Badrumsfläkt med utsug genom taket

Enklast är om ventilationen från badrummet kan dras genom en yttervägg. Går inte det, så går det ändå att lösa. Det krävs bara att du drar upp röret genom taket.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
17 kronor

Intro

Det är imma på spegeln, och väggarna dryper av fukt. Men det var skönt att ligga länge i badkaret! Nu har du fått värme, och när du har torkat dig och klätt på dig lämnar du badrummet medan den felhängda dörren sakta stänger sig själv bakom dig.

Du är alltså varm och torr. Men badrummet är fuktigt, och ångan är tät som dimma. Men fukt och värme är inte bra för ett hus. Så småningom tycker du att luften i badrummet blir sämre. Det luktar kanske lite unket eller instängt, och det dröjer inte länge förrän de första tecknen på ett allvarligt problem dyker upp: svarta mögelfläckar. Du hittar dem i hörnen, vid brunnen, runt badkaret och i duschutrymmet.

Som tur är behöver det inte bli så galet. En enda badrumsfläkt av god kvalitet (håll dig till märkesvaror!) och ett par enkla regler för dusch och bad kan rädda inomhusklimatet och villan. Även om det inte är möjligt att borra hål i ytterväggen och släppa ut ångan den vägen, så finns det hopp. Här visar vi hur man släpper ut ångan genom taket.

När det blir fuktigt i badrummet startar fläkten av sig själv, och sänder den fuktiga luften utomhus.

I den här byggbeskrivningen får du:

 • Steg-för-steg-beskrivning
 • Ritning
 • Komplett materiallista
 • Video

Instruktion

01
Hålet i yttertaket 5 Steg

När fläkten ska placeras i taket gäller det att räkna ut var den gör mest nytta - och var det över huvud taget är möjligt att dra rör. Med hjälp av ritningar över huset och en tumstock kan du beräkna var hålet i taket ska borras.

Kom ihåg att du inte kan placera rören som du vill. Du får t.ex. inte såga av bärande delar av takkonstruktionen, och ventilationshuven, som ska sitta ovanför ventilationsröret, måste passas in mellan tegelpannorna eller takskivorna. Den huv som används här passar precis i storlek till en takskiva.

Har du annan takbeläggning får du välja en huv som passar. Fråga gärna på byggmarknaden efter alternativ.

1

Ta bort en takskiva och signalborra rätt igenom taket. Det är endast så som du kan vara säker på att hålet i innertaket tas upp på rätt ställe. VIKTIGT! Undersök noga var du borrar så att du inte träffar på kablar eller rör.

2

Såga nu hål i underlagstaket. Här har du nytta av en bajonettsåg eller sticksåg. Kom ihåg att röret är 100 mm och ska isoleras. Ett hål på Ø 200 är lagom.

3

Den undre delen av huven sätts fast. Här ligger det takpapp på underlagstaket. Såga ev. av bärläkten och skär hål i takpappen så att plåten kan skjutas in under pappen. Fäst huven med farmarskruvar och limma fast takpappen.

4

Övre delen av huven placeras ovanpå bär- och ströläkt. Takskivorna läggs ovanpå den övre sidan av täckplåten medan plåten ligger ovanpå takskivorna på den nedre sidan (se även ritningen nedan).

5

Lägg nu takskivorna på plats. Har du gjort det rätt finns det ingen risk att det tränger in regnvatten på vinden. Själva ”hatten” på huven fästs med farmarskruvar och kan tas av när ventilationsröret ska sättas på plats.

02
Hålet i innertaket 3 Steg

1

När du har sågat hål i yttertaket, ska du göra hål i innertaket. Det är viktigt att hålet hamnar precis under det övre. Här har du hjälp av ett lod som kan göra märke i isoleringen.

2

Signalborra så lodrätt du kan ner genom isoleringen, men lyft den först för att se att du inte borrar i rör eller kablar.

3

Med en vass hålsåg borrar du nu hål i innertaket. Placera hålsågens centrumborr i hålet som uppstod vid signalborrningen. Till ett 100 mm rör använder vi en 110 mm hålsåg.

03
Ventilationsröret 4 Steg

Luftens väg ut i det fria går i ett så kallat spirorör med en diameter på 100 mm. Röret är galvaniserat och finns i olika dimensioner passande till olika fläktar.

Om du har tagit upp ett lodrätt hål genom innertak och yttertak, skjuter du nu upp röret nerifrån och kilar fast det med underkanten i nivå med innertaket. Då kan du på taket markera var det ska sågas av.

För att det inte ska bildas kondens i röret där det passerar den oisolerade vinden, är det viktigt att isolera det.

1

Skjut upp spiroröret tills det sitter i nivå med panelen i innertaket. Fäst röret tillfälligt med ett par skruvar eller kila fast det.

2

På taket markerar du var röret ska kapas. Som du ser på bilden, kapas röret precis i linje med huvens ovankant.

3

Röret kapas med bågfil (eller bajonettsåg, om du har en sådan). Gör en markering hela vägen runt röret och vrid det efterhand som du sågar igenom plåten.

4

Isolera röret runt om hela vägen upp till toppen. Se till att isoleringen inte sjunker ihop eller lossnar. Det kan du göra genom att vira ståltråd runt den. Här används 45 mm isolering.

04
Badrumsfläkten 3 Steg

1

Be elektrikern dra fram ström till fläkten. Om sladdarna leds ut så tätt intill röret som här, så ser man dem inte när fläkten har monterats.

VIKTIGT! Elinstallationen ska förstås utföras av en elektriker!

2

Nu kan fläkten monteras. På denna modell från Pax kan man själv lätt plocka ut propellern när den har blivit smutsig och ska torkas av.

3

Nu sugs fukten och ångan ut genom fläkten och vidare till huven på taket. Fläkten är fuktstyrd och startar så snart det blir för fuktigt i badrummet och den stänger av sig själv när fuktigheten är nere på normal nivå.

Material

 • Tids- och fuktstyrd badrumsfläkt, www.pax.se
 • Spirorör, Ø 100 mm
 • Takhuv, www.benders.se
 • Friskluftsventil till yttervägg och fönster
 • Ventiler till mellanväggar
 • Väggrör mellan ventilerna

Dessutom:

 • Farmarskruvar
 • Takkitt

Specialverktyg:

 • Bajonettsåg
 • Hålsåg, Ø 110 mm
 • Långt signalborr (Ø 8 mm)

Tidsförbrukning

Beror på förhållandena. Det tog oss lite drygt en dag.

Pris

Material och elektrikerbesök gick på cirka 1700 kr och fläkten kostade 1500 kr.

Svårighetsgrad

Det svåraste är att göra hål i taket. I en modern villa är det lättare än om det är ett gammalt hus.

Ritning

Tät takhuv

Om du monterar huven korrekt är det ingen risk att det plötsligt droppar vatten från taket i vardagsrummet. Huven består av tre delar: en underdel (som fästs på underlagstaket), en ovandel (som placeras på den undre delen innan takskivorna läggs på plats) och till sist själva ”hatten” (som ser till att det inte regnar ner i ventilationsröret).

Tät takhuv

Video

Så här använder du tigersågen

Sågen är mycket kraftfull och är oöverträffad vid rivningsarbete och andra grövre uppgifter. Försedd med rätt blad tuggar den sig obesvärat genom allt från trä och metall till tegel och betong. I den här videon kan du se alla bladen och lära dig hur du använder sågen optimalt.

Helt raka snitt i runda material

Tips & Tricks

Suger du ut luft, ska den ersättas

Du kan inte suga ut luft från ett rum utan att ersätta den med ny, för då skulle det ju bli vakuum. Se därför till att luften kan cirkulera fritt mellan rummen i bostaden.

Med hjälp av badrumsfläkten blir du av med fuktig och instängd luft. Men det gäller också att ersätta den gamla luften med ny, så därför måste du öppna en friskluftsventil eller ett fönster.

Men det hjälper inte med ventiler i alla rum om du gör som de flesta - stänger badrumsdörren. Antingen får du lära dig att låta den stå lite på glänt eller också får du såga av den en bit nertill eller upptill eller rent av sätta en ventil i dörren.

Normalt cirkulerar luften i bostaden via dörröppningarna, men det kan vara förnuftigt att montera ventiler mellan de olika rummen. Då slipper du en del av draget längs golvet. Och har du braskamin i ett rum, kan en ventil ovanför den leda in värme till ett annat rum.

Friskluftsventiler kan monteras i fönsterbågarna. Det är en enkel och diskret lösning.

LÄS OCKSÅ: Sätt en spaltventil och få bort imma från rutan

Friskluftsventilen ska skyddas mot hård blåst.

Skapa bättre luftcirkulation i bostaden med ventiler mellan rummen.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Ventilation