Så avlägsnas vildskott

Med jämna mellanrum skjuter rosorna så kallade vildskott. Det är skott som kommer från rosens grundstam. Det är med andra ord inte skott från den ros du har köpt för att plantera, utan från den del av rosen som den valda sorten okulerats på – en helt annan sort.

Man kan tydligt se att bladen på det nya skottet är annorlunda än de övriga bladen. Det nya skottet har markant mycket mindre blad – man märker att det rör sig om två olika rosor. Den valda rosen är en engelsk ros - ”Graham Thomas”.

Förr sa man att ett vildskott kändes igen på att det hade sju blad, medan den riktiga rosen hade fem. Det stämmer inte alltid, utan man får se efter ordentligt.Vildskottet ska naturligtvis plockas bort. Helst direkt, annars riskerar du att det skjuter ut ännu ett.

Först gräver Mette bort jorden runt vildskottet med en planteringsspade. Då ser man lättare exakt var vildskottet skjuter ut från grundstammen. Sedan byter hon planteringsspaden mot ett handredskap som passar bättre i storlek till vildskottet. Det liknar en maskrosupptagare.

Hon trycker ner verktyget samtidigt som hon drar i vildskottet. Då har man en bättre chans att dra av hela vildskottet längs grundstammen och bli av med det för alltid. Det lyckas inte i första försöket, så Mette gräver vidare in mot grundstammen med planteringsspaden och försöker igen.

Tiden får visa om det lyckades, men det ser bra ut. Längst bak i rabatten har ytterligare en ros fått rotskott. Det är den historiska rosen ”Henri Martin” På håll verkar den må bra, därför har inte Mette upptäckt skottet förrän nu. Här stämmer den gamla tumregeln att en äkta ros har fem blad medan ett vildskott har sju.

Nu ska vildskottet bort. Samma metod används på nytt. Först gräver hon bort jord. Ogräsjärnet placeras in noga – och slutligen kan hon dra i vildskottet, medan hon pressar nedåt med verktyget.

Den här gången verkar hon ha lyckats vid första försöket. En rejäl bit av grundstammen följer med skottet. Senare under säsongen har stamrosen rosen ”Super Dorothy” fått flera vildskott. Skotten kommer från flera olika ställen på rosen och varierar i storlek.

Vildskotten har dolts av resten av växtligheten i rabatten. Stamrosor kan vara okulerade på två ställen. Här är stammen först okulerad på roten och därpå är Super Dorothy-rosen okulerad högst upp på stammen.

Därmed är det tre olika rosor som kan skjuta skott från plantan. Det har hänt här. Det är dels skott från själva roten och längre upp vildskott från stammen. De får inte tillåtas suga kraft och näring från rosen som ska växa i toppen.

Mette vill bara ha kvar toppen, Super Dorothy, så de övriga skotten avlägsnas resolut. Hon får leta lite efter rotskottet, sen är det lätt att dra av det från roten. Skotten från stammen är små, så de nyper hon bara av.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Växter