Stensättarens 20 bästa tips

Ska du sätta igång att lägga sten till en ny terrass eller uppfart? Läs då vidare här, när stensättaren delar med sig av sina bästa tips för en stark och snygg beläggning som håller i många år.

Om du vill ha en snygg och tålig stenbeläggning, som håller i många år, är det viktigt att du lägger stenarna och bygger upp underlaget på rätt sätt. Här får du tips och råd på några av de viktigaste sakerna som är avgörande för att terrassen eller uppfarten blir snygg och håller i många år.

1

Sopa terrassen ofta så är den fin längre

Det kan mycket väl löna sig att sopa stenterrassen med kvasten ofta. Sopar du din stenterrass regelbundet, minskar du nämligen risken för att få mossa och alger på beläggningen. Kolla om fogarna behöver fyllas på med fogsand – det är enkelt att göra samtidigt.

2

Små stenar försvagar terrassen

Har du ett brunnslock eller något annat hinder på din beläggning, gäller det att lägga plattorna runt det på ett smart sätt. Se till att delarna som ska ligga intill brunnslocket inte är jättesmå. Det kommer att försvaga terrassen.

3

Fukta gruset så packas det bättre

Det är svårt att få torrt grus att packa sig ordentligt. Fuktar du det med lite vatten så går det bättre. Vattnet “smörjer” kornen så att de packar ihop sig bättre och du får en starkare beläggning.

4

En bräda som är anpassad till kanten

Bygger du t ex en gång med kantsäkring på båda sidor, är det smart att använda kantstenarna som rättesnöre när underlaget ska jämnas till. Brädan sågas till i båda ändarna, så att den kan ligga på kanten när du jämnar till gruset.

5

Spara tid och krafter - hyr en minigrävare

Grävjobbet är den tuffaste delen av ett beläggningsprojekt. Det är gjort på en förmiddag, om du hyr en maskin som gör det. Då slipper du också att få ont i ryggen.

6

En stor markvibrator förlänger din beläggnings livslängd

Ju större markvibrator du väljer för att packa underlaget till en beläggning med, desto längre håller beläggningen. Det är mycket viktigt att underlaget är rejält packat så att det inte sjunker ner – speciellt vid uppfarter. Därför är det en riktigt bra investering att hyra en stor markvibrator på 120 kg för den kan, allt annat lika, packa ihop underlaget tätare än vad en lättare modell kan göra.

7

Lägg plattorna så att det är lätt att klippa gräset

Lägger du en stenterrass eller gång vid en gräsmatta, är det smart att lägga plattorna på samma höjd som gräset. Det gör det enkelt att klippa gräset, eftersom gräsklipparen kan köra ut över plattorna. Då slipper du långt gräs runt plattorna, som efteråt måste tas bort med kanttrimmer.

8

En provläggning gör det enklare att lägga mönster

Ska du lägga mönster eller stenar i olika storlekar, är det smart att först göra en provläggning.

9

Mätning vid var 5:e sten säkrar samma fogbredd

Lägger du bara ut plattorna kan de mycket väl “sticka iväg” för dig, så att det blir olika stort avstånd mellan fogarna. Det kan undvikas genom att kontrollmäta vid var femte rad. Bestäm dig för att fem rader sten med fogar ska täcka x antal cm och håll sedan det.

10

Lägg de kapade stenarna till sist och spara tid

Om du lägger alla hela stenar först och väntar med att kapa stenar till sist, går det betydligt snabbare än att kapa stenar löpande, t ex vid kanten.

11

Slå av skärvor så att det ser ut som övriga stenar

Flera stensorter har slagna kanter, t ex den väldigt populära markstenen. När de stenarna kapas, försvinner de slagna kanterna. Brott-ytan kan göras mindre synlig genom att slå av kanten med en hammare.

12

Orört snöre är exakt

Lägger du sten efter ett rättesnöre, är det jätteviktigt att snöret förblir orört. Om bara den minsta sak tänjer ut snöret, kommer stenarna att ligga ojämnt.

13

Bygg enkelt en stenstöt

Ett packat underlag är helt avgörande för att din beläggning ska bli snygg och hålla länge. Om du bara ska göra en mindre terrass, kan du mycket väl nöja dig med att använda en hemmagjord stenstöt, eller så kallad jungfru, för uppgiften. Då behöver du inte hyra en markvibrator. Stenstöten kan du tillverka av en kraftig stolpe, som du borrar hål genom högt upp för en rundstav som kan användas som handtag.

14

Foga löpande så att stenarna inte flyttar sig

Sätter du sten på en större yta, är det en fördel att foga löpande med fogsand. En stor beläggning behöver du kunna flytta dig runt på och det ökar risken för att stenarna ska flytta sig. Det kan du undvika om du fogar efterhand som ett område blir färdigt.

15

Blanda stenar med färgskillnad så beläggningen blir harmonisk

Stenar med färgskillnader bör läggas så att de blandas ordentligt. Det ger det mest harmoniska resultatet. Om alla mörka stenar läggs på ett område, och de ljusa på ett annat, blir färgskillnaden väldigt tydlig och det blir inte snyggt.

16

Exakt avjämning efter järnrör

Det är viktigt att avjämningslagret, som stenarna ska läggas i, jämnas av så exakt som möjligt. En bra metod är att gräva ner två järnrör i underlaget, så att de ligger på den höjd som avjämningslagret ska ha. När överflödig sand dras av efter rör, vet du att det blir exakt eftersom rören är helt raka.

17

Ta bort material och slipp missfärgningar

Använd inte din nya beläggning som förvaringsplats för material som t ex sten och sand. Materialen kommer i så fall att dra till sig fukt, och det ökar risken för fläckar och missfärgningar.

18

Fei diagonalt så fugene fylles opp

Når du feier fugesand i fugene, bør du feie diagonalt på fugene. Fugesanden pakkes bedre, og det går raskere enn å feie “rett” på fugene. Fei i flere omganger, og forsikre deg om at fugene er fylt opp. Det gjør belegningen sterk.

19

Enkel kantsäkring med torrbetong sparar tid

Istället för att blanda torrbetong med vatten i en hink först, kan du hälla ner torrbetongen direkt i rännan, hälla på vatten och sätta kantstenarna. Då sparar du ett arbetsmoment och behöver inte rengöra hinken.

20

Skräddarsy trädgårdsgången efter din steglängd

Gör du en trädgårdsgång med stegstenar, bör du först gå en provtur. När du vet din steglängd, kan du bygga gången så att den blir helt perfekt med stenar som ligger exakt där du går.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Stenläggare