Aldrig mer ogräs!

Din vackra nya beläggning på uppfarten är färdig. Men inom kort går det snett. Det irriterande ogräset börjar att leta sig upp mellan plattorna, och även om du rensar bort det växer det snabbt upp igen. Men om du tänker dig för när du lägger din beläggning, så kan du faktiskt slippa ogräset.

Hemligheten bakom effektiv ogräsbekämpningen ligger i sanden, som du fogar plattorna med. För sand är nämligen inte bara sand, och väljer du fel kommer du att få ångra det. Väljer du rätt sorts fogsand får du en stark beläggning som är fri från ogräs. På dessa sidor kan du även se vad du kan göra om sanden i dina fogar behöver uppgraderas.

Riktig fogsand blir stenhård

Det enda som verkligen kan hålla ogräset borta OCH ge dig en stabil beläggning är riktig fogsand. Den består av sandkorn i olika storlekar.

Det har den effekten att sanden blir mycket kompakt när plattorna vibreras. De små kornen och de stora kornen låses helt tätt mot varandra, vilket gör sanden näst intill lika stabil som cement. Den kompakta fogen kombinerat med det höga pH-värdet i sand, innebär att ogräset får otroligt svårt att växa igenom fogarna.

Förutom att det håller ogräset borta är fogsanden också ett mycket bra sätt att hålla myror och annan krypande ohyra ovan mark. Samma sak gäller för dem som för de oönskade växterna, de klarar inte heller att ta sig igenom de hårda fogarna av fogsand.

Använd inte strandsand

Sand kan skilja sig mycket åt, och fin strandsand bör inte användas till att foga mellan plattorna. Det beror på att de fina kornen är runda och har samma storlek, och sluter därför inte tätt. Även om du rensar ofta tar sig ogräset lätt upp igen.

Läs också: De bästa vapnen mot maskrosor

Låt bli fiberduk!

Det är lätt att tro att en fiberduk under stenläggningen kan hålla ogräset borta. Men så förhåller det sig inte. Större delen av ogräsfröerna kommer ovanifrån.

I bästa fall kan fiberduken hämma ogräset litegrann, men uppfarten kommer att bli förstörd eftersom plattorna kommer att glida runt när de inte får fäste i ett gruslager.

Tre olika sätt att bekämpa ogräs på

1. Bränn bort det med gasbrännaren

Ogräsbrännaren är ett klassiskt vapen i kampen mot den irriterande växtligheten mellan plattorna. Ogräset bränns (eldas inte) med flamman från brännaren, och det räcker för att cellväggarna i växterna ska brista. Efter några dagar kommer ogräset dö av uttorkning. Du måste dock vara försiktig, gräsbrännaren orsakar tyvärr hundratals bränder varje år. Använd inte gräsbrännaren under torka eller kraftig vind.

LÄS OCKSÅ: Använder du (också) din ogräsbrännare fel?

2. “Måla” ogräset med Roundup

Roundup är ett effektivt medel som dödar oönskade växter. Forskning visar att Roundup inte utgör något större problem för miljön om det används i små mängder. Undvik därför att hälla ut stora mängder, och stryk istället Roundup på ogräset med en pensel. Då dör ogräset inom ett par dagar.

3. Kratsa bort ogräset

Du kan naturligtvis även använda handkraft och verktyg. Du kan t.ex. använda en fogkrats, som med sin kloliknande spets är ett perfekt verktyg för att lätt och skonsamt avlägsna ogräset. Efterfyll fogarna.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Ogräs