Använd trätjära - det är effektivt som träskydd
FÖRE
Den ofärgade trätjäran är transparent, så träets struktur syns. Den är mörk och seg när den stryks på.
Vad är trätjära?
Ordet tjära kommer från forn-nordiskan och betyder “det som kommer från trä”. Trätjäran är just fukt från träet som utvinns vid uppvärmning.
Man kan göra trätjära av alla träslag, men i Norden används främst furu. Det innehåller mycket kåda som ger träet ett naturligt träskydd, vars egenskaper också finns i den utvunna trätjäran. Man utvinner trätjära genom att hetta upp träet tills det förkolnar och sedan tappa ur den vätska som bildas. Ofta används rötterna och det kan mycket väl göras 10-15 år efter trädet fälldes. Veden från trädets kärna ger den bästa tjäran.
Den mesta trätjäran utvinns av trä som värms upp i stora ugnar. Man kan också hitta milbränd trätjära som framställs genom att ved staplas i koncentriska cirklar, med det bästa träet innerst, och som tänds på flera ställen. När bålet brinner ordentligt täcks det hela med torv, så att elden nästan inte får något syre.
Milan är byggd av sten eller nedgrävd i en liten grop så att bålet står som i en tratt. Eftersom processen är naturlig och inte går att styra exakt skiftar färgen på tjäran, allt beroende på hur många kolpartiklar det är i tjäran.
För- och nackdelar med trätjära

Nackdelar
- Hög viskositet, att det är tjockt, gör det svårt att stryka på träet. Tjäran kan eventuellt förtunnas eller värmas.
- Luktar starkt av rök.
- 2-4 veckor för att torka på det trä som inte får så mycket direkt solljus - i direkt solljus tar det 2-3 dagar.
- Kan smeta av under lång tid medan det torkar.
- Bryts ner olika så att t ex fasader inte ser enhetliga ut. Det sker speciellt på ställen som får mycket sol.
- Ändrar träets färg och lyster.
- Färgen kan variera från hink till hink, beroende på förbränningen.
Blanda trätjära med linolja
Genom att blanda trätjära och kallpressad linolja får du ett mer effektivt träskydd. Både tjäran och linoljan är nämligen drygt och håller länge, och när träet har mättats håller en behandling lätt 10-15 år.
Fördelen med linoljan är att den gör tjäran tunnare och därmed lättare att arbeta med - dessutom skyddar oljan på djupet medan tjäran skyddar ytan. Den kallpressade linolijan består av väldigt små molekyler och det gör att oljan tränger längre in i träet. Samtidigt expanderar oljan cirka 20 procent när den härdar.
Du kan blanda själv eller köpa trätjära som redan har blandats med linolja.
Så här arbetar du med trätjära
Den råa trätjäran kan vara väldigt hård att arbeta med. Du kan värma upp den till över 50 grader för att göra den mer flytande - använd ett vattenbad med hänsyn till brandfaran. Du kan också förtunna trätjäran med linolja. Här har vi använd en trätjära som har förtunnats med 20 procent linolja.
Träet bör rengöras och ska vara helt fritt från smuts, gamla färgrester och liknande. Men tjäran vidhäftar bara bättre om ytan är rå.
Välj rätt dag för arbetet. Ditt träverk ska vara torrt (fukthalt under 20 procent) och utomhustemperaturen ska vara över 10 grader - lovar väderprognosen sol och torrt väder så torkar ditt trä snabbare.
Trätjäran arbetas in i träet med en pensel i träets längdriktning. Det är ett drygt arbete och till stora ytor kan du med fördel använda en kraftig pensel eller tjärborste.
Om du använder en väldigt ljus tjära kan du behöva styrka på flera lager. Milbränd trätjära blandad med linolja är drygt och kan räcka upp till 10 m² per liter. Här nöjer vi oss med en strykning och uppnår ett fint resultat.