Färg, olja, tjära, lasyr och slamfärg – de fem vanligaste produkterna för målning och skydd av utvändig panel, plank, staket etc. Och av dessa är slamfärgen unik. Slamfärg? Ja, den är mer känd under varumärket Falu Rödfärg.
Det är cirka 200 år sedan man började blanda Falu Rödfärg, och även om ingredienserna än i dag är desamma, så är produkten synnerligen effektiv, när det gäller att skydda trä utomhus. Den uppfyller också våra krav på att begränsa användningen av kemikalier och den erbjuder en ren arbetsmiljö.
Hur underligt det än låter, så kan en så gammal färgtyp konkurrera med moderna, högteknologiska produkter. Dels när det gäller skydd av trä, dels när det gäller estetiskt resultat. Inte nog med det. Man kan själv blanda färgen, om man har lust.
REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Därför ska du äga en fuktmätare
Inga fabrikshemligheter
Falu Rödfärg består av vatten, rågmjöl, järnsulfat, linolja och färgpigment. Detta är en biprodukt vid utvinning av koppar, och det var från början koppar från gruvan i Falun - därav namnet Falu Rödfärg. Pigmentet innehåller kiselsyrekristaller som ger färgen ett vackert ljusspel. Järnvitriol gör färgen levande och påverkar den i takt med att järnpartiklarna rostar. Färgen blir då mörkare och mörkare, till skillnad från andra färger, som bleks och blir ljusare.
Falu Rödfärg ska användas utomhus och helst på ohyvlat virke. Du kan stryka den direkt på nytt trä, på gammalt trä och på grått, tryckimpregnerat virke.
Förarbetet är tämligen enkelt. Allt trä ska borstas, så att lösa partiklar försvinner. Om träet är gammalt och omålat bör det rengöras och torka. Har träet tidigare målats med Falu Rödfärg borstas det med styv borste, gärna stålborste.
Färgen läggs på i två omgångar med ett dygns mellanrum. Man kan förvåna sig över att ett bindemedel av kokt rågmjöl håller utomhus, men nästan 300 års erfarenhet visar att det duger utmärkt. En strykning håller i 10-15 år.