Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Olika sorters träolja

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Träolja har flera goda egenskaper. Den ger träet tillbaka sin ursprungliga lyster, och den förlänger hållbarheten, för den utestänger allt vatten och hämmar röta och mögelangrepp. Det enda minuset är att behandlingen ska upprepas varje år för att skydda effektivt.

Träolja: Träets hållbarhet kan förlängas i det närmaste oändligt, om det oljas varje år.

Träets hållbarhet kan förlängas i det närmaste oändligt, om det oljas varje år.

VAD ANVÄNDS TRÄOLJA TILL?

Vad används träolja till? Träolja till trädäck och utemöbler

TRÄDÄCK OCH UTEMÖBLER. Trädäck och möbler som inte behandlats på åratal, kan bli nästan som nya med trärens och olja. Oljan påförs med roller på stora ytor och med pensel i vinklar och vrår.

Vad används träolja till? Träolja till golv

GOLV. Oljade golv får en snygg, sidenmatt lyster och är lätta att underhålla. Oljan påförs med roller och poleras ner i träet med en polermaskin. Den kan hyras i bygghandeln.

Vad används träolja till? Träolja till köksbänken

KÖKSBÄNKEN. En bänkskiva som mättats med olja, är väl skyddad mot väta och dagligt slitage. Oljan påförs med en trasa, varefter den arbetas in i träet längs med träfibrerna med en grov nylonsvamp.

Hur påförs träolja?

Oljan påförs med roller, pensel eller trasa, beroende på hur stor ytan är och hur många vrår och fördjupningar den har. En stol med ornamentering oljas bäst med trasa, medan ett golv behandlas med roller eller bred pensel på skaft. Trädgårdsmöbler är lättast att stryka med pensel.

Oavsett hur man väljer att påföra oljan är det viktigaste att den överflödiga oljan ska torkas bort ordentligt när den har fått tid att tränga in i träet. Annars kommer oljan att härda och lägga sig på ytan som något som liknar små blanka och fetaktiga sjöar. Dessa är det omöjligt att torka bort, så de måste slipas ner med sandpapper. På förpackningen kan man läsa efter hur lång tid oljan ska torkas bort. Det kan vara allt mellan en kvart och 2 timmar.

OLIKA SLAGS TRÄOLJA

Olika slags träolja: Golvolja, vit eller ofärgad

GOLVOLJA, VIT ELLER OFÄRGAD

En olja som luktar lite och härdar fort, då den innehåller lösningsmedel. Färdig att gå på efter 24-48 timmar. 2-3 lager rekommenderas. Vid extra slitstyrka, kan lager 3 ersättas med klar golvlack.

Olika slags träolja: Golvolja, 2k

GOLVOLJA, 2K

Tvåkomponentsolja som är snabbtorkande och ger extra hållbarhet. Oljan är avsedd för proffs, och även om den går att hitta på nätet, ska privatpersoner inte använda den.

Olika slags träolja: Olja för trädgårdsmöbler

OLJA FÖR TRÄDGÅRDSMÖBLER

En olja som tränger djupt in i träet, oavsett träslag. Den är väldigt vattenavvisande när den har härdat färdigt. Det tar en vecka, men den kan strykas på en andra gång efter 24 timmar.

Olika slags träolja: Trallolja

TRALLOLJA

Vattenlöslig och snabbtorkande. Efter bara en timme kan den strykas andra gången. Perfekt för trädäck, oavsett om det är tryckt eller av exotiskt träslag.

Olika slags träolja: Olja för köksbänk

OLJA FÖR KÖKSBÄNK

Finns i olika nyanser samt svart och vitt. Oljan härdar färdigt inom ca 3 dygn, och under den perioden får det inte ställas något på bänken. För optimalt skydd ska man behandla minst en gång om året.

Olika slags träolja: Linolja, inne

LINOLJA, INNE

Kallpressad linfröolja som tränger in djupt i träet och härdar vid dagsljus och syre. Oljan tar 3-6 dagar att härda så att den är klibbfri. 2 timmar efter påföring torkas överflödig olja bort.

Olika slags träolja: Linolja, ute

LINOLJA, UTE

Kallpressad och kokt, vilket hjälper till att hämma mögeltillväxt. Tränger djupt in och utvidgar sig vid härdning. Kan användas till allt men särskilt gammalt och poröst trä. Blandas gärna med terpentin.

Träolja: Förbrukning

Träolja finns i allt från små kvartslitersflaskor med teakolja till stora 10-litersdunkar med trall- eller golvolja. På en del tillverkares hemsidor finns möjlighet att räkna ut förbrukningen så att man lätt får koll på hur mycket som behöver köpas in. I det här exemplet beräknas hur mycket olja som går åt till en yta på 20 m2 som ska strykas två gånger. Om träet suger mycket, behövs det mer olja.

  • Utemöbler: 3,1 liter/20 m2.
  • Trädäck: 2,9 liter/20 m2.
  • Ljust trägolv: 3,5 liter/20 m2.
  • Exotiskt trägolv: 2 liter/20 m2.
  • Köksbänk: 3-3,5 liter/20 m2.

Viktigt om träolja!

Trasor som är indränkt i olja kan självantända. Så de ska förstöras, dvs köras till återvinningen. Innan de hamnar där ska de förvaras lufttätt, t ex i en glasburk med tättslutande lock eller en tät plastpåse.

Speciellt med linolja

Rå, kallpressad linolja består av mycket små molekyler som tränger djupt ner i träets porer. När oljan har påförts, härdar den långsamt (3-6 dagar) genom att uppta syre och under påverkan av uv-strålar. Under härdningen utvidgar sig oljan med upp till 20% och gör träet starkare.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka