Droppnäsan förlänger träets livslängd

Droppnäsan har en viktig funktion. Den leder bort vattnet så att du inte får fuktskador på trä och sten.

Droppnäsan förlänger träets livslängd

Droppnäsan under det här fönstret har ett spår på undersidan av fönsterblecket, så att vattnet inte kan rinna in till träfasaden.

Droppnäsan ser inte så speciell ut, men den har en viktig funktion. Den leder nämligen bort vattnet så att du slipper fuktskador – både på trä och sten.

När du bygger är det klokt att alltid planera in droppnäsan i konstruktionen så att ditt träverk är så motståndskraftigt som möjligt mot fuktskador.

Här kan du se tre olika sorters droppnäsor och på vilka ställen som det är smart att använda dem.

3 vanliga sorters droppnäsor

  1. Droppnäsa som snett snitt nederst på både stående och liggande trä.
  1. Droppnäsa som aluminiumprofil med sned kant som är bockad på undersidan.
  1. Droppnäsa som ett spår under en liggande bräda.

Här är det smart att använda droppnäsor

1. Nederst på ytterdörren'
En ytterdörr är hårt utsatt och eftersom den ofta är gjord av trä finns det anledning att skydda den så bra som möjligt. Med en droppnäsa nederst på ytterdörren leds vattnet bort från dörren, oftast ut på en trappa. Droppnäsan på en dörr är ofta en del av den så kallade sparkplåten som normalt går lite högre upp på dörren än här.

2. Över fönster och dörrar
Fönster och dörrar är ofta gjorda av trä. Därför är det smart att skydda dem så bra som möjligt, exempelvis genom att sätta en bräda ovanför fönstret med en droppnäsa i form av ett fräst spår på undersidan. Det hindrar vatten från att rinna ner på träet ovanför fönstret, så att du förlänger träets livslängd. Brädan med droppnäsan påverkas extra mycket av vatten men är lätt att byta ut när den har gjort sitt - vilket är betydligt billigare än att byta ut fönstret.

3. Vid fönsterblecket
Under fönstret har du oftast ett fönsterbleck, som inte bara gör att det ser snyggt ut under fönstret. Fönsterblecket fungerar nämligen också som en droppnäsa som leder bort vattnet från fasaden. Det är särskilt viktigt om huset har en träfasad.

Här är fönsterblecket gjort av det underhållsfria materialet komposit. På undersidan av kompositbrädan finns ett spår längs hela brädans längd. Spåret hindrar vattnet från att rinna in till träet på fasaden.

4. Nederst på träfasader
Det är alltid viktigt att se till så att vattnet kan ledas bort från en träpanels nederkant. Här avslutas den liggande träpanelen med en aluminiumlist med droppnäsa som ser till att vattnet leds bort inte bara från träet utan också ut över sockeln.

En murad sockel som sticker ut lite i förhållande till husets panel utsätts nämligen för en del väta. Det kan natursten, som den här sockeln består av, klara av, men bruket mellan stenarna påverkas och blir poröst med tiden om det inte skyddas.

5. På plank
På ett plank byggt av trä kan du göra droppnäsor på flera ställen för att leda bort vattnet.

Gör du sneda snitt både överst och nederst på stående brädor kommer de hålla länge. Snedsträvor mellan stolparna kan också sågas snett uppe och nere så att vattnet kan rinna av.

6. Mitt på träfasader
Om du har en fasad med stående träpanel kan du behöva göra skarvar där två brädor möts. Placerar du skarvarna på samma ställe får du ett vågrätt “streck” där du kan sätta en lutande bräda eller aluminiumlist som droppnäsa, så att vattnet leds bort.

7. På gavlar och vindskivor
Ändträ är något av det mest sårbara på en träfasad - och där suger träet allra mest. Därför är det superviktigt att se till att vatten inte kan samlas vid ändträ, t ex på dina gavelbrädor. Du bör avsluta gavelbrädorna med en droppnäsa så att vattnet leds bort. Här består droppnäsan av en aluminiumlist som är invikt på baksidan så att vattnet rinner av innan det når in till träet.

På husgaveln sitter också vindskivor, ofta av trä. Även här är det riktigt smart att sätta aluminiumlister med en droppnäsa, så att vattnet leds bort.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Träskydd