TRÄSKYDD: Färgen bildar en yta på träet och den kan hålla regnvatten borta medan instängd fukt kan släppas ut.

TRÄSKYDD: Färgen bildar en yta på träet och den kan hålla regnvatten borta medan instängd fukt kan släppas ut.

HUR ARBETAR MAN MED TRÄSKYDDSPRODUKTER?

Om träet är helt naket är det klokt att börja med ett par strykningar med kvistlack. I annat fall kan det komma ut kåda ur kvistarna och skämma den ytbehandling som du ger träet.

Om träet är lite smutsigt eller grått bör det slipas, men först efter att du har tvättat det så att du inte slipar ner smuts i träet.

Träskydd utomhus

Färger och lasyrer fäster inte på skadat eller smutsigt trä. Efter inledande behandling ska träet grundas eftersom grundningen ger ett underlag som färger och lasyrer fäster på.

Träskydd utomhus

Snåla inte utan välj en bra olja! När grundbehandlingen har torkat är det dags att ytbehandla träet för att det ska bli snyggt och för att det ska hålla så länge som möjligt.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äga en fuktmätare

VIKTIGT OM GRUNDNING!

Grundningsolja för användning utomhus innehåller svampdödande medel och får därför endast användas utomhus. Oljan mättar träet och bildar en yta som efterföljande färger och lasyrer fäster på.

SPECIELLT FÖR FÄRGER

En färg bildar ett tjockare skikt på träets yta än de flesta lasyrer gör. Lasyrer finns transparenta, halvtäckande och heltäckande. En färg skyddar träet bättre mot solsken än pigmenterad olja eller en lasyr. Gränsen mellan heltäckande lasyr och färg är rätt flytande.

Redaktionen rekommenderar: Kontrollera fukthalten innan du målar!

När du ska måla utomhus, bör du vara säker på att fukthalten i virket du ska måla, är under 18 procent. Om träet är fuktigare än det, stänger du fukten inne. Och eftersom vatten alltid hittar en väg ut, kommer din målarinsats vara ogjort jobb, för färgen kommer börja flagna inom några månader.

Därför rekommenderar vi att du använder en fuktmätare innan du börjar måla.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med fuktmätare för bara 89 kronor. Du sparar 457 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du se ett filmklipp på 6i1 multidetektorns sex olika funktioner:

Träskydd utomhus

GRUNDNINGSOLJA OCH TRÄOLJA Träoljor skyddar träet mot uttorkning och fukt, men inte mot solsken. Oljorna finns i flera varianter, bl.a. grundningsolja och träolja. Grundningsoljor används på naket trä och träolja som toppskydd.

Träskydd utomhus

AKRYLATBASERADE Akrylatbaserade produkter är den största gruppen och innehåller både färger och lasyrer. Heltäckande lasyr och färg har ungefär samma funktion på grundat trä. Är i regel diffusionsöppna. Hållbarhet: 5-9 år.

Träskydd utomhus

OLJA- OCH ALKYDBASERADE Klassiska olje- eller alkydbaserade färger kan endast spädas med lacknafta och liknande produkter. Spädda färger kan användas som grundfärg. Skyddar mot fukt och solljus. Hållbarhet: 5-8 år.

Träskydd utomhus

AKRYLAT/ALKYDBASERADE Även om produkterna är alkydbaserade så kan några av dem spädas med vatten. Det är de s.k. hybridfärgerna som är akrylat- och alkydbaserade. Skyddar mot både fukt och solljus. Hållbarhet: 5-9 år.

Träskydd utomhus

LINOLJEBASERADE Linoljefärger tränger in långt i träet om du följer bruksanvisningen noga och de ger ett rätt långt hållbart skydd. Måste läggas på i många tunna skikt i början, men är lätta att underhålla.

Träskydd utomhus

ÖVRIGA Äkta Falu Rödfärg (en slamfärg), Roslagsmahogny och terrasslasyr är exempel på produkter som inte är färger, oljor, tjäror eller lack, men som är perfekta när du vill skydda trä utomhus.

Träskydd utomhus

TRÄTJÄRA Visste du att tjära finns i olika kulörer från klar till röd och svart? Tjära kan ge dina träföremål utomhus ett mycket långvarigt skydd. Tjära finns i ett 10-tal olika varianter för olika ändamål.

LACK Det går alldeles utmärkt att skydda trä mot fukt med lack — tänk bara på alla lackerade och fernissade träbåtar. Lack bildar en mycket tät och hård yta som bleknar eller åldras av solljus./td>

FÖRPACKNINGAR:

Några produkter säljs i endast rätt små burkar på t.ex. 3/4 liter, medan andra säljs i hinkar som rymmer 10 liter. De vanligaste: ? 0,75 liter ? 2,5 liter ? 5 liter ? 10 liter