Suverän skyddsfärg: Falu Rödfärg

Det finns inga andra produkter som kan skydda trä lika bra som Falu Rödfärg. En slamfärg med suveräna egenskaper som har använts sedan 1700-talet. Den är lätt att använda, hållbar och finns nu i andra kulörer.

Falu Rödfärg är en levande färg som påverkas av solljus.

Färg, olja, tjära, lasyr och slamfärg – de fem vanligaste produkterna för målning och skydd av utvändig panel, plank, staket etc. Och av dessa är slamfärgen unik. Slamfärg? Ja, den är mer känd under varumärket Falu Rödfärg.

Det är cirka 200 år sedan man började blanda Falu Rödfärg, och även om ingredienserna än i dag är desamma, så är produkten synnerligen effektiv, när det gäller att skydda trä utomhus. Den uppfyller också våra krav på att begränsa användningen av kemikalier och den erbjuder en ren arbetsmiljö.

Hur underligt det än låter, så kan en så gammal färgtyp konkurrera med moderna, högteknologiska produkter. Dels när det gäller skydd av trä, dels när det gäller estetiskt resultat. Inte nog med det. Man kan själv blanda färgen, om man har lust.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Därför ska du äga en fuktmätare

Inga fabrikshemligheter

Falu Rödfärg består av vatten, rågmjöl, järnsulfat, linolja och färgpigment. Detta är en biprodukt vid utvinning av koppar, och det var från början koppar från gruvan i Falun - därav namnet Falu Rödfärg. Pigmentet innehåller kiselsyrekristaller som ger färgen ett vackert ljusspel. Järnvitriol gör färgen levande och påverkar den i takt med att järnpartiklarna rostar. Färgen blir då mörkare och mörkare, till skillnad från andra färger, som bleks och blir ljusare.

Falu Rödfärg ska användas utomhus och helst på ohyvlat virke. Du kan stryka den direkt på nytt trä, på gammalt trä och på grått, tryckimpregnerat virke.

Förarbetet är tämligen enkelt. Allt trä ska borstas, så att lösa partiklar försvinner. Om träet är gammalt och omålat bör det rengöras och torka. Har träet tidigare målats med Falu Rödfärg borstas det med styv borste, gärna stålborste.

Färgen läggs på i två omgångar med ett dygns mellanrum. Man kan förvåna sig över att ett bindemedel av kokt rågmjöl håller utomhus, men nästan 300 års erfarenhet visar att det duger utmärkt. En strykning håller i 10-15 år.

Skyddar träet

Det är flera faktorer som avgör om träet skyddas eller ej, men Falu Rödfärg har alla faktorerna. Den hindrar solljuset att tränga fram till träet, som annars bryts ner och då lättare suger fukt. Slamfärgen är diffusionsöppen (den kan andas) och tillåter träet att bli av med överskottsfukt. Det är en viktig egenskap som få moderna färger har. Järnvitriol förhindrar alger att växa på träet. Man kan inte bevisa att medlet angriper svamp, som annars bryter ner träet, men eftersom slamfärgen ser till att träet snabbt torkar efter regn så minskas risken för angrepp av svamp och röta. Risken för angrepp är stor om träet har en fuktkvot på 20 procent eller mera. Linolja gör att fukt inte kan tränga in i träet.

Koka din egen slamfärg

Falu Rödfärg har sin röda färg från de pigment man utvinner ur slagg från den numera nerlagda koppargruvan i Falun. Det går emellertid att använda färgpigment, om du vill koka en egen slamfärg. Om du t.ex. ersätter järnvitriol med zinkvitriol kan du koka en ljusare slamfärg och till med få fram andra kulörer.

Färg och pulver

Äkta Falu Rödfärg kan köpas färdigblandad i tre kulörer - röd, ljusröd och svart - och det finns bara en produkt som heter Äkta Falu Rödfärg. Du kan också köpa färgpulver och blanda det med vatten, linolja och flytande såpa. Är du riktigt experimenterande blandar och kokar du slamfärgen själv.

Blanda själv

Äkta Falu Rödfärg i pulverform blandas med vatten, linolja och lite flytande såpa enligt anvisningar på förpackningen. Pulvret tål frost och har ingen begränsad hållbarhet. Det innebär att du kan spara det pulver som inte går åt. Det tar bara några minuter att blanda en portion och den behöver inte kokas. Blandar du från grunden ska färgen dock kokas.

Läs mera …

Du kan läsa mycket mera om Falu Rödfärg på Internet. Läs om historien bakom färgen, få förslag till hur färgen ska kokas, hur du beräknar åtgång och hitta svar på dina frågor. Du kan också hitta närmaste återförsäljare, beställa färg etc. Läs mera på www.falurodfarg.com

Slamfärger som Falu Rödfärg ger en betydligt mer levande yta än vanlig färg. Resultatet påminner mera om kalkning. Men slamfärg kan innehålla betydligt flera färgpigment än kalk och därför ge en mer intensiv yta. Precis som kalk smetar Falu Rödfärg av sig, men det är bara bra, eftersom ytan på så sätt håller sig själv ren medan färgen långsamt bryts ner. Till skillnad från vanlig målarfärg slipper man tjocka färgskikt.

Nytt och obehandlat trä ska borstas rent. Målade ytor borstas med stålborste.

Till första strykningen späds färgen 10-20 procent med vatten. Låt torka i ett dygn.

Måla nästa dag utan att späda färgen. Den kan även sprutas på. Verktyg tvättas i vatten.

Efter två strykningar har ytan täckts, och nästa strykning är först om 10-15 år.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Träskydd