Fina & friska träd
TYPISKA BESKÄRNINGSFEL
Beskära trädet som en ”betjänt” är någonting du ska låta bli. Alltså att kapa grenarna en bit från stammen, så att det sticker ut små stumpar. Precis som en betjänt man kan hänga sina kläder på. Ett träd som har fått en sådan behandling blir aldrig harmoniskt igen.
Vattenskott kommer om du beskär ett träd mycket. Ju fler snitt, desto fler nya små skott, så kallade vattenskott, kommer att bryta fram där du har skurit. Det blir extra många om du beskär på vintern. Du slipper vattenskotten lättast genom att riva av dem med handkraft medan de är små. Har de vuxit sig stora bör du skära av dem så tätt inpå stammen som möjligt.
En utbuktning på trädet kan bildas om du har kapat en gren och lagt snittet för tätt inpå stammen – på fel sida av den så kallade grenkragen. Det ger en större snittyta, som är svårare för trädet att stänga. Läkningen blir lite klumpig och kan resultera i en utbuktning på stammen.
Om toppen kapas blir det aldrig ett träd med stam och krona igen. Det växer förmodligen ut nya skott, men de kommer att se ut som vanris. Trädet växer inte mer i höjden, men fortsätter att växa i bredden.

Hämta artikeln och lär dig beskära korrekt

I artikeln kan du läsa mycket mer om hur du beskär dina träd på helt rätt sätt. Vi berättar bland annat när det är optimalt att beskära dina träd. Syftet med din beskärning är nämligen avgörande för när du ska ta fram saxen.