Så här odlar du din egen mistel

Att kyssas under misteln är en välkänd jultradition. Misteln är en giftig semi-parasitisk växt som stjäl näringsämnen från sitt värdträd. I den här artikeln kan du läsa om hur du ympar din egen mistel och vilka träslag du ska välja som värdträd.

Paradisäppelträd med mistel

Misteln kan bland annat växa på paradisäppelträd och kan ofta köpas tillsammans.

© Shuttterstock

Vi känner alla till misteln. Den vackra vintergröna växten är känd för att bringa julmys och romantik till många hem.

Misteln som juldekoration är en mysig tradition där de gröna grenarna med vita, glasartade bär hängs upp i vardagsrummen och skapar den perfekta platsen för julkyssar.

Traditionen har sitt ursprung i Storbritannien, där man trodde att man kunde avvärja onda andar genom att hänga mistlar i dörrkarmen.

Om du vill veta mer om mistel, läs vidare. Vi berättar hur du odlar din egen mistel genom ympning, var du ska plantera din mistel och vilka träd som är bäst lämpade som värdar.

Var växer misteln?

Mistelfamiljen är alla semi-parasitiska växter. Det innebär att de gör sin egen fotosyntes, men tar upp näringsämnen och vatten från ett värdträd.

Misteln har gröna skott och små gulgröna bär som blir vita och klara i december.

I Sverige finns det bara en art av mistel, Viscum album, som kan bli upp till en meter i diameter.

Det finns dock tre underarter av växten, som skiljer sig åt genom att de växer på olika typer av värdträd.

  • Ädelgran-misteln - växer på ädelgran.
  • Furu-misteln - växer på tallar och kan i vissa fall växa på lärkträd och granar.
  • Lövträ-misteln - är den vanligaste misteln som växer på lövträd som äpple, päron, ek och björk.

Vad de alla har gemensamt är att deras frön växer bäst på samma arter som de först växte på.

LÄS OCKSÅ: 6 tips för att lagra och torka frön

Misteln är fridlyst i Sverige, vilket innebär att man inte får plocka mistel eller skada dess värdträd.

När sår man misteln?

Misteln är särskilt vacker i december vid juletid, när dess bär har blivit helt vita och glasartade, men det är faktiskt inte den bästa tiden att så mistel eftersom bärens frön ännu inte har mognat.

Den mest optimala tiden att så mistel är från mars till maj.

Hur man ympar bären till sin egen mistel

Det är enkelt att odla mistel i din egen trädgård. Allt du behöver är några färska bär och att följa dessa 5 steg:

  1. Pressa ut kärnorna ur det vita bäret. Bäret ska vara färskt, inte gult.
  2. Hitta en ung gren.
  3. Placera försiktigt bärets innehåll i en vinkel där grenen möter stammen. Bäret är väl skyddat här.
  4. Nu börjar väntan på att fröet ska gro.
  5. Kom ihåg att tvätta händerna noga efter att du har hanterat misteln, eftersom den är giftig.

För att öka dina chanser att lyckas rekommenderas att du använder flera frön från flera bär, eftersom endast en mindre andel av de planterade fröna kommer att gro.

LÄS OCKSÅ: Ympning

Mistelfrö på värdträd

Med tiden kommer dina mistelfrön att ha fäst sig vid sitt värdträd.

© Shutterstock

Att odla mistel är ett långsiktigt projekt. Det kommer inte att finnas mycket att se den första säsongen.

Efter 2-3 år kommer du att börja se de första få uppsättningarna blad på skotten.

Under de kommande åren kommer bladen att börja föröka sig och nya grenar kommer att växa fram varje år.

Det kan ta upp till 10 år innan du kan skörda de vackra gröna grenarna när din mistel har vuxit sig tillräckligt stor.

LÄS OCKSÅ: 10 giftiga växter som du ska undvika

Köpa mistel

  • För att ympa mistel är det viktigt att du använder färska bär. De ska helst vara plockade från plantan inom de senaste 3 dagarna. Det kan dock vara en utmaning att hitta färska bär på våren, eftersom växten inte finns i lika många butiker på våren. Det är lättare att hitta mistel i december.
  • Du kan köpa mistel med färska bär i vissa plantskolor. Om du inte har någon tur på din lokala plantskola kan du alliera dig med någon som redan har mistel i sin trädgård.

Det går också att köpa en färdig mistel. Vissa plantskolor och trädgårdscentra säljer t.ex. äppelträd med mistel.

LÄS OCKSÅ: Sticklingar från fjärilsbuske

Hur vet man att bären är färska?

Du kan enkelt bedöma bärens färskhet genom att kontrollera deras färg. Om bären är gulaktiga är de inte användbara. Om de är klara och vita är bären färska och lämpliga för ympning av mistel.

Vita och kristallklara mistelbär på Viscum Album.

De färska mistelbären känns lätt igen på sin vita lyster.

© Shutterstock

Kan misteln döda sitt träd?

I sällsynta fall kan misteln döda sitt värdträd.

Det kräver dock att det finns flera stora mistlar i samma värdträd.

Detta händer eftersom misteln suger så mycket vätska och näringsämnen ur trädet att det till slut försvagar och dödar trädet.

Misteln kan också orsaka att trädets grenar bryts om grenen är för svag och misteln är för stor.

Så förhindrar du att din mistel dödar värdträdet

Det finns två enkla lösningar för att rädda ditt träd:

  1. Du kan rädda ditt träd genom att skära av den brutna grenen
  2. Du kan hålla misteln nere genom att beskära den så att den väger mindre och inte tar upp för mycket vatten och näring från värdträdet.

LÄS OCKSÅ: Så här beskär du träd och buskar