Så här planterar du en ny häck

Det är enkelt och det går snabbt att själv plantera en häck. Om du använder barrotsplantor är det snart dags att plantera. Här kan du läsa om hur man gör för att skapa en vacker och tät häck.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 timmar
Pris
50 kr/m

Intro

Med en häck får du en effektiv och tät avskärmning av din trädgård som är lätt att underhålla. Den klipps bara en eller två gånger per år.

Många olika typer

Det finns många olika typer av häckar, så du kan få en häck som exakt passar din smak och dina behov. De vanligaste lövfällande häckarna – liguster, hagtorn och bok – fås som barrotsväxter, dvs. plantor med bara rötter. De skall planteras när de är i vila, för då är det minst aktivitet i rötterna. Så i slutet av oktober och början av november är det lämpligt att sätta dem i jorden.

En klassiker

Här planterar vi en klassiker bland de lövfällande häckarna, nämligen bok som skiftar färg efter årstiderna. Den är grön vår och sommar, brun höst och vinter. Även om bokhäcken inte är städsegrön är den ändå tät året runt, eftersom boken inte fäller sina löv på de nedersta 3–4 metrarna. Bok kan växa var som helst, bara jorden är tillräckligt fuktig. Den tål både sol och skugga men trivs bäst i sol.

Så klipper du häcken

En nyplanterad häck ska inte klippas upptill förrän den nått önskad höjd. Den ska inte heller klippas med elhäcksax på sidorna under de första två åren. Vänta med det tills rötterna kommit i gång. Men det är en bra idé att beskära en nyplanterad bokhäck på sidorna med en manuell häcksax om du vill ha en så tät häck som möjligt. Klipp 10-15 cm från stammen intill en knopp. Det får plantan att skjuta flera nya skott så att den blir tätare. När du börjar klippa häcken helt är det lämpligt att forma den så att den blir bredast nedtill och smalast upptill. Då får den nedersta delen av häcken tillräckligt med ljus och förblir tät. Det är särsklit viktigt för häckar av arter som vill ha mycket ljus, t.ex. hagtorn och lärk. Men den tillspetsade formen minskar också risken för att häcken trycks ihop av snö.

En häck ska helst vara bredast nedtill. När de nedersta bladen får ljus blir häcken som tätast.

Instruktion

01
Köp och förberedelser 5 Steg

Du kan köpa häckplantor med rotklump under en stor del av året, men om du väljer barrotsplantor är det bäst att köpa din nya häck strax innan vintern.

Plantorna säljs i regel i olika storlekar, t.ex. 30-50 eller 50-80 cm. Det kan mycket väl löna sig att köpa de större eftersom de inte är mycket dyrare än de små. Då får du en häck med önskad höjd lite snabbare. Priset för bok är cirka 50 kronor per meter om du sätter plantorna med 25 cm avstånd. Du kan också köpa ”färdiga” häckplantor som är cirka 180 cm höga men 10 gånger dyrare.

Det är bra om fåran där plantorna skall sättas är klar den dag du hämtar dem, så att de snabbt kommer i jorden.

1

Här ska en gammal häck först tas bort. Vi skär ner den till 40 cm höjd med häcksaxen så det blir lite kvar att dra i när rötterna ska ryckas upp.

2

Vi tar bort rötterna med en grävmaskin. Man kan förstås också gräva upp dem med spade. Men om du ska plantera en lång häck kan det betala sig att hyra en liten grävmaskin.

3

Ett par gamla staketstolpar gömmer sig i den gamla häcken. De tas bort med handkraft då grävmaskinen inte får något bra tag.

4

Gör rännan för häckplantorna klar. Gräv igenom jorden ordentligt så att den blir väl uppluckrad och luftig. Ta bort ev. rötter, stenar och ogräs. Rännan ska vara så djup att rötterna inte behöver böjas. Ett spadtags djup brukar räcka.

5

Lägg ett lager grus på rännans botten och blanda med lite jord. Då får rötterna god dränering. Spänn upp ett snöre så att du har något att rätta in häckplantorna efter.

02
Plantering 3 Steg

De små plantorna är barrotsplantor, dvs. plantor utan jord. De ska planteras så snart du fått dem, så att rötterna inte torkar ut, och medan toppen är i vila och inte ställer stora krav på rötterna. Det är också orsaken till att du bör plantera dem sent under året. Fördelen med barrotsplantor är att de har ett starkt rotnät som börjar utvecklas redan när jorden har en temperatur på 3-4 grader på våren. När det sedan blir riktigt varmt är plantorna starka och börjar genast växa. Om du däremot planterar på våren måste du vattna rikligt hela sommaren. Plantera häcken med 4-5 plantor per meter - inte färre - för då blir häcken inte tät nedtill.

1

Sortera plantorna innan du sätter ner dem om de inte är lika höga. Då undviker du att skapa en häck som är hög i ena änden och låg i den andra. Du behöver 4-5 plantor per meter.

2

Sätt ner plantorna i jorden. Rätta in dem efter snöret och packa jorden lite löst omkring rötterna - bara så mycket att plantorna inte välter.

3

Fyll nu på med resten av jorden. Tryck till den försiktigt runt plantorna så att de står stadigt. Undvik att trampa till jorden hårt, den ska vara luftig och lucker så att vattnet kan sila ner till rötterna.

Tidsförbrukning

4 timmar för 5–8 meter häck

Pris

Cirka 50 kronor per meter

Svårighetsgrad

Det är enkelt att plantera en häck bara du är noggrann när du utför arbetet.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Häck