Så här beskär du träd och buskar

När du beskär dina träd på rätt sätt får du vackra och harmoniska träd som är motståndskraftiga mot sjukdomar och producerar massor av frukt. Det är faktiskt inte så svårt, så länge du följer några enkla regler.

Beskärning kan användas för att forma träd och buskar, skapa ljus och luft, föryngra buskar och förhindra att sjukdomar sprids. Du ska inte beskära dina träd för skojs skull - det måste ha ett syfte - eftersom det finns risk för att trädets "sår" kan angripas av röta och svamp. Därför är det också viktigt att tänka på när och hur du klipper, vilket du kan läsa mer om i de goda råden. Råden säkerställer att dina träd och buskar klarar beskärningen på bästa sätt.

Använd rätt verktyg

Sekatören används till de mindre grenarna. Den ska först och främst vara skarp, så att du får ett fint, ”rent” snitt, utan att behöva ta i extremt mycket. Välj en som passar dig ergonomiskt och ligger bra i handen.

Grensaxen är för lite större grenar, ofta med en diameter på 2-4 cm. Skäret måste vara skarpt, så att du får helt ”rena” snitt, och då är det smart att välja en med utväxling. Det gör det lättare att kapa grenarna och innebär att du kan ta lite större grenar utan att behöva så mycket extra kraft.

Grensågen är för ännu större grenar, med en diameter på 5-10 cm, ev. mer om du inte har en motorsåg. Välj en med skarpa, lite större tänder, så att det händer någonting när du sågar. Och god ergonomi så att den är smidig att använda.

Motorsågen är för stora grenar, eller om du ska fälla ett träd. Kedjan måste vara slipad för att kunna göra ett bra snitt. En sladdlös såg är att föredra, så slipper du ta hänsyn till den.

Teleskopstång finns för både motorsåg och grensax. Den är perfekt om du har stora träd som ska beskäras i toppen.

9 tips om beskärning

1. Ta bort döda och sjuka grenar

Om det finns grenar med sjukdomar, t.ex. svampangrepp, på dina träd eller buskar bör du ta bort dem för att förhindra att de sprids. Detsamma gäller döda grenar. Kapa 5-10 cm från det sjuka eller döda träet för att säkerställa att du kapar tillbaka till friskt trä som kan läka ordentligt.

2. Beskär vid torrt väder för att undvika svamp och röta

Oavsett om du väljer att beskära på sommaren eller vintern bör du alltid beskära i torrt väder. Helst med utsikter till några dagars torrt väder efter beskärningen. Då minimeras risken för röta och svampangrepp i de öppna "såren". En välslipad sekatör eller grensax förebygger också svampangrepp, eftersom det ger ett renare snitt som lättare växer ihop.

3. Vinklade snitt gör att vattnet rinner undan

När du beskär dina träd och buskar är det viktigt att du alltid gör snittet i en vinkel så att vatten kan rinna av. På så sätt läker "såret" på trädet snabbare. När vatten inte har möjlighet att samlas ovanpå snittytan minimerar du risken för att trädet ruttnar.

4. Bevara grenkragen för att hjälpa trädet att läka bättre

Med grenkrage menas det ställe på grenen som är närmast stammen och där grenen är som smalast. Om du kapar grenen här (som på bilden) kommer trädet att läka så snabbt som möjligt. Detta minimerar risken för att röta och sjukdomar utvecklas i "såret" på trädet.

5. Undvik vattenskott med sommarbeskärning

Ju mer du beskär dina träd, desto kraftigare blir återväxten och du kommer att få en hel del så kallade vattenskott, som vanligtvis måste tas bort. Om du väljer att beskära på sensommaren kan du undvika vattenskott eftersom återväxten inte är lika stark vid denna tidpunkt, till skillnad från om du beskär på vintern.

6. Föryngra dina buskar

Beskärning kan användas för att föryngra dina buskar, t.ex. bärbuskar eller prydnadsbuskar, där grenarna har blivit gamla och täta. Genom att ta bort de äldsta grenarna får de nya, unga skotten utrymme att utvecklas. På bärbuskar brukar det innebära att du får fler bär om ett par år. Blommande prydnadsbuskar får fler blommor.

7. Ta bort grenar som växer fel

Du bör ta bort grenar som växer i en olämplig riktning. Det kan vara grenar som växer rakt upp i mitten av trädkronan, eller grenar som korsar varandra och ligger så nära varandra att de gnider mot varandra och skadar barken.

8. Ge frukten ljus och luft

Om kronan på ditt fruktträd är mycket tät är det en bra idé att beskära trädet så att mer ljus och luft når frukten. Detta kommer att göra dem större och godare. Du kan bäst bedöma hur tätt ditt träd är medan bladen fortfarande sitter kvar. Sommarbeskärning ger också mindre återväxt (och vattenskott).

9. Klipp inte ner perenner förrän frosten är borta

Perenner vissnar ner i slutet av säsongen och allt visset bladverk måste klippas bort innan de skjuter nya skott. Men låt de vissna bladen vara kvar över vintern och vänta med att klippa bort dem tills frosten har gått över. De vissna delarna skyddar perennerna mot kyla, så att du inte riskerar att nya skott fryser och dör på grund av frost.

Så här beskär du stora träd

När du beskär stora träd får du bäst resultat om du följer dessa grundläggande regler.

Så här beskär du fruktträd

Med korrekt beskärning av ditt fruktträd ger du det förutsättningar för en skörd med mycket, och bra frukt.

