Så här skyddar du ditt trä

Träskydd är inte bara snyggt – det förlänger dessutom träets livslängd markant! Här visar vi vilka olika sorters träskydd det finns och hur du använder dem.

När vi skyddar trä utomhus med flera lager olja och färg så är det inte för att göra träet snyggare. Vi förlänger livslängden markant när träet skyddas mot fukt, svampangrepp och solens ultravioletta strålning. Här är en genomgång av vilka typer som finns och hur de olika varianterna används.

Vad används utvändiga produkter till?

FASADER OCH STAKET
Ett par strykningar med grundningsolja och därefter en behandling med ett ytskydd förlänger träets livslängd. Därför ska nytt trä alltid behandlas.

DÖRRAR OCH FÖNSTER
Välskötta dörrar och fönster kan påverka husets värde och det är en av anledningarna till att de målas regelbundet. Det ser också snyggt ut.

UTEMÖBLER, TRALL OCH BRYGGOR
En behandling med träolja, lack och lasyr skyddar mot fukt. Skydd mot solens strålar kräver också ytbehandling med färger eller t.ex. tjära.

Hur arbetar du med träskyddsprodukter?

Om träet är helt naket är det klokt att börja med ett par strykningar med kvistlack. I annat fall kan det komma ut kåda ur kvistarna och skämma den ytbehandling som du ger träet.

Om träet är lite smutsigt eller grått bör det slipas, men först efter att du har tvättat det så att du inte slipar ner smuts i träet.

Läs mer om träskydd

Färger och lasyrer fäster inte på skadat eller smutsigt trä. Efter inledande behandling ska träet grundas eftersom grundningen ger ett underlag som färger och lasyrer fäster på.

Snåla inte utan välj en bra olja! När grundbehandlingen har torkat är det dags att ytbehandla träet för att det ska bli snyggt och för att det ska hålla så länge som möjligt.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äga en fuktmätare

Utvändiga träskyddsprodukter

GRUNDNINGSOLJA OCH TRÄOLJA
Träoljor skyddar träet mot uttorkning och fukt, men inte mot solsken. Oljorna finns i flera varianter, bl.a. grundningsolja och träolja. Grundningsoljor används på naket trä och träolja som toppskydd.

AKRYLATBASERADE
Akrylatbaserade produkter är den största gruppen och innehåller både färger och lasyrer. Heltäckande lasyr och färg har ungefär samma funktion på grundat trä. Är i regel diffusionsöppna. Hållbarhet: 5-9 år.

OLJA- OCH ALKYDBASERADE
Klassiska olje- eller alkydbaserade färger kan endast spädas med lacknafta och liknande produkter. Spädda färger kan användas som grundfärg. Skyddar mot fukt och solljus. Hållbarhet: 5-8 år.

AKRYLAT/ALKYDBASERADE
Även om produkterna är alkydbaserade så kan några av dem spädas med vatten. Det är de s.k. hybridfärgerna som är akrylat- och alkydbaserade. Skyddar mot både fukt och solljus. Hållbarhet: 5-9 år.

LINOLJEBASERADE
Linoljefärger tränger in långt i träet om du följer bruksanvisningen noga och de ger ett rätt långt hållbart skydd. Måste läggas på i många tunna skikt i början, men är lätta att underhålla.

ÖVRIGA
Äkta Falu Rödfärg (en slamfärg), Roslagsmahogny och terrasslasyr är exempel på produkter som inte är färger, oljor, tjäror eller lack, men som är perfekta när du vill skydda trä utomhus.

TRÄTJÄRA
Visste du att tjära finns i olika kulörer från klar till röd och svart? Tjära kan ge dina träföremål utomhus ett mycket långvarigt skydd. Tjära finns i ett 10-tal olika varianter för olika ändamål.

LACK
Det går alldeles utmärkt att skydda trä mot fukt med lack — tänk bara på alla lackerade och fernissade träbåtar. Lack bildar en mycket tät och hård yta som bleknar eller åldras av solljus.

Förpackningar

Några produkter säljs i endast rätt små burkar på t.ex. 3/4 liter, medan andra säljs i hinkar som rymmer 10 liter. De vanligaste:

  • 0,75 liter
  • 2,5 liter
  • 5 liter
  • 10 liter

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Träskydd