Undvik direkt sol, när du målar
Så galet kan det gå!
Så ser du om träet behöver målas om
Välj det rätta träskyddet
Olika slags träskydd
Grundolja
VAD: En klar olja som tränger djupt in i träet och skyddar det mot fukt och angrepp ända in i porerna. Oljan innehåller medel mot mögel och alger (fungicider), så att träet håller längre.
VAR: Oljan används på nytt, obehandlat trä, och trä som slipats helt ner till fräscht virke. Du kan också olja in tidigare målade ytor, om ytan slipats ner och fått torka. Då kommer grundoljan förhindra att träet suger upp fukten i träskyddet. Olja in ändträet rikligt, då det tar upp fukt 100 gånger snabbare än på sidorna.
HÅLLBARHET: Beror på slutbehandling.
PRIS: Ca 500 kr för 3 liter.
Transparent
VAD: Det genomskinliga, även kallat transparenta, träskyddet ger ett naturligt utseende, då det framhäver träets struktur. Det innehåller svamphämmande medel (fungicider), som skyddar träet så att det håller längre. Transparent träskydd täcker lite bättre än pigmenterad träolja och har också en längre hållbarhet. Den tunna konsistensen gör det lättarbetat.
VAR: Transparent träskydd passar till lodräta ytor, ex. staket, och är lämpligt till ytor med råa brädor, då det transparenta träskyddet är lättare att stryka på.
HÅLLBARHET: Upp till 8 år.
PRIS: Ca 600 kr för 3 liter.
Grundfärg
VAD: En färg som fyller porerna i ytan och förbättrar vidhäftningen av den efterföljande slutmålningen. Den gör det även lättare att stryka ut det avslutande färglagret.
VAR: Den är verkligen nödvändig om du bestämmer dig för ett drastiskt färgbyte, t.ex, från röd till vit, där du behöver en spärr mot den gamla färgen. Den kan också användas som ett spärrande lager mot knastar, så du slipper att kåda blöder igenom det nya lagret med träskydd. Om du vill avsluta med ett heltäckande träskydd, det en bra idé att använda grundfärg. Det gör det lättare att stryka på träskyddet, fästförmågan blir bättre, och resultatet bättre.
HÅLLBARHET: Beror på slutbehandling.
PRIS: Ca 729 kr för 3 liter.
Täckande
VAD: Ett täckande träskydd påminner mycket om den traditionella färgen - ända skillnaden är att traditionell färg innehåller fler oljemolekyler som bättre tränger in i träet. Täckande träskydd finns i flera kvalitéer, både halv- och heltäckande, matt och blank. Gemensamt är att de innehåller fungicider, som gör ytan mer motståndskraftig mot röta. De har ofta en fet konsistens som kräver mer arbete när det ska strykas ut.
VAR: Det är som gjort för ex. en husfasad, då det har längst hållbarhet. Det kan även användas till carport och staket, men det är ett hårt arbete om det ska strykas på råa brädor.
HÅLLBARHET: Upp till 15 år.
PRIS: Ca 800 kr för 5 liter.
Träolja
VAD: Träolja är en klar eller pigmenterad olja, som används vid slutbehandling. Den innehåller svamphämmande medel (fungicider), som tränger in i träet och gör att det håller längre. En pigmenterad olja innehåller färgpigment som finns i många olika nyanser, men det är fortfarande möjligt att se trästrukturen igenom. Vill du att träet ska ha ett naturligt utseende, där trästrukturen anas, ska du välja träolja. Den har en tunn konsistens, är lätt att stryka ut och finns i snabbtorkade varianter så att du t.ex. snabbt kan gå på terrassen.
VAR: Den är avsedd för träterrasser, utemöbler och lodräta ytor, ex. staket.
HÅLLBARHET: Upp till 4 år.
PRIS: Ca 500 kr för 2,5 liter.
Färg för utomhusbruk
VAD: Träskydden för fönster och ytterdörrar påminner mycket om heltäckande träskydd, men innehåller fler oljemolekyler, som tränger bättre in i träet och ger ett bättre grundläggande skydd. De innehåller även akryl, som lägger sig på ytan och skyddar mot solens strålar. Vissa sorter innehåller även teflon, som skyddar mot vatten och smuts. Och de innehåller så klart även de svamphämmande fungicider, som skyddar mot röta och svamp. Färgen är förhållandevis enkel att stryka ut.
VAR: Används till fönster och dörrar.
HÅLLBARHET: Upp till 10 år.
PRIS: Ca 800 kr för 2,5 liter.
Så förbereder du träet
Rengör träet grundligt med avsett rengöringsmedel, ex. alg- och mögeltvätt. Efterskölj med rent vatten. Använd ex. en borste med vatten i skaftet, om du ska rengöra en yta som sitter högt upp.
Skrapa bort all lös färg med spackel eller stålborste. Kontrollera också träet efter ojämnheter, och ta ev. bort spik och beslag.
Ytan slipas noga med en slipkloss eller ev. slipmaskin med mellangrovt slippapper, så att du får en jämn och fräsch yta, som träskyddet kan fästa bra på.
Ta bort ”hinder”, ex. stuprännor, lampor och liknande. Måleriarbetet går mycket snabbare när du inte behöver måla runt om saker. Och resultatet blir mycket snyggare.
Använd ev. en algdödande produkt, om träet är hårt utsatt av alger. Spraya på det och låt det torka. Låt det sitta på när du stryker på grundoljan.
Välj rätt verktyg
Det betalar sig alltid att ha rätt verktyg - även när du ska måla. Här kan du se vad du med fördel kan behöva köpa hem.
4 typiska arbeten
Vindskiva
Val av ytbehandling:
Vindskivor är mest utsatta för väder och vind, så här är det optimalt att använda heltäckande träskydd. Ett heltäckande träskydd skyddar träet på bästa sätt och håller längst.
Applicering:
Ett lager grundolja, som passar ihop med träskyddet. Grundfärg är också en väldigt bra idé, då den fyller porerna i ytan och förbereder vidhäftningen. Var särskilt noga med att mätta ändträet. Slutbehandla med heltäckande träskydd i 2-3 lager.
Fasad
Val av ytbehandling:
Täckande träskydd ger det bästa skyddet, men döljer träets naturliga utseende. Du kan även använda transparent träskydd som bevarar träets struktur, men det är inte lika hållbart, så räkna därför med att måla om oftare.
Applicering:
Grundolja ska alltid användas på nytt trä och trä som är nerslipat. Grundfärg är en bra idé om du vill avsluta med ett heltäckande träskydd, då den fyller ytans porer och förbereder vidhäftningen. Slutbehandling med transparent eller täckande träskydd. Räkna med 2-3 lager.
Plank
Val av slutbehandling:
Transparent träskydd eller träolja som tillsatts pigment och svamphämmande medel framhäver träet och skyddar mot röta. Båda typerna är lätta att arbeta med. Det är en fördel på stora ytor. Täckande träskydd kan också användas men det är ett stort arbete på råa brädor.
Applicering:
Först grundolja, som passar ihop med det avslutande träskyddet, dvs. vattenbaserat till en vattenbaserad slutbehandling och oljebaserad på en oljebaserad slutbehandling. Var särskilt noga med ett mätta ändträet. Slutbehandling med 2-3 lager träolja eller transparent träskydd.
Terrass
Val av ytbehandling:
Träolja med svamp- och alg-dödande medel är det bästa du kan ge din träterrass. Oljan tränger ner i träet så att det får ett bra skydd. Det gäller speciellt om terrassen är gjord av impregnerat trä, som är mer öppet i sin struktur.
Välj en olja som passar till träslaget, och som ev. framhäver träets naturliga lyster. Du kan även använda en olja med färgpigment, men var uppmärksam på att färgen kan slitas mer på de mest trafikerade områdena, och det blir svårt att åtgärda utan att slipa ner underlaget grundligt.
Applicering:
Oljan penslas på i flera tunna lager. Antalet beror på träets skick, men oftast rör det sig om 2-3 lager.