Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så avlägsnas vildskott

Skriv ut Spara artikel

Med jämna mellanrum skjuter rosorna så kallade vildskott. Det är skott som kommer från rosens grundstam. Det är med andra ord inte skott från den ros du har köpt för att plantera, utan från den del av rosen som den valda sorten okulerats på – en helt annan sort.

Man kan tydligt se att bladen på det nya skottet är annorlunda än de övriga bladen. Det nya skottet har markant mycket mindre blad – man märker att det rör sig om två olika rosor. Den valda rosen är en engelsk ros - ”Graham Thomas”.

Förr sa man att ett vildskott kändes igen på att det hade sju blad, medan den riktiga rosen hade fem. Det stämmer inte alltid, utan man får se efter ordentligt.Vildskottet ska naturligtvis plockas bort. Helst direkt, annars riskerar du att det skjuter ut ännu ett.

Först gräver Mette bort jorden runt vildskottet med en planteringsspade. Då ser man lättare exakt var vildskottet skjuter ut från grundstammen. Sedan byter hon planteringsspaden mot ett handredskap som passar bättre i storlek till vildskottet. Det liknar en maskrosupptagare.

Hon trycker ner verktyget samtidigt som hon drar i vildskottet. Då har man en bättre chans att dra av hela vildskottet längs grundstammen och bli av med det för alltid. Det lyckas inte i första försöket, så Mette gräver vidare in mot grundstammen med planteringsspaden och försöker igen.

Tiden får visa om det lyckades, men det ser bra ut. Längst bak i rabatten har ytterligare en ros fått rotskott. Det är den historiska rosen ”Henri Martin” På håll verkar den må bra, därför har inte Mette upptäckt skottet förrän nu. Här stämmer den gamla tumregeln att en äkta ros har fem blad medan ett vildskott har sju.

Nu ska vildskottet bort. Samma metod används på nytt. Först gräver hon bort jord. Ogräsjärnet placeras in noga – och slutligen kan hon dra i vildskottet, medan hon pressar nedåt med verktyget.

Den här gången verkar hon ha lyckats vid första försöket. En rejäl bit av grundstammen följer med skottet. Senare under säsongen har stamrosen rosen ”Super Dorothy” fått flera vildskott. Skotten kommer från flera olika ställen på rosen och varierar i storlek.

Vildskotten har dolts av resten av växtligheten i rabatten. Stamrosor kan vara okulerade på två ställen. Här är stammen först okulerad på roten och därpå är Super Dorothy-rosen okulerad högst upp på stammen.

Därmed är det tre olika rosor som kan skjuta skott från plantan. Det har hänt här. Det är dels skott från själva roten och längre upp vildskott från stammen. De får inte tillåtas suga kraft och näring från rosen som ska växa i toppen.

Mette vill bara ha kvar toppen, Super Dorothy, så de övriga skotten avlägsnas resolut. Hon får leta lite efter rotskottet, sen är det lätt att dra av det från roten. Skotten från stammen är små, så de nyper hon bara av.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggevejledning: Så avlägsnas vildskott
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka