Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3 ytbehandlingar till trädäcket

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

När du ytbehandlar ditt trädäck, förlänger du inte bara träets livslängd, utan ger det också en särskild look – allt beroende på vilken produkt du väljer. Här visar vi dig tre olika sorter.

Det här trädäcket är behandlat med ofärgad olja. En färglös olja ger träet en naturlig lyster, där träets struktur och ådring fortfarande syns tydligt.

Det här trädäcket är behandlat med ofärgad olja. En färglös olja ger träet en naturlig lyster, där träets struktur och ådring fortfarande syns tydligt.

Ett snyggt, välskött trädäck i en härlig nyans är behagligt att gå på och fint att titta på, och ofta är en välskött yta det samma som en tålig yta. Ett trädäck är nämligen extra utsatt, för att det är ett vågrätt liggande plan. Så när trädäcket efterbehandlas får du det inte bara att se bättre ut – du förlänger också dess livslängd.

Färgpigment skyddar träet bättre

Det finns riktigt många olika produkter som inte bara skyddar träet utan också kan ge det ett helt unikt utseende – allt beroende på vad du gillar och vad som passar till ditt hus och din trädgård. De mest uppenbara produkterna till trädäck är transparanta oljor, där träets struktur syns igenom. De kan vara vatten- eller oljebaserade och skyddar träet på djupet mot röta och mögel. De finns med eller utan färgpigment och med eller utan UV-filter, som skyddar mot solens skadliga strålar. Generellt är det så att ju mer färgpigment i produkten, desto bättre skyddar det träet.

Ha koll på underlaget

Om du ska ytbehandla ett helt nytt trädäck för första gången, kan du välja vad du vill. Men är det ett ”gammalt” trädäck som ska behandlas på nytt, ska du säkerställa att den nya produkten kan användas ovanpå den gamla.

Generellt är det så att du kan använda en vattenbaserad produkt ovanpå en oljebaserad. Men, en oljebaserad kan inte strykas på en vattenbaserad. Om du vill byta till en helt ny sorts ytbehandling, som t ex Sioo, kan du mycket väl göra det, om du först slipar ner till ”nytt” trä. En förutsättning för att din ytbehandling ska bli bra, är att trädäcket är ordentligt rengjort och att träet är helt torrt (det vill säga har en fukthalt på max 18 procent).

Vilken efterbehandling ska du välja?

I den här gör-det-självbeskrivningen går vi igenom 3 olika ytbehandlingar för trädäcket, så att du kan välja den metod som passar ditt hus bäst. Du kan läsa om:

  • ofärgad olja
  • olja med färgpigment
  • sioo 

Ofärgad olja

En ofärgad olja ger träet en naturlig lyster, där träets struktur och ådring fortfarande syns helt tydligt.

BESKRIVNING: Om du vill att ditt trädäck ska ha en så naturlig look som möjligt, kan du välja en ofärgad olja utan färgpigment.

Olja tränger in i träet, så att det ”mättas”. Det ger träet lyster och gör också ytan mer vattenavvisande, så att träet får längre hållbarhet. Oljan som vi valt här är vattenbaserad, men det finns också oljebaserade produkter. Vattenbaserat är dock bättre för miljön och är därför det vi väljer. Var observant på att olja utan färgpigment inte på långt när är så hållbar som den med färg färgpigment. Anledningen till att man väljer en olja utan, är ofta ett önskemål om att trädäcket ska se så naturligt ut som möjligt.

Om du vill ha längre hållbarhet, kan du försöka hitta en olja med pigment som så mycket som möjligt påminner om det träslag som ditt trädäck är gjort av.

HÅLLBARHET: 1 -2 år.

PASSAR TILL: Trädäck, trädgårdsmöbler, staket och andra utom-hussaker av ljust träslag och tryckimpregnerat virke. Har du ett trädäck i lärk, är det en bra idé att välja en produkt som är framtagen särskilt för lärkträ.

SÅ HÄR GÖR DU: Oljan stryks på ett rent och torrt trädäck med pensel eller roller, i samma riktning som träets ådring. Med en pensel har du bäst förutsättningar att arbeta in oljan ordentligt i träet och på kanterna mellan brädorna. För ett snyggt resultat ska du stryka vått i vått - då blir det färdiga resultatet mest enhetligt. Upprepa behandlingen tills träet är helt mättat, men det får inte bildas pölar på ytan. Om det finns ställen med överflödig olja, torka bort den med en bomullstrasa.

Det är svårt att säga hur snabbt oljan torkar, eftersom det beror på vädret. Ju varmare det är, och ju lägre luftfuktighet, desto snabbare torkar den. Det är en bra idé att olja trädäcket under en period med stabilt och torrt väder, men undvik att arbeta under direkt solljus. Risken är att oljan torkar för snabbt och bildar ett lackliknande lager, som lätt kan falla av.

PRIS: Ca 389 kr för 3 liter.

Olja med färgpigment

En olja med färgpigment ger trädäcket en färgton, som hjälper till att skydda träet, samtidigt som träets struktur syns.

BESKRIVNING: Olja med färgpigment finns i många olika nyanser, från brunaktiga ”träfärger” och gröna som träckimpregne-rat trä till gråaktiga och riktigt mörka. Ju mer färgpigment det är i oljan, desto bättre skyddar den träet och ju längre tid kan det gå innan du behöver olja trädäcket igen.

Om du gillar den naturliga färg som ditt trädäck har, kan du alltså välja en olja med färgpigment som så mycket som möjligt liknar den nyans träet redan har. Men olja med färg färgpigment kan också användas för att ge ditt trädäck ett helt nytt utseende - t ex kan du ge ditt (billiga) tryckimpregnerade trädäck en brunare nyans, som liknar (dyrare) ädlare träslag.

