Problem:

I höstas byggde jag en carport och använde tryckimpregnerade brädor. Träet var ganska fuktigt och ska senare målas med heltäckande lasyr. När kan jag räkna med att träet är så torrt att det kan målas?

Lösning:

Det finns egentligen ingen anledning att använda tryckt virke till stommen i en carport, men nu när du redan har gjort det, så måste du väpna dig med tålamod.

Om träet är så fuktigt att det blir vått när du skruvar i det så tar det ett par somrar innan det kan målas. Dels för att det kan bli svårt att få färgen att sitta kvar på ett fuktigt underlag, dels för att virket krymper när det torkar och då kan det dyka upp omålade partier där brädor överlappar varandra.

Vi föreslår att du skaffar dig en luftmätare, när du tror att det är dags. Bara för att vara på den säkra sidan. Restfukten bör inte vara högre än 20 procent när du ska måla. Har du inte redan en fuktmätare kan du köpa en för cirka 250 kronor (til exempel hos Clas Ohlson). Proffsmätare kostar cirka dubbelt så mycket. Det som får träet att torka är värme och ventilation, men träet bör inte utsättas för direkt sol. Risken är nämligen att några av de yttre cellerna kan dö och färgen får svårt att fästa på dött trä. Därför bör du skydda träet mot direkt sol.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äga en fuktmätare

Redaktionen rekommenderar: Kontrollera fukthalten innan du målar!

När du ska måla utomhus, bör du vara säker på att fukthalten i virket du ska måla, är under 18 procent. Om träet är fuktigare än det, stänger du fukten inne. Och eftersom vatten alltid hittar en väg ut, kommer din målarinsats vara ogjort jobb, för färgen kommer börja flagna inom några månader.

Därför rekommenderar vi att du använder en fuktmätare innan du börjar måla.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med fuktmätare för bara 89 kronor. Du sparar 457 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du se ett filmklipp på 6i1 multidetektorns sex olika funktioner: