Gör Det Själv kurs om beläggning

Det är alltid bäst att börja med att skapa ett bra underlag oavsett vilken slags beläggning du vill lägga. Häng med på Gör Det Självs stora kurs om beläggning, som är på sex lektioner. Vi börjar med underlaget.

Välkommen till Gör Det Självs stora kurs om hur man anlägger en beläggning.

Vi kommer att visa dig hur du bygger upp ett stabilt underlag för allt från terrass till infart. Det är nämligen nästan alltid underlaget som det är fel på, om stenarna i beläggningen efter ett tag inte ligger som de ska.

Och tro inte att det bara är amatörer som gör fel. Nej, långt ifrån. Gå en sväng i ett nybyggt villakvarter och se hur det ser ut. Du kommer att se kanter som gett med sig, skadade stenplattor och svackor där vattnet samlas i stora pölar.

Här ger vi dig tydliga anvisningar om hur du bygger upp ett stabilt underlag så att beläggningen ligger stadigt och håller många år. Och vi visar förstås också hur du avhjälper fel som andra har gjort. Du lär dig hur du skapar rätt fall på terrassen och hur du lägger dränering på en infart, som sluttar från gatan ner mot villan så att ytvattnet leds bort.

Vi lägger gräsarmeringsstenar och ger dig en snabbkurs i att sätta smågatsten. Samma teknik kan användas även om du lägger stenplattor eller naturstenar. De sistnämnda kan dock bli besvärliga att gå på.

Det lär du dig i Gör Det Självs kurs om beläggning

Kursen publicerades första gången i tidningen Gör Det Själv 2009. Kursen består av 6 delar på totalt 14 sidor:

  • Del 1: Stabilt underlag Det är alltid bäst att börja med att skapa ett bra underlag oavsett vilken slags beläggning du vill lägga. Häng med på Gör Det Självs stora kurs om beläggning, som är på sex lektioner. Vi börjar med underlaget.
  • Del 2: Stenplattor på terrassen Det är snyggt med en korrekt lagd stenterrass, men den ska luta åt rätt håll, så att regn- och smältvatten rinner bort från huset. Här kan du lära dig hur du får ett perfekt fall på din nya terrass redan från början.
  • Del 3: Gatsten, makadam och singel Oavsett storlek och form ger granit en mycket snygg beläggning som dessutom är enormt hållbar. Du ska bara veta vad du lägger var och hur det går till.
  • Del 4: Armerat gräs Infarten behöver inte se ut som en kal stenöken. Nej, den kan i stället vara både grönskande och fantastiskt stark. Läs här hur du armerar gräs.
  • Del 5: Dränera infarten Du kan inte bestämma när det ska regna eller hur mycket det ska komma. Men du bestämmer om vattnet ska bli liggande på infarten och skada ditt hus.
  • Del 6: När plattorna sjunker Även om flera plattor har sjunkit på infarten, så är det inte säkert att du behöver lägga om ett stort område. Det räcker ofta att göra en reparation.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Stenläggare