Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

När kan jag måla de fuktiga brädorna?

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Problem:

I höstas byggde jag en carport och använde tryckimpregnerade brädor. Träet var ganska fuktigt och ska senare målas med heltäckande lasyr. När kan jag räkna med att träet är så torrt att det kan målas?

LÄS OCKSÅ: Träskydd

Lösning:

Det finns egentligen ingen anledning att använda tryckt virke till stommen i en carport, men nu när du redan har gjort det, så måste du väpna dig med tålamod.

Om träet är så fuktigt att det blir vått när du skruvar i det så tar det ett par somrar innan det kan målas. Dels för att det kan bli svårt att få färgen att sitta kvar på ett fuktigt underlag, dels för att virket krymper när det torkar och då kan det dyka upp omålade partier där brädor överlappar varandra.

Vi föreslår att du skaffar dig en luftmätare, när du tror att det är dags. Bara för att vara på den säkra sidan. Restfukten bör inte vara högre än 20 procent när du ska måla.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äga en fuktmätare

Proffsmätare kostar cirka dubbelt så mycket. Det som får träet att torka är värme och ventilation, men träet bör inte utsättas för direkt sol. Risken är nämligen att några av de yttre cellerna kan dö och färgen får svårt att fästa på dött trä. Därför bör du skydda träet mot direkt sol.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka