Intro
Beskrivning
01
Beskärning av vinrankor i växthus
9
Steg
När du beskär vinrankor på sommaren ser du till att den kraftiga vinrankan inte bara växer och skjuter många skott, utan att den också lägger kraft på att utveckla och mogna druvorna.
Beskärning av vinrankor på sommaren handlar om att skära av alla nya skott. Du bör göra detta flera gånger under sommaren, annars kommer vinet vanligtvis att växa för mycket.
Här får du lära dig var du ska lägga det rätta snittet. Du får också veta varför det är klokt att ta bort en klase om det finns flera på ett skott. Och varför det är viktigt att lämna kvar ett visst antal blad på vinrankan efter beskärningen.
Vinrankan i växthuset ska beskäras. Det är mitt i sommaren och vinranken växer bra, med många nya skott som kommer ut från grundstammen.
Vinrankan har också börjat sätta frukt. För att vinet inte ska lägga ner en massa energi på att växa och sätta nya skott måste skotten beskäras så att vinrankan också har energi att bilda druvor och att de utvecklas ordentligt.
Du bör beskära de många nya skotten, så att det inte går ut över fruktsättningen. Druvorna kommer inte att bli lika många eller lika stora. Vinrankor växer så kraftigt att du kontinuerligt bör beskära de många skott som fortsätter att växa om du låter dem göra det.
Finns det skott med flera druvklasar, kan du med fördel ta bort den minsta klasen. Då kommer vinrankan att använda sin energi till att utveckla och mogna den återstående klasen för att producera stora, vackra frukter - snarare än två små klasar av vinrankor med mindre frukter.
Beskär sedan skottet, som den största klasen sitter på. Du ska klippa precis ovanför det blad som sitter längre ut än klasen. Bladet ovanför klasen ska se till att det fortfarande finns tillräckligt med kraft kvar i vinrankan för att dra vatten förbi den återstående klasen..
Nu sitter det kvar en klase, och ett blad längre ut på skottet. Du kan eventuellt lämna kvar två blad efter klasen. Det är viktigt att det finns ett visst antal blad på vinrankan.
Bladen ser till att det produceras tillräckligt med socker för att druvorna ska mogna. En bra tumregel är att det ska vara minst sex blad för varje druvklase totalt för att få söta, mogna druvor.
Alla andra skott med klasar beskärs på samma sätt. Klipp ner de skott som inte har klasar och lämna kvar några blad.