan säkert få dem gratis av bönder som ofta lagt upp stora rösen av stenar från åkrarna.
Stora stenar ger trädgården stil - inte minst när de som här bildar ram runt ett stenparti med alpina växter och små städsegröna träd. Problemet är bara att en kant av stora stenar är opraktisk när den bildar gräns mot en gräsmatta - gräset växer intill och in mellan stenarna och måste klippas med sax för att hållas tillbaka.
Men problemet kan lösas med en kant av marksten mellan de stora stenarna och gräsmattan.
Sätt ner markstenarna så djupt att de kan fungera som körbana för gräsklipparens ena hjulpar. Då kan du klippa kanten när du slår gräsmattan och nöja dig med att skära kanten ren då och då om gräset växer in över markstenarna.
3. Mur med mosaik
En stödmur kan hålla jorden kvar där trädgården sluttar. Och så kan den sprida glädje om den som här förvandlas till ett färgglatt inslag med gamla krukskärvor.
Om mosaikmuren skall hålla i många år i det svenska klimatet måste den uppfylla vissa uppbyggnadskrav. Börja med att gräva en 90 cm djup fåra och gjut sedan ett fundament av betong (1 del cement och 3 delar grus och upp till 5 delar sten). Bygg sedan upp muren av skalblock som också fylls med betong. Sätt den första raden block i torrbetong (0-4 mm) eller i cementbruk (1 del cement till 3 delar grus) för att få den helt vågrät. Lägg eventuellt armeringsjärn i den översta raden block för att undvika sprickbildning.
När muren är uppe kommer den kreativa delen av projektet. Lägg på fästmassa på muren med en mycket grov tandspackel och tryck fast skärvorna ordentligt i massan. Pressa in fogmassa för utomhusbruk mellan skärvorna med en mjuk gummispackel. När fogmassan stelnat något jämnar du till ytan med en fuktad svamp. Sedan återstår det bara att polera varje krukskärva med en trasa av bomull - det gör man när fogmassan torkat så länge att den blivit vit.
Muren kläs in med minnen: Gamla badrum och kök kan leva vidare som mosaiker. Och favoritkoppen, som gick sönder när du diskade den förra året, kan få en hedersplats på murhörnet. Kom bara ihåg att alla skärvor måste vara av hårdbränd keramik eller porslin för att inte suga upp vatten och spricka i kyla.
4. Grönsaker i lådor
Fasta ramar runt grönsakerna håller jorden kvar och gör det lättare att sköta köksträdgården. Gör lådorna av trä som inte behöver träskydd eller tryckimpregnering, t.ex. lärk, robinia eller ädelträ. Kantbrädorna skruvas fast i stolpar som slås ner i jorden i hörnen och på långsidorna.
Grönsaker kan naturligtvis odlas i långa rader i en traditionell köksträdgård. Men om du offrar lite tid och pengar på att anlägga rabatterna i trälådor vinner du många fördelar: När du väl byggt upp rabatterna och förbättrat jorden med t.ex. kompost blir arbetet i trädgården lindrigare. Det tunga grävarbetet på våren och hösten blir mer eller mindre onödigt därför att jorden förblir porös när du aldrig går på den.
Om jorden är porös kan du så och plantera tätare och därmed också skörda mer. Rötterna söker sig nämligen då nedåt i stället för åt sidorna om de får chansen att välja.
Dessutom sparar du både gödning och kompost eftersom dessa goda ting inte sprids ut i omgivningen, t.ex. trädgårdsgångarna.
Det är viktigt att göra lådorna lagom stora. Du skall kunna nå in till mitten av en låda från båda sidorna utan att anstränga dig alltför mycket. Därför är bredder mellan 90 och 120 cm lämpliga. Gör inte heller lådorna så långa att du frestas kliva över dem i stället för att gå runt om dem. Kanterna bör vara mellan 15 och 30 cm höga.
5. Knivskarpa kanter
Snörräta gräsmattekanter är självklara i den välplanerade trädgården. De bildar en skarp gräns mellan rabatter och gräsmatta så att linjerna i trädgården blir tydliga. Lyckligtvis kan linjerna bli lätta att hålla raka med plastkanter som bankas ner i jorden och sätter stopp för gräset.
Många trädgårdsägare vill ha snörräta och skarpa kanter på gräsmattan. Men det är inte många som vill slösa tid på att klippa kanterna med en sax eller hugga dem med en spade.
Om du tillhör denna grupp kan det vara värt att investera i en plastkant som håller gräset på plats. Det finns plastkanter för rabatter och gräsmattor av många olika fabrikat och i många olika former. Det viktigaste är att kanten är så stabil att den kan bankas ner i jorden och så flexibel att den kan formas efter din rabatt. På plantskolor och byggmarknader finns det många varianter att välja på.
6. Band av marksten
Kantstenarna av betong bildar en stabil avgränsning av terrassen. Samtidigt är kanten praktisk därför att den håller jorden från rabatten borta från terrassen.
Många stenterrasser blir ännu elegantare med en markerad avslutning, t.ex. i form av en rad betongstenar som sticker upp ovanför resten av stenläggningen. Kanten kan byggas upp av betongsten i samma färgnyans som resten av terrassen. Tänk dock på att resultatet kanske blir ännu bättre med en kontrastfärg som också kan användas här och var på terrassen.
Stark kant av betong. Betongstenarna skall precis som resten av stenterrassen vila på ett underlag av packat grus.
Dessutom placeras kanten i jordfuktig betong. Se till att betongen når upp en bit på den sida av stenarna som är vänd inåt mot rabatten. Det minskar risken för att stenarna lossnar med tiden.
7. Elegant pilflätad kant
Pilgrenarna flätas i tjocka buntar mellan stolpar som bankats ner i jorden längs kanten på trädgårdsgången. Stolparna bör ha en diameter på 4-6 cm och vara av lärk, ek, pil eller tryckimpregnerad furu. De slås ner 30-40 cm i jorden. Avståndet mellan dem är 15-20 cm.
Tyvärrr är det så att en pilflätad kant inte håller så länge. Men å andra sidan är den inte särskilt dyr eller speciellt besvärlig att bygga upp. Därför kan du faktiskt fläta nya vackra kanter när de gamla faller sönder efter ett par år.
Den mest hållbara kanten får du om du flä-tar med kraftig pil som är minst en centimeter i diameter. Dessutom är det en fördel att klä in kanten på insidan med plast så att jorden inte ligger an mot pilflätningen.
Så flätar man kanten:
Lägg två buntar med 3-6 pilgrenar med den tjocka änden bakom pinnarna till vänster där flätverket skall börja. Fläta in ena bunten (den mörka på teckningen) framför den 2:a stolpen och bakom den 3:e. Fläta på samma sätt in den (ljusa) bunten med en stolpes förskjutning. Fortsätt två stolpar framåt med den mörka, sedan två stolpar med den ljusa osv. Vik alltid bunten ifrån dig, så slingrar sig de båda buntarna runt varandra och låses runt stolparna. Tillför hela tiden nya grenar så att bunten blir jämntjock. Klipp av vid sista stolpen och börja från början igen.