Lägg plattor och sten

Om du gör på rätt sätt är det en relativt enkel uppgift att lägga sten och plattor. Här visar vi hur du lägger de 3 vanligaste sorterna.

TEMPO: Ju större plattor, desto snabbare går det. Men tänk på ryggen, och använd arbetshandskar.

När grunden är korrekt uppbyggd och vibrerad, och lagret av avjämningsgrus är helt plant, är det en ganska enkel uppgift att lägga sten och plattor. Och arbetet går snabbt framåt. Det finns många olika stenar och plattor att välja mellan – och ännu fler olika mönster.

Här visar vi tre av de allra vanligaste: stora plattor och små stenar diagonalt och i raka rader.

Stora plattor

1

Det är viktigt att plattorna läggs rätt på första försöket, så att avjämningslagret inte förstörs. Första raden läggs på plats med stöd av t.ex. en rätskena.

2

De resterande plattorna läggs med kanten pressad in mot grannplattan, så att det blir en fog på 3 mm. Håll plattan ordentligt så att du inte tappar den.

3

När alla plattor är lagda bankas de lätt på plats. Här använder vi en stång och en regelstump för att vara säkra på att plattan inte knäcks.

Små stenar förskjutet

1

Små stenar läggs förskjutet – antingen godtyckligt eller med en halv sten. Lägg alla hela stenar först, och vänta med att skära stenarna i sidorna till sist.

2

Med små stenar är det extra viktigt att med jämna mellanrum kontrollera att raderna ligger rakt. Du kan använda en rätskena eller en lång rak bräda.

3

Stenarna läggs med en 2-3 mm bred fog. Ligger de inte helt rakt kan små ojämnheter rätas upp genom att vrida stenarna lite med en skyffel.

Små stenar diagonalt

1

När små stenar ska läggas diagonalt, styrs riktningen genom att först spänna upp ett snöre. Stenarna läggs med en 2-3 mm bred fog – förskjutet, så att två fogar aldrig ligger bredvid varandra.

2

När fyra rader är lagda flyttas snöret. Det placeras i stenarnas modulmått, dvs. hur mycket fyra rader inkl. fogar fyller. Då blir fogarnas bredd och antalet stenar fördelat jämnt över hela ytan.

3

Till sist ska stumparna vid kanten läggas. Man märker upp genom att lägga en sten över hålet och rita upp. De kapade stenarna bör inte vara mindre än 1/3 av en hel sten. Då blir de för instabila.

Viktigt om fiberduk

Fiberduk ovanpå avjämningslagret är ett av de största missförstånden när det gäller plattsättning. Effekten gällande ogräs är i bästa fall begränsad, då ogräsfrön oftast kommer ovanifrån och slår rot i foggruset.

Å andra sidan kommer fiberduken att få plattorna att ligga löst. Därmed blir det plats för regnvatten som kan sippra ner genom fogarna, så att underlaget blir blött. Och då finns det stor risk för att plattorna sätter sig.

Fogsand: Vibrera och efterfyll fogarna

När plattorna är lagda ska de fogas. Vanlig sand från stranden mellan plattorna duger inte! Välj istället ugnstorkad fogsand, som har kantiga korn i flera storlekar. Det gör fogarna kompakta, låser plattorna och ser till att fogarna är vattentäta och håller ogräs borta.

Fogsanden fördelas med en styv kvast – diagonalt mot plattorna.

Området sopas rent och vibreras sedan med en markvibrator. Fogarna efterfylls, beläggningen vibreras igen, och till sist borstas hela ytan ren.

Så kapas plattor och sten

När plattor och sten ska kapas går det snabbast att använda en stenkap. Brottsytan blir inte ren, så den lämpar sig bäst till sten med grova kanter, t.ex. herrgårdssten.

Är det viktigt med ett helt rent snitt, t.ex. för plattor som läggs med mycket täta fogar, används vinkelslip med diamantklinga. Klingans öppna kant ser till att den kyls ner under tiden.

LÄS OCKSÅ: Få snygga plattor med en kakelskärare

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Stenläggare