4 STEG till en perfekt häck!

Ska du plantera häck? Gör rätt från början med våra fyra enkla steg, så kan du vara säker på att få en vacker, tät häck, som ger både lä och privatliv.

Det är optimalt att plantera barrotsväxter som bok när de befinner sig i sin viloperiod. Det är nämligen då de bäst tål att flyttas.

Följ våra anvisningar så kan du vara säker på att få bästa tänkbara resultat när du planterar en häck. Du får den typ som passar bäst till din villa och din smak. Och du slipper riskera att de valda växterna dör. Du får i stället en fin och tät häck som ger både lä och insynsskydd.

Plantera häcken i de här fyra enkla stegen:

1. Välj rätt typ

De olika häcktyperna har var sina olika egenskaper. För att kunna välja rätt måste du ta först ange dina krav på en häck och ta reda på om den trivs i din jord.

Innan du så mycket som tänker på en häck runt villan är det viktigt att du vet hur marken ser ut, alltså hur jorden är. Då först kan du välja en typ som kan trivas och växa till sig. Några häckar trivs bäst i näringsrik mylla medan andra klarar av att planteras i en mer sandig mark. Det är sällan nödvändigt att analysera jorden på ett laboratorium. Det räcker för det mesta att du tar en sväng i kvarteret och lägger märke till vilka häckar som finns och hur bra de ser ut att trivas.

När dina häckplantor har optimala växtförhållanden när det gäller jord, ljus och vind, växer de snabbt till sig och då kommer häcken också att bli tät. Men du bör också tänka igenom vilken funktion din häck ska ha. Är det viktigt att den är tät, kan klara av stark blåst, är grön hela året eller får vackra färger på hösten? Ska den växa snabbt och bli hög eller ska den kunna nöja sig med en klippning varje år? Slutligen handlar det om något så personligt som tycke och smak.

Åretruntgröna

Om du alltid vill ha något grönt på tomten året runt ska välja en åretruntgrön häck.

Lövfällande

Bokhäcken kallas för lövfällande men bär många vissna blad på vintern.

Blommande

En blommande häck är i regel ganska bred eftersom den bara beskärs, inte klipps.

2. Köp växter i rätt storlek

När du har beslutat dig för vilken häck du vill ha ska du bestämma hur stor varje växt ska vara. De flesta häckplantor säljs i olika storlekar så du kan mer eller mindre plantera en häck i full storlek med klump eller kruka. Men det kostar! Och du måste gräva och vattna mer om du väljer stora växter.

Om du har tålamod att vänta ett par år tills häcken kommer upp i full höjd och blir tät, så är det mycket billigare att plantera den med endast barrotsplantor i liten storlek.

Små häckplantor har också fördelen av att de i regel börjar växa nästan genast..

Redan 3-4 år efter planteringen kan du inte se skillnad mellan om du hade valt växter med klump eller barrotsplantor. De mindre plantorna är heller inte så krävande när det gäller vatten under torka, som de stora plantorna är.

Priset för din häck beror på vilken häcktyp du väljer och framför allt hur stora plantorna är när du köper dem. Barrotsplantor är billigast medan plantor i kruka eller med klump är dyra. Långsamtväxande, åretruntgröna är i regel också dyrare än de lövfällande.

En av de absolut billigaste häckarna är liguster. Bok är däremot rätt mycket dyrare medan lagerhägg ligger i den dyra änden.

Skydda de små, fina rötterna på barrotsplantor så att de inte torkar ut medan de planteras.

3. Plantera så här

Det är bra att vara två om arbetet. En som håller plantan och en som trycker fast jorden Se upp så att rötterna inte skadas när jorden trycks till.

Gräv en ränna och plantera i genomarbetad jord så ger du dina häckplantor de bästa förutsättningarna för att växa.

Om du sätter häckplantorna på en snörrät linje blir häcken snyggast, så därför börjar du med att spänna ett snöre du kan följa både när du gräver och när du planterar.

Rännan bör vara cirka 25-30 cm djup och något smalare om du använder barrotsplantor. Större växter kräver naturligtvis en djupare och bredare ränna. Det är viktigt att du får plats för lös jord runt varje planta så att rötterna får näring. Luckra upp bottnen i rännan.

Normalt sätts plantorna rätt tätt men det beror på vilken art du använder. De bör sättas ner lika djupt som de har stått på hos trädgårdsmästaren. Det kan du ofta se på rothalsen, där det är en nyansskillnad vid ”normalt” jorddjup.

Vattna grundligt när du har planterat och se till att häcken tillförs vatten när det är varmt och torrt ute, framför allt de första åren. Rensa också bort allt ogräs.

4. Klipp vid rätt tidpunkt

Syren kan planteras som en blommande häck och den kan bli mycket hög. Syren ska inte klippas, endast beskäras.

Exakt när du ska klippa häcken är framför allt en fråga om smak, men det finns några praktiska och enkla tumregler för varje häcktyp.

Du ska inte klippa en nyplanterad häck de första åren och den regeln gäller för alla häckar - lövfällande, åretruntgröna och blommande. Men när den lövfällande sedan växter till sig kan du klippa in den på sidorna cm du tycker att den spretar för mycket. Du ska inte klippa toppen förrän häcken har kommit upp på den höjd du vill ha den - oavsett vilken häcktyp det är.

När häcken sedan har vuxit till sig är det bra om du klipper den lätt pyramidformad, så att den är lite bredare nertill. På så sätt ser du till att hela häcken får ljus så att den blir tät även nertill. Med sluttande sidor blir den starkare och välter inte så lätt om det snöar så mycket att snön lägger sig i ett tjockt lager på den.

FÖRE ELLER EFTER MIDSOMMAR?

När ska häcken egentligen klippas? Ja, det beror i höggrad på vilken häck du har valt och var i landet du bor.

  • En lövfällande häck, t.ex. liguster, bör klippas innan midsommar i de södra delarna av landet och en gång senare.

  • En åretruntgrön häck klipps endast en gång varje år. Helst i augusti så att de nya skotten hinner att bli kraftiga och starka innan frosten kommer.

  • En blommande häck klipps inte. Det räcker att du beskär den då och då, t.ex. genom att ta bort de äldsta grenarna vid marken.

14 bra häckplantor

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Häck