Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3 starka vapen mot kirskål

Skriv ut Spara artikel

Kirskål är ett av våra mest avskydda ogräs. Den sprider sig både med underjordiska utlöpare och med frön, så du måste beväpna dig med stort tålamod om du framgångsrikt ska kunna bekämpa kirskålen.

Se upp med kirskålens blomställningar. Klipp av dem innan de börjar avge frön. De pyttesmå fröna kan spridas flera kilometer med vinden, och ur varje frö utvecklas en planta.

Låt oss redan från början göra klart för oss att det inte finns några enkla lösningar när man vill ha bort kirskålen ur sin trädgård. Det fleråriga ogräset är aggressivt och har en otrolig livskraft. Om du inte gör något åt kirskålen breder den på kort tid ut sig och bildar ett kraftigt rotnät med många underjordiska utlöpare och nya skott.

Kirskålens vilda rötter

Rötterna kan löpa upp till ett par meter under jord innan de skickar upp nya skott. Dessutom har rötterna den nackdelen att de lätt går av om du försöker dra upp dem ur jorden. Och varenda liten rotstump kan växa vidare och bli en ny planta. Därför gäller det att ta bort plantorna inklusive alla rötterna eller att svälta ut rötterna.

Börja så tidigt som möjligt. Om en planta får växa fritt förökar den sig också genom frön som kan spridas långt med vinden. Och även om du får bukt med kirskålen på din egen tomt bör du tänka på att frön kan dimpa ner från ovan, så var på din vakt.

Kirskålens imponerande rotnät når 30 till 40 cm djupt och sprider sig flera meter ut åt sidorna.

Gräv upp kirskålens rötter

Ett av de mest effektiva medlen mot kirskål är att gräva upp rötterna. Välj ut ett mindre område i taget så att uppgiften blir överskådlig och gå systematiskt tillväga. Gräv med en spade ner till 40 cm djup. Om du vill återanvända jorden ska du sålla den genom ett trådnät på en träram som fångar upp rötterna.

Vänta sedan ett år innan du planterar igen så att du ser om du fått bort alla rötter. Det bästa är att köra bort jorden med kirskål och fylla gropen med ny jord som är fri från kirskål.

Läs också: De bästa vapnen mot maskrosor

Om kirskålen har spridit sig

Om kirskålen spridits till en perennrabatt bör du överväga att kasta perennerna och köpa nya i stället. Det är nämligen svårt att få bort alla kirskålens rötter om de trasslat in sig i andra rötter. Om du har angripna perenner som du gärna vill ha kvar måste du sätta dem i ”karantän”.

Rensa bort all kirskål i växternas rötter så gott du kan och plantera dem sedan i en tillfällig rabatt. Håll ögonen på eventuella nya kirskålsskott. När du är säker på att perennerna är fria från kirskål kan du flytta tillbaka dem till den rensade perennrabatten.

Du kan också försöka gräva upp ogräset med en grep som inte skär av rötterna så att du kanske kan få upp dem hela.

LÄS OCKSÅ: Använder du (också) din ogräsbrännare fel?

Täck kirskålen med svart plast

Kirskål kan inte överleva utan ljus, så om du täcker det angripna området med svart plast kommer kirskålen att dö. Rabatten ska stå övertäckt i minst ett år för att du ska vara säker på att kirskålen försvunnit.

Du ska dock vara uppmärksam på att mikroorganismerna i jorden också försvinner i det område där jorden varit täckt under så lång tid.

Klipp av de små skotten varje vecka

Om du inte orkar gräva upp hela perennrabatten kan du försöka svälta ut kirskålens rötter så att plantan till slut ger upp. Det krävs dock att du är mycket noga med att ta bort nya skott så snart de kommer upp – varje vecka under en hel växtsäsong.

Systematisk nedklippning av nya skott ända nere vid markytan under en hel säsong svälter ut kirskålens rötter på lång sikt.

Du kan använda samma metod om kirskålen till exempel brett ut sig under en häck där du inte kommer åt att gräva. Förtvivla inte, även om du inte hålller efter de nya skotten varje vecka – arbetet är inte förgäves. Det kan vara så att de kraftfulla rötterna inte blir utsvultna, men att plantan ändå hålls nere.

Klipp eventuellt kirskålen med gräsklipparen

Du kan också välja att klippa ner kirskålen med gräsklipparen. Den försvinner inte men försvagas av den upprepade klippningen. Du kan också komplettera med att så gräs på det angripna området. Men se upp så att kirskålen inte breder ut sig längs kanterna eller under häcken i stället.

Gräs kan också användas som ett skyddande bälte som förhindrar att kirskål i till exempel en häck sprider sig till en närliggande rabatt. Kom ihåg att kirskål kan bilda utlöpare på ett par meter, så gräsbältet måste vara tre meter brett för att ha skyddande effekt

Detta ska du INTE göra:

? Du ska INTE fräsa jorden. Då slås rötterna sönder i massor av småbitar som alla kan ge upphov till självständiga plantor om du inte ser till att få upp alla rötterna. Och det är svårt.

? Du ska INTE lägga uppgrävda rötter i komposten. Kirskålens rötter är seglivade och kan börja utvecklas till nya plantor igen.

? Du ska INTE plantera perenner som du fått av bekanta utan att testa dem. Kirskål – och andra fleråriga ogräs – sprids ofta på det sättet. Kontrollera därför rötterna noga innan du planterar.

Redaktionen rekommenderar: Undvik dessa 4 vanliga beskärningsmisstag

TIPS: Förebygg kirskål från grannen

Du kan stoppa en invasion av kirskål från grannen om du gräver ner tunna skivor av metall eller plast som ett skydd mot kirskålens kraftiga rotsystem.

Skyddet ska ner till 40 cm djup så att rötterna inte kan krypa in under det.

TIPS: Kirskål är ett ätbart läkemedel

Kirskålens späda skott smakar bra och kan användas i sallader eller stuvningar. Man kan också göra te av torkade blad av kirskål.

Kirskålen användes tidigt som läkemedelsväxt, bland annat för behandling av gikt eller podager.

Bli prenumerant på Gör Det Själv och få tillgång till alla projekt >>

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
null: 3 starka vapen mot kirskål
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka