Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Flytta ett träd

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Om du är missnöjd med ett träds placering kan du flytta det under de 3-4 första åren efter plantering.

Det här trädet är cirka 2 år gammalt och så litet att du lätt kan flytta det i ett svep. Börja med att ta bort gräset i en radie på 40 cm, men se till så att du inte skadar trädstammen eller rötterna.

När gräset väl är borta gräver trädgårdsanläggaren en grop längs hålets ytterkanter. När han kommit ner en bit sticker han in spaden under trädet, så att rotnätet skärs av. Slutligen använder han en dräneringsspade för att komma till under trädet.

Efter en stunds arbete går det att plocka upp trädet. Även om du har förstört en del av rötterna finns det tillräckligt många kvar för att det ska överleva, bara det får mängder av vatten när man återplanterar det.

Ska du flytta ett träd som är mer än 3 år gammalt, som det här äppelträdet, måste du göra det i flera omgångar, med ett års mellanrum. Först kapar du trädets rötter i en radie på 80 cm från stammen. Notera att rötterna inte kapas längs cirkelns hela omkrets, utan bara längs tre sträckor.

På det här sättet tvingar man trädet att skuta en mängd nya smårötter. Det är de nya rötterna som gör att trädet kan ta sig efter att man har flyttat det.Nästa år kan du gräva upp hela trädet på samma sätt som det mindre trädet. Du behöver bara ta upp en större rotklump.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka