Allt om träskydd

Det finns många bra anledningar till att måla vid rätt tidpunkt och med rätt behandling. Väljer du fel kan det gå helt galet, och du får börja om från början…

Träskydd är viktigt om du vill ge dina träarbeten utomhus så lång livstid som möjligt. Träkonstruktioner utomhus är nämligen extra hårt utsatta.

Solens UV-strålar bryter ner träfibren. Fukt gör träet mottagligt för svamp och röta. Och om det tränger ner fukt i sprickor på träet, blir det förstört när frosten kommer och får vattnet att utvidga sig. Då slits träfibren ifrån varandra.

Så det finns många anledningar till att hålla virket torrt och skyddat.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Därför ska du äga en fuktmätare

I artikeln kan du läsa mycket mer om hur du skyddar virket på bästa möjliga sätt. Du kan t.ex. läsa:

  • när du bör skydda träet utomhus
  • vilket slags träskydd du ska välja
  • hur du kontrollerar virket för att se om det går att måla
  • hur du förbehandlar virket innan du sätter igång med träskyddet.

OBS! Denna artikel är en del av ett samlat tema om målning utomhus, där vi har samlar allt du behöver veta innan du sätter igång att måla.

Undvik direkt sol, när du målar

Så fort solen skiner kliar det genast i fingrarna med att komma igång med alla måleriarbeten som måste göras utomhus. Men även om solen skiner och virket ser ut att vara torrt, betyder det inte nödvändigtvis att virket är just torrt. Och torrt virke är en förutsättning för att träskyddet ska kunna tränga in i träet.

Den allra bästa tiden på året att skydda sina trädetaljer utomhus är ofta sensommaren, då det torkat upp grundligt efter en lång sommarperiod. Men i regel kan du behandla träet från maj till september, om bara virkets fuktinnehåll är på max 15 procent. En mulen, torr sommardag med en normal luftfuktighet (ca 60 procent) och en temperatur mellan 10 och 25 grader är helt perfekt. Undvik direkt sol, då det får träskydd som målarfärg att torka för fort.

Virket utsätts extra hårt utomhus. Solens UV-strålar bryter ner träfibrerna. Fukt gör träet mottagligt för svamp och röta. Om fukt tränger sig ner i sprickor och glipor i träet, förstörs det när frosten kommer. Kylan får vattnet att utvidgas, med följd att träet spricker. Det finns med andra ord många goda anledningar till att hålla träet torrt och skyddat.

Så galet kan det gå!

Det finns många bra anledningar till att måla vid rätt tidpunkt och med rätt behandling. Väljer du fel kan det gå helt galet, och du får börja om från början…

  • Om du målar när träet är för fuktigt, riskerar du att stänga fukten inne. Träskyddet kommer inte kunna tränga in ordentligt in i träet, utan lägger sig ovanpå. Det kan i slutändan leda till att träet bryts ner och ruttnar, och färgen börjar flagna.
  • Om du målar i direkt solljus, kommer träskyddet torka för snabbt, och det hinner inte tränga in i virket ordentligt. Du riskerar också att det blir synliga penseldrag eftersom träskyddet inte hinner flyta ut ordentligt innan det torkar. Det är dock bara, om du målar med ett halv- eller heltäckande träskydd och inte olja, som du riskerar att få penseldrag.
  • Om du målar på torrt trä utan att först grunda, kommer träskyddet inte att flyta ut så bra. Istället får det funktionen av en grundfärg, då väldigt torrt virke kommer suga åt sig av den fukt som finns i träskyddet. Kvar blir enbart pigmentet, som kommer ligga ovanpå träytan som ett löst lager, och träskyddet har då tappat den skyddande effekten.
  • Om det går för lång tid mellan du målar om, och träskyddet flagnar av, står ditt trä helt oskyddat och exponerat. Detta innebär att träet är mycket mer utsatt för väder och vind, och snabbare bryts ner. Det kan t.ex. tränga ner fukt i springorna, så att träet lättare bryts ner. När vintern och kylan kommer, utvidgas sedan vattnet som tagit sig in i virket. Trä-fribrerna förstörs och träet skadas ytterligare.
  • Om du målar på en icke rengjord yta, riskerar du att träskyddet inte fäster ordentligt och flagnar efter en ganska kort tid. Det är inte tillräckligt att bara borsta av underlaget från ex. spindelväv och liknande innan du målar det. Du måste tvätta underlaget noga och ta bort alla slags beläggningar, så att du är säker på att du har en helt ren yta. Det gäller också nytt virke, som ex. kan ha beläggningar av svampsporer på sig efter en lång, kall vinter i ett oisolerat utrymme på brädgården.
  • Om du inte slipat tillräckligt, riskerar du att träskyddet inte fäster bra nog på underlaget. När du slipar ruggar du upp ytan något så att vidhäftningen blir bättre. Du får också bort döda träfibrer, och kvar blir ett rent och hårt underlag som träskyddet kan fästa på.
  • Om du målar ovanpå många gamla lager, som du inte riktigt vet vad det är, kan det nya lagret träskydd bubbla sig och flagna. Det beror på att de olika sorterna träskydd inte ”drar jämnt” med varandra. Det undre lagret kan lösas upp, så att det övre lagret bubblar sig.
  • Om du stryker träskydd ovanpå linolja, kommer det nya lagret att bubbla sig. Linolja fungerar nämligen inte ihop med moderna träskydd - det gäller både vattenbaserade och oljebaserade. Om du stryker en yta med träskydd, som tidigare har målats med linolja, måste du först ta bort lagret med linolja samt lite till av träytan. Detta är viktigt för att få ett bra resultat. Linolja tas antingen bort med terpentin, eller så skrapar du bort den med en skrapa.

Så ser du om träet behöver målas om

Du bör kontrollera dina trädetaljer utomhus minst en gång om året för att se om det behöver målas om.

Om du målar det regelbundet - och innan det VERKLIGEN skriker efter färg - så undviker du att träet bryts ner.

Det håller längre, och du gör även måleriarbetet mycket lättare för dig själv genom att löpande underhålla det. Då slipper du det omfattande jobbet varje gång.

Kontrollera om träet ser torrt och matt ut. Om så är fallet, behöver det målas. Kanske anar du småsprickor i ytan, och då är det dags för ett nytt lager träskydd.

Kontrollera med en spackel om målarfärgen sitter löst. I så fall är det tid att måla träet.

Kontrollera med målartejp, om färgen följer med när du drar bort tejpen. Placera bara en tejpbit på träet och dra av den i ett tag, så får du ett tydligt svar direkt.

Välj det rätta träskyddet

När du ska välja nytt träskydd handlar det mest om vilket utseende eller vilken färg du vill ha på träet.

De klara eller genomskinliga träoljorna ger ett mer naturligt utseende, där du kan ana träets verkliga struktur, medan täckande träskydd fungerar mer som en traditionell färg.

Ju mer täckande träskyddet är, ju bättre skyddar det, och desto längre håller det. Så när du väljer, bör du också ta ställning till hur ofta du har lust till att måla träet.

Bra idé att fortsätta med samma sort

I regel är det en väldigt bra idé att fortsätta med det som du tidigare använt - alltså vattenbaserat träskydd på vattenbaserat och oljebaserat träskydd på oljebaserat.

De flesta produkter finns både i en vattenbaserad och en oljebaserad variant. Om du byter från ex. olje- till vattenbaserat och inte rengör ytan tillräckligt, kan det ge för stora spänningar i ytan så att träskyddet inte fäster ordentligt. Här kan du läsa mer om de sex olika sorterna, som du oftast har användning för när du målar trädetaljer utomhus.

Så här ser det ut

Olika slags träskydd

Grundolja

VAD: En klar olja som tränger djupt in i träet och skyddar det mot fukt och angrepp ända in i porerna. Oljan innehåller medel mot mögel och alger (fungicider), så att träet håller längre.

VAR: Oljan används på nytt, obehandlat trä, och trä som slipats helt ner till fräscht virke. Du kan också olja in tidigare målade ytor, om ytan slipats ner och fått torka. Då kommer grundoljan förhindra att träet suger upp fukten i träskyddet. Olja in ändträet rikligt, då det tar upp fukt 100 gånger snabbare än på sidorna.

HÅLLBARHET: Beror på slutbehandling.

PRIS: Ca 500 kr för 3 liter.

Transparent

VAD: Det genomskinliga, även kallat transparenta, träskyddet ger ett naturligt utseende, då det framhäver träets struktur. Det innehåller svamphämmande medel (fungicider), som skyddar träet så att det håller längre. Transparent träskydd täcker lite bättre än pigmenterad träolja och har också en längre hållbarhet. Den tunna konsistensen gör det lättarbetat.

VAR: Transparent träskydd passar till lodräta ytor, ex. staket, och är lämpligt till ytor med råa brädor, då det transparenta träskyddet är lättare att stryka på.

HÅLLBARHET: Upp till 8 år.

PRIS: Ca 600 kr för 3 liter.

Grundfärg

VAD: En färg som fyller porerna i ytan och förbättrar vidhäftningen av den efterföljande slutmålningen. Den gör det även lättare att stryka ut det avslutande färglagret.

VAR: Den är verkligen nödvändig om du bestämmer dig för ett drastiskt färgbyte, t.ex, från röd till vit, där du behöver en spärr mot den gamla färgen. Den kan också användas som ett spärrande lager mot knastar, så du slipper att kåda blöder igenom det nya lagret med träskydd. Om du vill avsluta med ett heltäckande träskydd, det en bra idé att använda grundfärg. Det gör det lättare att stryka på träskyddet, fästförmågan blir bättre, och resultatet bättre.

HÅLLBARHET: Beror på slutbehandling.

PRIS: Ca 729 kr för 3 liter.

Täckande

VAD: Ett täckande träskydd påminner mycket om den traditionella färgen - ända skillnaden är att traditionell färg innehåller fler oljemolekyler som bättre tränger in i träet. Täckande träskydd finns i flera kvalitéer, både halv- och heltäckande, matt och blank. Gemensamt är att de innehåller fungicider, som gör ytan mer motståndskraftig mot röta. De har ofta en fet konsistens som kräver mer arbete när det ska strykas ut.

VAR: Det är som gjort för ex. en husfasad, då det har längst hållbarhet. Det kan även användas till carport och staket, men det är ett hårt arbete om det ska strykas på råa brädor.

HÅLLBARHET: Upp till 15 år.

PRIS: Ca 800 kr för 5 liter.

Träolja

VAD: Träolja är en klar eller pigmenterad olja, som används vid slutbehandling. Den innehåller svamphämmande medel (fungicider), som tränger in i träet och gör att det håller längre. En pigmenterad olja innehåller färgpigment som finns i många olika nyanser, men det är fortfarande möjligt att se trästrukturen igenom. Vill du att träet ska ha ett naturligt utseende, där trästrukturen anas, ska du välja träolja. Den har en tunn konsistens, är lätt att stryka ut och finns i snabbtorkade varianter så att du t.ex. snabbt kan gå på terrassen.

VAR: Den är avsedd för träterrasser, utemöbler och lodräta ytor, ex. staket.

HÅLLBARHET: Upp till 4 år.

PRIS: Ca 500 kr för 2,5 liter.

Färg för utomhusbruk

VAD: Träskydden för fönster och ytterdörrar påminner mycket om heltäckande träskydd, men innehåller fler oljemolekyler, som tränger bättre in i träet och ger ett bättre grundläggande skydd. De innehåller även akryl, som lägger sig på ytan och skyddar mot solens strålar. Vissa sorter innehåller även teflon, som skyddar mot vatten och smuts. Och de innehåller så klart även de svamphämmande fungicider, som skyddar mot röta och svamp. Färgen är förhållandevis enkel att stryka ut.

VAR: Används till fönster och dörrar.

HÅLLBARHET: Upp till 10 år.

PRIS: Ca 800 kr för 2,5 liter.

Så förbereder du träet

En ren yta är en förutsättning för att du ska få ett bra och hållbart resultat.

Så se till att du rengör ordentligt innan du sätter igång och börjar måla.

Vi visar dig hur du ska göra.

Rengör träet grundligt med avsett rengöringsmedel, ex. alg- och mögeltvätt. Efterskölj med rent vatten. Använd ex. en borste med vatten i skaftet, om du ska rengöra en yta som sitter högt upp.

Skrapa bort all lös färg med spackel eller stålborste. Kontrollera också träet efter ojämnheter, och ta ev. bort spik och beslag.

Ytan slipas noga med en slipkloss eller ev. slipmaskin med mellangrovt slippapper, så att du får en jämn och fräsch yta, som träskyddet kan fästa bra på.

Ta bort ”hinder”, ex. stuprännor, lampor och liknande. Måleriarbetet går mycket snabbare när du inte behöver måla runt om saker. Och resultatet blir mycket snyggare.

Använd ev. en algdödande produkt, om träet är hårt utsatt av alger. Spraya på det och låt det torka. Låt det sitta på när du stryker på grundoljan.

Täck in, så att du inte stänker ner övrigt trä, fönster och terrass.

Välj rätt verktyg

Det betalar sig alltid att ha rätt verktyg - även när du ska måla. Här kan du se vad du med fördel kan behöva köpa hem.

Fuktmätare

Vill du vara helt säker på att träet är tillräckligt torrt innan du målar, kan du använda en fuktmätare. Den är särskilt smart, om du målar i högsommarväder. Huvudregeln är att träet inte ska ha en fuktighet över 15 procent när du börjar att måla.

Färgskrapa

Har du mycket lös färg, som ska skrapas bort för att komma helt intill fräsch yta, är en färgskrapa bra. Den är vass och kan ta bort stora mängder åt gånger. Om du väljer en färgskrapa med handtag, får du ett riktigt bra grepp.

Slippapper

Till grövre måleriarbeten, som målning av trä utomhus, är det tillräckligt med mellangrovt slippapper, ex. kornstorlek 100.

Målartejp

Det finns målartejp som är framtagen för utomhusbruk. Den tål solens UV-strålar bättre och “bränner” inte fast, som vanlig målartejp kan göra, om den sitter för länge. Till kortvarig täckning kan du dock utan problem använda den vanliga målartejpen.

Täcka och skydda

Tunn plast är idealt att ex. täcka fönster med, så att du inte riskerar att stänka ner dem. Den sätts bara upp med målartejp. Låt bli att täcka ytor som ex. terrass med plast. Här är filt mycket lämpligare, då det suger upp målarfärgen.

Penslar

Du får bäst resultat med en pensel, då du bättre kan arbeta in träskyddet i träet än med en roller. Välj en pensel, som är lämplig för uppgiften, dvs. har någorlunda samma bredd som ex. de brädor som du ska måla. Till hörn och kanter använder du en mindre pensel som kan komma in i alla vinklar och vrår.

4 typiska arbeten

1

Vindskiva

Val av ytbehandling:
Vindskivor är mest utsatta för väder och vind, så här är det optimalt att använda heltäckande träskydd. Ett heltäckande träskydd skyddar träet på bästa sätt och håller längst.

Applicering:
Ett lager grundolja, som passar ihop med träskyddet. Grundfärg är också en väldigt bra idé, då den fyller porerna i ytan och förbereder vidhäftningen. Var särskilt noga med att mätta ändträet. Slutbehandla med heltäckande träskydd i 2-3 lager.

2

Fasad

Val av ytbehandling:
Täckande träskydd ger det bästa skyddet, men döljer träets naturliga utseende. Du kan även använda transparent träskydd som bevarar träets struktur, men det är inte lika hållbart, så räkna därför med att måla om oftare.

Applicering:
Grundolja ska alltid användas på nytt trä och trä som är nerslipat. Grundfärg är en bra idé om du vill avsluta med ett heltäckande träskydd, då den fyller ytans porer och förbereder vidhäftningen. Slutbehandling med transparent eller täckande träskydd. Räkna med 2-3 lager.

3

Plank

Val av slutbehandling:
Transparent träskydd eller träolja som tillsatts pigment och svamphämmande medel framhäver träet och skyddar mot röta. Båda typerna är lätta att arbeta med. Det är en fördel på stora ytor. Täckande träskydd kan också användas men det är ett stort arbete på råa brädor.

Applicering:
Först grundolja, som passar ihop med det avslutande träskyddet, dvs. vattenbaserat till en vattenbaserad slutbehandling och oljebaserad på en oljebaserad slutbehandling. Var särskilt noga med ett mätta ändträet. Slutbehandling med 2-3 lager träolja eller transparent träskydd.

4

Terrass

Val av ytbehandling:
Träolja med svamp- och alg-dödande medel är det bästa du kan ge din träterrass. Oljan tränger ner i träet så att det får ett bra skydd. Det gäller speciellt om terrassen är gjord av impregnerat trä, som är mer öppet i sin struktur.

Välj en olja som passar till träslaget, och som ev. framhäver träets naturliga lyster. Du kan även använda en olja med färgpigment, men var uppmärksam på att färgen kan slitas mer på de mest trafikerade områdena, och det blir svårt att åtgärda utan att slipa ner underlaget grundligt.

Applicering:
Oljan penslas på i flera tunna lager. Antalet beror på träets skick, men oftast rör det sig om 2-3 lager.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Träskydd