Kantareller - Så här hittar och tillagar du dem

Sensommaren och hösten är kantarellsäsong. Kantareller är lätta att få syn på om man vet var man ska leta. Och de smakar fantastiskt. Här kan du läsa mer om skogens guld och lära dig var du hittar kantareller och hur du tillagar dem.

Kantareller i skogen

På sensommaren och hösten är det dags att ge sig ut på jakt efter kantareller.

När vädret slår om och hösten är på väg är det också svampsäsong. Du kan hitta massor av ätliga svampar i skogen och kanske till och med i trädgården.

Speciellt kantareller växer på sensommaren. Kantarellerna kallas också ”skogens guld” eftersom de lyser upp skogsmarken. Och de smakar fantastiskt!

I den här artikeln kan du lära dig mycket mer om denna smakrika svamp. Ta reda på var du hittar kantareller och hur du tillagar dem.

Klicka på rubrikerna för att komma direkt till avsnitten i artikeln.

Vanlig Kantarell

Många kantareller på skogsmarken

De eftertraktade kantarellerna lyser som små guldmynt på skogsmarken och kallas därför ”skogens guld”.

Det finns många olika sorters kantareller, men den du letar efter är troligen vanliga kantarell.

Den vanliga kantarellen är gul eller gyllene till färgen. Många kallar kantarellen för ”skogens guld”, för om det finns många kantareller ser det ut som om det ligger många små guldklimpar på skogsbotten.

Kantareller är också mycket eftertraktade, så de hinner inte alltid växa sig så stora.

Läs också: Få koll på svamparna i gräsmattan

Hur ser kantareller ut?

Hur ser kantareller ut?

Kantareller har åsar som går ner längs svampens fot och en något vågig hatt.

Kantarellerna har åsar och har en lätt vågig hatt som är ca 3-8 cm i diameter. De är gula eller gyllene till färgen och har en vitgul fot. Kantarellerna blir vanligtvis inte högre än 2-6 cm.

Kantareller har en svag aprikosarom. De kan också ha en lätt aprikossmak när de är råa.

När är det kantarellsäsong?

Säsongen för kantareller börjar i juli och kan pågå långt in på hösten, omkring november. Högsäsongen för kantareller är vanligtvis i augusti.

Kantarellerna börjar växa när jorden är fuktig. Därför innebär en regnig start på sommaren ofta en bra kantarellsäsong.

Läs mer om: 5 ätliga svampar och deras giftiga dubbelgångare

Var hittar man kantareller?

Kantareller växer i jorden under tallar, ekar, björkar, bokar och granar.

Den bästa platsen att hitta kantareller är därför skogen, men du kan också hitta dem runt ditt hem om förhållandena är de rätta.

Läs också: Så här odlar du själv ramslök

Hur snabbt växer kantareller?

Kantareller växer inte lika snabbt som andra typer av svampar. Det kan därför ta lite tid innan kantarellerna når en bra storlek så att du kan plocka dem.

Kantareller är mycket eftertraktade, vilket också kan vara en förklaring. Det är stor efterfrågan på dem och därför hinner de inte växa till sig till rätt storlek innan de plockas.

Hur plockar man kantareller?

Hur plockar man kantareller?

När du plockar kantareller måste du först försiktigt vrida upp svampen ur jorden.

När du vill skörda kantareller, dvs. plocka dem, är det 3 saker du bör ha med dig:

  1. En bra, liten kniv
  2. En pensel eller borste
  3. En korg

När du plockar kantareller ska du ta tag i svampens fot och försiktigt vrida loss den från jorden. Skär sedan av den nedre delen av foten med din kniv.

Borsta bort den värsta jorden med en pensel eller borste.

När du plockar kantareller bör du ha med dig en korg, eftersom svampen inte mår bra av att ligga i t.ex. en plastpåse. Kantareller ruttnar snabbt när de förvaras så.

Tillagning av kantareller

När du kommer hem från kantarelljakten och är redo att tillaga dina svampar, börja med att rengöra kantarellerna lite noggrannare.

Skölj inte kantarellerna under vatten eftersom de då förlorar sin smak och suger åt sig vattnet. Tvättade svampar är mycket svåra att steka och de kommer snabbt att simma runt i en massa vatten i stekpannan om du har sköljt dem först.

Använd istället din borste igen och borsta bort all jord från kantarellen. Om det fortfarande finns mycket smuts kvar på kantarellen efter borstningen kan du försöka dutta eller torka bort den med en fuktig trasa eller kökshandduk.

Du behöver inte översteka kantarellerna för att de ska bli goda. En av de bästa rätterna är smörstekta kantareller på en bit rostat bröd, och det blir inte mycket enklare än så.

Naturligtvis finns det många rätter med kantareller, och en god kantarellsås är inte heller fel.

Kantareller recept

Kan man frysa kantareller?

Färska kantareller kan lätt hålla sig i ungefär en vecka om de förvaras i kylen.

Du kan också frysa in kantareller om du steker dem i smör först. Kantarellerna kan bli lite sega när de tinas, så de passar bäst i tillagade rätter.