Undvik dessa 4 vanliga beskärningsmisstag

När du beskär dina träd på rätt sätt får du vackra och harmoniska träd, som är motståndskraftiga mot sjukdomar. Det är faktiskt inte så svårt om du bara följer några enkla regler.

TYPISKA BESKÄRNINGSFEL

Beskära trädet som en ”betjänt” är någonting du ska låta bli. Alltså att kapa grenarna en bit från stammen, så att det sticker ut små stumpar. Precis som en betjänt man kan hänga sina kläder på. Ett träd som har fått en sådan behandling blir aldrig harmoniskt igen.

Vattenskott kommer om du beskär ett träd mycket. Ju fler snitt, desto fler nya små skott, så kallade vattenskott, kommer att bryta fram där du har skurit. Det blir extra många om du beskär på vintern. Du slipper vattenskotten lättast genom att riva av dem med handkraft medan de är små. Har de vuxit sig stora bör du skära av dem så tätt inpå stammen som möjligt.

En utbuktning på trädet kan bildas om du har kapat en gren och lagt snittet för tätt inpå stammen – på fel sida av den så kallade grenkragen. Det ger en större snittyta, som är svårare för trädet att stänga. Läkningen blir lite klumpig och kan resultera i en utbuktning på stammen.

Om toppen kapas blir det aldrig ett träd med stam och krona igen. Det växer förmodligen ut nya skott, men de kommer att se ut som vanris. Trädet växer inte mer i höjden, men fortsätter att växa i bredden.

STORA TRÄD

När du beskär stora träd får du bäst resultat om du följer dessa grundläggande regler.

STORA TRÄD

RÄTT TID ATT BESKÄRA

För att ge trädet eller busken så bra förutsättningar som möjligt att klara beskärningen bestämmer syftet när du ska ta fram saxen. Det finns även träd som SKA beskäras vid en bestämd tidpunkt.

Innan du börjar måste du vara uppmärksam på att beskärning kommer att stimulera trädets eller buskens tillväxt. Så ju mer du beskär, desto fler nya skott blir det. Det kan du utnyttja om du t.ex. vill föryngra en buske. Men du bör tänka över det om du t.ex. inte vill att det ska bildas så kallade vattenskott. När det är mest optimalt att beskära dina träd och buskar beror helt på vad syftet med beskärningen är. Om du inte vill att det ska bildas mycket ny tillväxt, ska du generellt beskära på sommaren. Det kan t.ex. handla om en buske som du vill tunna ut för att den blivit för tät och kompakt.

Vinterbeskärning främjar tillväxten

Vill du däremot främja tillväxten ska du beskära på vintern. Det är t.ex. perfekt om du vill föryngra en buske, för då kommer den att få en massa nya, friska skott. Vinterbeskärning har dessutom den fördelen att det är enklare att se var snittet ska läggas när det inte är blad i vägen. De flesta träd tål att bli beskurna året runt – de kommer inte att dö av det. Men såret läker lättare om du beskär under sensommaren. Då innehåller trädet mycket socker, och har energi för att snabbare kunna läka såren. Oavsett när på året du väljer att beskära så ska du göra det i en torr period för att slippa svampangrepp.

Speciella träd

Vissa träd ska du dock beskära vid en viss tidpunkt. Det gäller så kallade blödarträd, som ”blöder” om man beskär dem under viloperioden. De ska beskäras under JAS (juli, augusti, september). Det är träd som t.ex. björk, lönn, avenbok och valnöt. Stenfruktträd som körsbär och plommonträd ska också beskäras under JAS, eller efter skörd när de har blad kvar. Då kan trädet läka bra, och risken för svamp minskar.

Fruktträd beskärs på sensommaren

Den bästa tiden att beskära fruktträd som äpple- och päronträd är under sensommaren. Under den perioden harträden lättast att läka, och du slipper en massa nya vattenskott. Det går även bra att beskära fruktträd under vårvintern, så länge du gör det under en torr period. Fördelen med vinterbeskärning är att trädet inte har några blad, så det är enkelt att komma åt och forma det som du vill. Nackdelen är att trädet får fler vattenskott som måste avlägsnas igen. En bra regel är att du högst bör avlägsna en tredjedel av trädets totala grenmassa på en gång.

RÄTT TID ATT BESKÄRA

DE RÄTTA VERKTYGEN

Sekatören används till de mindre grenarna. Den ska först och främst vara skarp, så att du får ett fint, ”rent” snitt, utan att behöva ta i extremt mycket. Välj en som passar dig ergonomiskt och ligger bra i handen.

Grensaxen är för lite större grenar, ofta med en diameter på 2-4 cm. Skäret måste vara skarpt, så att du får helt ”rena” snitt, och då är det smart att välja en med utväxling. Det gör det lättare att kapa grenarna och innebär att du kan ta lite större grenar utan att behöva så mycket extra kraft.

Grensågen är för ännu större grenar, med en diameter på 5-10 cm, ev. mer om du inte har en motorsåg. Välj en med skarpa, lite större tänder, så att det händer någonting när du sågar. Och god ergonomi så att den är smidig att använda.

Motorsågen är för stora grenar, eller om du ska fälla ett träd. Kedjan måste vara slipad för att kunna göra ett bra snitt. En sladdlös såg är att föredra, så slipper du ta hänsyn till den.

Teleskopstång finns för både motorsåg och grensax. Den är perfekt om du har stora träd som ska beskäras i toppen.

FRUKTTRÄD

Med korrekt beskärning av ditt fruktträd ger du det förutsättningar för en skörd med mycket, och bra frukt.

När du beskär ditt fruktträd bör du tänka på hur du formar trädet på bästa sätt, så att du får bästa möjliga fruktskörd. De godaste äpplena och päronen har fått mycket ljus och tillräckligt med plats att växa på för att få en bra storlek och god smak. Det är viktigt att grenarna inte sitter för tätt, och att trädet inte är allt för högt, så att det är lätt att plocka frukterna. Den idealiska formen på ett fruktträd är en huvudstam från vilken det växer 3-5 grenar med ett mellanrum som ger ljuset möjlighet att nå ned till frukterna genom trädkronan. Lodräta grenar ger sällan särskilt mycket frukt, så dem kan du avlägsna. Det ger också mer ljus åt de lägre hängande grenarna. Om det finns grenar som sitter väldigt tätt ska du ta bort några av dem så att att frukterna kan utvecklas och få tillräckligt med ljus, vilket ger dem sin goda smak.

Vågräta grenar ger mest frukt

De mindre grenarna bör gärna vara vågräta eller peka lite nedåt, då det ger mest frukt. Du kan ev. hjälpa dem på traven för att få rätt riktning genom att hänga tyngder ytterst i grenarna om det är ett ungt träd som ska formas. Om du inte avlägsnar grenen vid grenkragen utan bara kortar av den ska du göra det vid en knopp som vänder åt rätt håll. T.ex. nedåt och inte uppåt, så att grenen som växer ut får rätt riktning.

FRUKTTRÄD

BUSKAR

Dina buskar mår också bra av att bli beskurna för att hålla sig friska och harmoniska. Du ska ta bort döda grenar och grenar som är skadade eller korsar varandra.

Uttunning är bra om busken har blivit för tät och kompakt. Då avlägsnar du några av de äldsta grenarna ca. 5 cm över marken med ett vinklat snitt, så att vattnet kan rinna av, och risken för röta minskar. När grenarna får mer ljus och luft kan busken lättare skapa nya, livskraftiga skott. Nedskärning kan bli nödvändigt om busken t.ex. är gammal och har blivit hög och ranglig.

Då kan du ge den en rejäl föryngringskur och kapa alla grenar ca. 10 cm över marken. Busken kommer då att få en massa nya, friska grenar, så att du får en helt ny buske som är tät i botten. Alla buskar tål dock inte så hård beskärning, men t.ex. hortensia, syrenbuddleja och liguster kan föryngras på detta sätt. Trimning, där du bara kapar det yttersta av en gren vid en knopp, eller skär av en gammal gren vid marken, är vanligt underhåll av dina buskar.

Med en varsam beskärning av dina buskar en gång om året kommer de hålla sig friska.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Träd