Det kan också vara så att det passar riktigt bra till ditt hus att ge trädäcket en mörkare färg. Eftersom oljan är transparent behöver du inte vara orolig för att den mörka färgen blir för varm att gå på barfota.

HÅLLBARHET: Ca. 4-6 år.

PASSAR TILL: Trädäck utomhus och trädgårdsgångar av tryckimpregnerat eller hårt trä. Med ett trädäck i lärk är det en bra idé att välja en produkt som är framtagen särskilt för lärkträ.

SÅ HÄR GÖR DU: Är det tryckimpregnerade trädäcket helt nytt, behöver du inte grunda först. Det är nödvändigt bara om det är slitet ända ner till det obehandlade träet. Då kan man nöja sig med att grunda bara där det behövs. Den efterföljande oljan ska därefter påstrykas i två omgångar med pensel eller roller. Helst med 24 timmars mellanrum, då det ger det snyggaste och bästa resultatet. Du bör alltså hitta ett par sammanhängande dagar med uppehållsväder att olja på. Dock aldrig i direkt solljus, då oljan torkar så snabbt att resultatet inte blir så snyggt, enhetligt och tåligt.

Om det ligger kvar överbliven olja efter 15-30 minuter, ska den torkas upp med en luddfri trasa. Annars är risken att oljan flagar sig och släpper från träet. Kom ihåg att röra ordentligt i olja med färgpigment innan du sätter igång, så att pigmentet fördelas jämnt över ytan.

PRIS: Ca 600 kr för 5 liter.

Sioo

Sioo ger en snygg matt, ljusgrå färgton, som påminner om obehandlad teak som har stått utomhus i alla väder.

BESKRIVNING: Sioo är ett annorlunda träskyddsmedel baserat på kisel, med den kemiska beteckningen SiO2 - därav namnet. Kisel finns i marken som vita klumpar, som lätt kan förväxlas med kalk. Det är just den vita färgen som gör att Sioo-behandlat trä blir väldigt ljust. Den kiselhaltiga vätskan härdar samtidigt träytan och bildar kristaller som bidrar till att skydda träet. Kiselkristallerna förhindrar också algtillväxt, att smuts fäster och att träet suger upp fukt.

HÅLLBARHET: Upp till 12 år, om du behandlar för andra gången inom 6-12 månader efter trädäcket fick sin första omgång.

PASSAR TILL: Trädäck utomhus och trädgårdsgångar, men Sioo kan också användas på plank, ytterpanel, vindskivor och andra brädor, trädgårdsmöbler osv. Men inte bara utomhus utan också för behandling inomhus.

Sioo kan användas på både tryckimpregnerat trä, lärk och hårt trä, och det är särskilt lämpligt för dig som vill ha lång hållbarhet och så lite underhållsarbete som möjligt.

SÅ HÄR GÖR DU: Behandlingen görs i två steg: Först ska träet grundas i två strykningar med en näst intill färglös vätska. Träet ska mättas, och första strykningen ska ha torkat innan den andra görs. Grundningen görs antingen med pensel eller roller.

När grundningen har torkat, ska träet få själva Sioo-behandlingen.

Det består av en mjölkvit vätska. Även här ska träet mättas, men utan att det bildas sjöar. Det är viktigt att överbliven vätska torkas bort med en luddfri trasa, eftersom ytan annars kan bilda flagor som ramlar av.

Träet ljusnar inte med det samma. Det sker gradvis under loppet av 1-2 månader. Om du ger träet ytterligare en omgång med Sioo inom 6-12 månader efter den första behandlingen, får du bästa resultat med mycket lång hållbarhet.

PRIS: 700 kr för 3 liter Sioo Träskydd. 800 kr för 3 liter Sioo Ytskydd.

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Datasäkerhetsincident på Bonnier Publications
Vi har tyvärr identifierat en person som fått obehörig åtkomst till ett av våra system. Som ett resultat kunde vissa användares inloggningsinformation potentiellt ha delats. Såvitt vi vet är detta inte fallet, men av säkerhetsskäl har vi valt att återställa lösenorden för våra användare i vårt system.

Vad ska du göra?
Om du inte längre kan logga in med ditt vanliga användarnamn och lösenord skall du skapa ett nytt lösenord genom att klicka på "Glömt lösenord".

Vad har vi redan gjort?
Obehörig åtkomst har rapporterats till dataskyddsstyrelsen. Vi har vidtagit alla nödvändiga försiktighetsåtgärder och i samarbete med relevanta säkerhetsexperter arbetar vi hårt för att se till att en liknande situation inte sker igen.

Om du har några frågor är du välkommen att kontakta oss på [email protected].

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel (prenumeration): 3 ytbehandlingar till trädäcket
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Datasäkerhetsincident på Bonnier Publications
Vi har tyvärr identifierat en person som fått obehörig åtkomst till ett av våra system. Som ett resultat kunde vissa användares inloggningsinformation potentiellt ha delats. Såvitt vi vet är detta inte fallet, men av säkerhetsskäl har vi valt att återställa lösenorden för våra användare i vårt system.

Vad ska du göra?
Om du inte längre kan logga in med ditt vanliga användarnamn och lösenord skall du skapa ett nytt lösenord genom att klicka på "Glömt lösenord".

Vad har vi redan gjort?
Obehörig åtkomst har rapporterats till dataskyddsstyrelsen. Vi har vidtagit alla nödvändiga försiktighetsåtgärder och i samarbete med relevanta säkerhetsexperter arbetar vi hårt för att se till att en liknande situation inte sker igen.

Om du har några frågor är du välkommen att kontakta oss på [email protected].

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka