Inoljning av trä

Regelbunden behandling med olja av trä - både inomhus och ute - lönar sig. Träet håller längre, det blir inte angripet av röta och svamp, och det är enklare att ta bort eventuella fläckar. Att träet samtidigt ser ut som nytt, för att det får tillbaka sin ursprungliga lyster, är en positiv bieffekt.

Noggrant förarbete är en förutsättning för ett starkt och hållbart resultat. Träet ska rengöras från smuts och gamla oljerester, innan ny olja stryks på.

Noggrant förarbete är en förutsättning för ett starkt och hållbart resultat. Träet ska rengöras från smuts och gamla oljerester, innan ny olja stryks på.

Inoljning av trädäck

1

Innan trädäcket oljas in, ska det rengöras noggrant. Trärent stryks på med en mjuk borste ett par trallbrädor åt gången. Efter 10-15 minuter sköljs det av.

2

När rengöringsmedlet har verkat, avlägsnas det med vatten och en ren kvast eller - ännu bättre - en högtryckstvätt med en terrasstvätt monterad. Det skonar träets yta.

3

Trädäcket får tillbaka sin ursprungliga färg när det har rengjorts ordentligt, och man kan nu fundera på att byta nyans. Olja med färgpigment skyddar bättre mot uv-strålar än färglös olja.

4

Väljer man en olja med färgpigment, ska man röra grundligt och ofta under inoljningen, eftersom pigmentet lägger sig på botten. Gör man inte det, lägger sig oljan som ett prickigt lager.

5

När trädäcket är rent och helt torrt, påförs oljan med pensel eller roller. Överflödig olja - oavsett om den är pigmenterad eller färglös - tas bort med en trasa, sedan den har trängt in i träet.

Inoljning av golv

1

När golvet är helt rent och torrt, rollas träoljan på med en vanlig färgroller på ett långt skaft. Arbeta baklänges ut mot en dörr, så att du inte behöver gå på den oljade ytan.

2

När oljan har “satt sig” efter ca 15 minuter, poleras överflödig olja bort. Det kan göras med en ren golvtrasa och en kvast/golvborste. Polera noggrant, så att alla blanka fläckar försvinner.

3

På väldigt stora golv lönar det sig att hyra en golvpoleringsmaskin. Då poleras oljan effektivt ner i träet och resultatet håller längre.

Inoljning av trädgårdsmöbler

1

Trädgårdsmöbler ska först rengöras noggrant med trärent, som finns på byggmarknader och i färghandeln. Träet kan slipas med en fin slipkloss, om det är väldigt slitet.

2

Efter rengöring och slipning sköljs möblerna av i rent vatten och får torka helt. Har träet rest sig, ska det slipas slätt igen och borstas eller dammsugas rent från damm.

3

Oljan påförs med en pensel, och efter en kvart torkas överflödig olja av. Den kan nämligen härda och bli hård och bilda fula, feta pölar och droppar som sedan måste slipas bort.

Inoljning av köksbänkar

Oavsett om köksbänken är av trä eller sten, ska den skötas om. Stenskivor tas om hand med stenolja eller silikonolja. Träskivorna oljas in med köksbänksolja, som är särskilt utvecklad för att kunna komma i kontakt med livsmedel.

Oljan påförs med trasa eller pensel och poleras av efter en kvart, så att det inte bildas blanka, hårda fläckar.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Träskydd