Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan jag olja direkt på alger?

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Terasse_28

Fråga

Jag funderar på att strunta i att rengöra mitt trädäck innan jag oljar in den igen.

Svar

Nej, det går inte. Utgångspunkten är att du alltid måste rengöra innan du målar. Det gäller även träolja. Hur mycket du måste rengöra beror på vilket skick trädäcket är i. Du måste ta bort både smuts och alger från träet, och det kan du göra med en piassavakvast och en hink med vatten eller eventuelt med en högtryckstvätt.

Väljer du högtryckstvätten måste du använda en terrasstvätt, även kallad patio-cleaner, så att högtryckstvätten inte river upp träet och gör det fulare och känsligare för fukt än vad det var innan. Alger sitter inte bara på ytan. De bor också i träet, så du bör använda algtvätt och nylonsvamp och sedan spola av det igen. Efter rengörningen kommer trädäcket i regel att vara uppruggat, eftersom träet reser sig.

När träet har torkat efter tvätten kan du slipa ytan med sandpapper korn 100-120. När du har gjort det är det dags att olja in trädäcket, innan det hinner bli smutsigt igen.

LÄS OCKSÅ: Så underhåller du enkelt träaltanen - Så bygger du ditt trädäck

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka