Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aldrig mer ogräs!

Skriv ut Spara artikel

Din vackra nya beläggning på uppfarten är färdig. Men inom kort går det snett. Det irriterande ogräset börjar att leta sig upp mellan plattorna, och även om du rensar bort det växer det snabbt upp igen. Men om du tänker dig för när du lägger din beläggning, så kan du faktiskt slippa ogräset.

Aldrig mer ogräs!

Hemligheten bakom effektiv ogräsbekämpningen ligger i sanden, som du fogar plattorna med. För sand är nämligen inte bara sand, och väljer du fel kommer du att få ångra det. Väljer du rätt sorts fogsand får du en stark beläggning som är fri från ogräs. På dessa sidor kan du även se vad du kan göra om sanden i dina fogar behöver uppgraderas.

Riktig fogsand blir stenhård

Det enda som verkligen kan hålla ogräset borta OCH ge dig en stabil beläggning är riktig fogsand. Den består av sandkorn i olika storlekar.

Det har den effekten att sanden blir mycket kompakt när plattorna vibreras. De små kornen och de stora kornen låses helt tätt mot varandra, vilket gör sanden näst intill lika stabil som cement. Den kompakta fogen kombinerat med det höga pH-värdet i sand, innebär att ogräset får otroligt svårt att växa igenom fogarna.

Förutom att det håller ogräset borta är fogsanden också ett mycket bra sätt att hålla myror och annan krypande ohyra ovan mark. Samma sak gäller för dem som för de oönskade växterna, de klarar inte heller att ta sig igenom de hårda fogarna av fogsand.

Använd inte strandsand

Sand kan skilja sig mycket åt, och fin strandsand bör inte användas till att foga mellan plattorna. Det beror på att de fina kornen är runda och har samma storlek, och sluter därför inte tätt. Även om du rensar ofta tar sig ogräset lätt upp igen.

Läs också: De bästa vapnen mot maskrosor

Låt bli fiberduk!

Det är lätt att tro att en fiberduk under stenläggningen kan hålla ogräset borta. Men så förhåller det sig inte. Större delen av ogräsfröerna kommer ovanifrån.

I bästa fall kan fiberduken hämma ogräset litegrann, men uppfarten kommer att bli förstörd eftersom plattorna kommer att glida runt när de inte får fäste i ett gruslager.

Tre olika sätt att bekämpa ogräs på

1. Bränn bort det med gasbrännaren

Ogräsbrännaren är ett klassiskt vapen i kampen mot den irriterande växtligheten mellan plattorna. Ogräset bränns (eldas inte) med flamman från brännaren, och det räcker för att cellväggarna i växterna ska brista. Efter några dagar kommer ogräset dö av uttorkning. Du måste dock vara försiktig, gräsbrännaren orsakar tyvärr hundratals bränder varje år. Använd inte gräsbrännaren under torka eller kraftig vind.

LÄS OCKSÅ: Använder du (också) din ogräsbrännare fel?

2. “Måla” ogräset med Roundup

Roundup är ett effektivt medel som dödar oönskade växter. Forskning visar att Roundup inte utgör något större problem för miljön om det används i små mängder. Undvik därför att hälla ut stora mängder, och stryk istället Roundup på ogräset med en pensel. Då dör ogräset inom ett par dagar.

3. Kratsa bort ogräset

Du kan naturligtvis även använda handkraft och verktyg. Du kan t.ex. använda en fogkrats, som med sin kloliknande spets är ett perfekt verktyg för att lätt och skonsamt avlägsna ogräset. Efterfyll fogarna.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: Aldrig mer ogräs!
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka