Vi testar träolja – dyr eller billig?

Den ena träoljan är 4 gånger så dyr än den andra, men är det någon skillnad?

Ska du välja den dyraste oljan till terrassen, eller är den billigaste lika bra? De ser likadana ut, och inte blev vi klokare av att läsa det finstilta. Därför köpte vi en BILLIG, en MELLAN och en DYR träolja och gjorde ett test. Efter det har vi en klar och tydlig uppfattning.

Prisskillnaden är så markant, att den skriker efter en förklaring: Varför är märkes-terrassoljan fyra gånger så dyr som “no-name”-träolja som är avsedd för precis samma sak?

Ger den dyra oljan långt bättre skydd mot vatten och fukt? Eller håller den fler år, och gör att du slipper bekymra dig för att olja in terrassen titt som tätt?

För att hitta svaret har vi köpt tre träoljor. Den billigaste kostar 60 kr per liter, den dyraste fyra gånger så mycket: 240 kr per liter. I mitten har vi oljan för 120 kr per liter. Och så går vi in i verkstaden.

I artikeln kan du läsa hur de tre träoljorna klarade testen. Vi går igenom:

  • träoljans egenskaper
  • träoljans tålighet mot vatten
  • träoljans uppsugningsförmåga
  • träoljans hållbarhet

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Därför ska du äga en fuktmätare

Så håller vi ordning på oljorna

Färgkoordinering

Vi har anonymiserat oljorna genom att hälla dem i likadana hinkar och markera dem med varsin färg. Penslarna markerar vi med samma färg, så vi hela tiden har ordning på de tre oljorna. I det här testet är det inte viktigt vilket märke vi använder. Vi fokuserar uteslutande på oljans pris.

DYR
Erkänt märke. Köpt i en färgaffär för 240 kr per liter.

MELLAN
Populärt märke. Köpt i en trähandel för 120 kr per liter.

BILLIG
Okänt märke. Köpt i en lågprisbyggmarknad för 60 kr per liter.

Samma brädor till alla oljor

Vi har köpt ett par trallbrädor av lärkträ, den träsort som oljorna passar till. Av brädorna sågar vi till sex likformiga och jämnstora bitar, då har vi två stycken för varje olja. Vi ser till att fuktinnehållet i träet är detsamma i alla bitar, och under det rekommenderade värdet. För att vi ska kunna identifiera bitarna märker vi upp dem med småspik.

TEST: Konsistens och innehåll

Vi börjar med att jämföra oljornas egenskaper när vi arbetar med dem. En för tunn olja droppar mycket, medan en alltför tjock olja är svår att stryka ut. Vi tittar också på torktiderna.

KONSISTENS
Det är ingen märkbar skillnad i viskositet, det vill säga hur tjock oljan är. Alla tre oljorna stannar kvar länge i borsten, stryks ut lika smidigt och är på det hela taget mycket lika att arbeta med.

FÄRG
Det är en liten skillnad i färg, och när oljan torkar finns det också en färgskillnad på brädorna. Det har dock inte någon direkt praktisk betydelse.

INNEHÅLL
Alla tre oljor innehåller biocider som bekämpar svamp etc. Det är i övrigt svårt att läsa sig till hur oljorna är sammansatta.

TORKTID
Torktiden varierar något på de oljor vi testat. I tabellen kan du se de angivna tiderna för när oljan är klibbfri, när den kan ombehandlas och när den är genomhärdad. Torktiderna stämmer väl med vad vi upplevt. I praktiken spelar det ingen roll hur länge det tar för oljan att vara genomhärdad. När den är klibbfri kan den röras, och du kan gå på terrassen när den är övermålningsbar.

SLUTSATS

Det är stor skillnad på när oljorna är genomtorra (härdade), men i praktiken spelar det ingen roll. Alla oljorna innehåller svampskydd, och vi kan inte märka någon skillnad på oljornas konsistens under arbetet.

TEST: Regn

En terrass utsätts för mycket regn. Vi testar här hur bra oljans omedelbara vattenskydd är, så vattnet inte tränger in i träet.

Vi behandlar alla testbitar med olja. Testbitarna med nr 1 behandlas med den dyra, nr 2 med den mittersta, och nr 3 med den billiga oljan. Testbitarna impregneras noggrannt hela vägen runt.

Oljan får tränga in, och efter ca 20 minuter torkar vi av överskottet, enligt tillverkarens rekommendationer.

Efter ett dygn tar vi provbitarna och sprayar vatten på ytan. Vi låter dem stå till dagen efter. Vattnet pärlar sig fint på ovansidan av samtliga tre bitar. Det ser alltså ut som att det omedelbara skyddet mot väta är lika bra för alla oljorna.

SLUTSATS
Alla tre oljorna skyddar omedelbart träet från vattnets (regnets) inträngning.

TEST: Uppsugningsförmåga

Hur bra tränger oljan in i träet? Det är svårt att se när vi bara oljar ovansidan, så här överdriver vi och placerar ändträet i ett oljebad.

Vi sågar först itu bitarna för att undersöka hur långt oljan har trängt in i träet. Men vi kan inte direkt se det.

Så vi sätter ändarna i ett oljebad och låter dem dra i ett dygn. Den dyra oljan tränger längst in i träet. Men det är ett osäkert resultat.

SLUTSATS
Mycket kan bero på bitarnas densitet (årsringarnas täthet), men det verkar som att den dyra träoljan tränger bäst in i ändträet.

TEST: Värme, kyla och slitage

Kanske är den dyra oljan mer hållbar på lång sikt? Vi har inte tid att vänta ett helt år, så vi simulerar tidens tand och slitage genom att skrapa, värma, kyla och vattna testbitarna. Dessförinnan väger vi träet, så vi kan mäta hur mycket vatten det suger åt sig.

Testbitarna får vistas under “solen”, en 60° varm infraröd värme lampa i 3 x 16 timmar.

Bitarna kyls 8 timmar i frysen (-18°) mellan varje tur under lampan.

Mellan värme och kyla får de ett enkelt skrap med ett vasst sågblad på ovansidan för att simulera slitage.

Till sist lägger vi bitarna i vatten och håller dem nedsänkta i ett dygn.

Efter alla tester väger vi träbitarna igen för att se hur mycket vatten de har sugit åt sig.

SLUTSATS
Det är ingen riktig skillnad på hur mycket träbitarna suger åt sig efter vår “tortyr”. De två grammen ligger inom den relativa mätosäkerheten.

Det säger tillverkarna

När vi frågar tillverkarna, är det en sak de håller med om: Trä behandlat med träolja, och särskilt en terrass som slits mycket, bör behandlas årligen. Det betyder ju, att den långsiktiga effekt som ofta är argumentet när vi frågar om prisskillnaden, är mindre betydelsefull och lite självmotsägelsefull. Vi kan därför inte hitta några bra argument för tillverkarnas dyra oljor.

DÄRFÖR SÄGER VI: DET ÄR INGEN SKILLNAD!

Vi kan inte påvisa någon skillnad på den dyra, den mellersta och den billiga oljan. Ska vi titta riktigt detaljerat, ser det faktiskt ut som att den billiga oljan håller vattnet borta en smula bättre. Men skillnaden är så liten, att den måste falla under testets felmarginal och slumpmässighet. När tillverkarna så tydligt säger mot sina egna säljargument, då de rekommenderar behandling varje år - även med oljor, som lovar längre hållbarhet - rekommenderar vi att du köper den billiga oljan. Det är bättre att lägga tid på att olja in terrassen varje år istället. Behandlingstiden är densamma, men du kan sänka priset med en fjärdedel från den dyraste till den billigaste.

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Träskydd