När du beskär ditt fruktträd bör du tänka på hur du formar trädet på bästa sätt, så att du får bästa möjliga fruktskörd. De godaste äpplena och päronen har fått mycket ljus och tillräckligt med plats att växa på för att få en bra storlek och god smak. Det är viktigt att grenarna inte sitter för tätt, och att trädet inte är allt för högt, så att det är lätt att plocka frukterna. Den idealiska formen på ett fruktträd är en huvudstam från vilken det växer 3-5 grenar med ett mellanrum som ger ljuset möjlighet att nå ned till frukterna genom trädkronan. Lodräta grenar ger sällan särskilt mycket frukt, så dem kan du avlägsna. Det ger också mer ljus åt de lägre hängande grenarna. Om det finns grenar som sitter väldigt tätt ska du ta bort några av dem så att att frukterna kan utvecklas och få tillräckligt med ljus, vilket ger dem sin goda smak.

Vågräta grenar ger mest frukt

De mindre grenarna bör gärna vara vågräta eller peka lite nedåt, då det ger mest frukt. Du kan ev. hjälpa dem på traven för att få rätt riktning genom att hänga tyngder ytterst i grenarna om det är ett ungt träd som ska formas. Om du inte avlägsnar grenen vid grenkragen utan bara kortar av den ska du göra det vid en knopp som vänder åt rätt håll. T.ex. nedåt och inte uppåt, så att grenen som växer ut får rätt riktning.

Multimedia

Så här beskär du buskar

Dina buskar mår också bra av att bli beskurna för att hålla sig friska och harmoniska. Du ska ta bort döda grenar och grenar som är skadade eller korsar varandra.

Uttunning är bra om busken har blivit för tät och kompakt. Då avlägsnar du några av de äldsta grenarna ca. 5 cm över marken med ett vinklat snitt, så att vattnet kan rinna av, och risken för röta minskar. När grenarna får mer ljus och luft kan busken lättare skapa nya, livskraftiga skott. Nedskärning kan bli nödvändigt om busken t.ex. är gammal och har blivit hög och ranglig.

Då kan du ge den en rejäl föryngringskur och kapa alla grenar ca. 10 cm över marken. Busken kommer då att få en massa nya, friska grenar, så att du får en helt ny buske som är tät i botten. Alla buskar tål dock inte så hård beskärning, men t.ex. hortensia, syrenbuddleja och liguster kan föryngras på detta sätt. Trimning, där du bara kapar det yttersta av en gren vid en knopp, eller skär av en gammal gren vid marken, är vanligt underhåll av dina buskar.

Med en varsam beskärning av dina buskar en gång om året kommer de hålla sig friska.

Frosten är ofta hård mot hortensian, så de döda grenarna måste skäras ned till en frisk knopp.

När ska du beskära dina träd och buskar?

För att ge trädet eller busken så bra förutsättningar som möjligt att klara beskärningen bestämmer syftet när du ska ta fram saxen. Det finns även träd som SKA beskäras vid en bestämd tidpunkt.

Innan du börjar måste du vara uppmärksam på att beskärning kommer att stimulera trädets eller buskens tillväxt. Så ju mer du beskär, desto fler nya skott blir det. Det kan du utnyttja om du t.ex. vill föryngra en buske. Men du bör tänka över det om du t.ex. inte vill att det ska bildas så kallade vattenskott. När det är mest optimalt att beskära dina träd och buskar beror helt på vad syftet med beskärningen är. Om du inte vill att det ska bildas mycket ny tillväxt, ska du generellt beskära på sommaren. Det kan t.ex. handla om en buske som du vill tunna ut för att den blivit för tät och kompakt.

Vinterbeskärning främjar tillväxten

Vill du däremot främja tillväxten ska du beskära på vintern. Det är t.ex. perfekt om du vill föryngra en buske, för då kommer den att få en massa nya, friska skott. Vinterbeskärning har dessutom den fördelen att det är enklare att se var snittet ska läggas när det inte är blad i vägen. De flesta träd tål att bli beskurna året runt – de kommer inte att dö av det. Men såret läker lättare om du beskär under sensommaren. Då innehåller trädet mycket socker, och har energi för att snabbare kunna läka såren. Oavsett när på året du väljer att beskära så ska du göra det i en torr period för att slippa svampangrepp.

Speciella träd

Vissa träd ska du dock beskära vid en viss tidpunkt. Det gäller så kallade blödarträd, som ”blöder” om man beskär dem under viloperioden. De ska beskäras under JAS (juli, augusti, september). Det är träd som t.ex. björk, lönn, avenbok och valnöt. Stenfruktträd som körsbär och plommonträd ska också beskäras under JAS, eller efter skörd när de har blad kvar. Då kan trädet läka bra, och risken för svamp minskar.

Fruktträd beskärs på sensommaren

Den bästa tiden att beskära fruktträd som äpple- och päronträd är under sensommaren. Under den perioden harträden lättast att läka, och du slipper en massa nya vattenskott. Det går även bra att beskära fruktträd under vårvintern, så länge du gör det under en torr period. Fördelen med vinterbeskärning är att trädet inte har några blad, så det är enkelt att komma åt och forma det som du vill. Nackdelen är att trädet får fler vattenskott som måste avlägsnas igen. En bra regel är att du högst bör avlägsna en tredjedel av trädets totala grenmassa på en gång.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Träd