Hugga i granit

Även om en gatsten är av massiv granit kan den lätt delas i mindre bitar. Till det behövs en slägga och en huggmejsel.

Med en krita markerar man var stenen ska delas. Huggmejselns spets är vinklad. Sidan med minst vinkel, här markerad med rött, ska vändas in mot den del av ganitstenen som ska användas.

Det är viktigt att stenen läggs på ett underlag som ger efter så att det tar upp hammarslagen. Med ett par hårda slag delar man lätt på en smågatsten. Huggmejseln placeras i vinkel mot strecket och ställs sedan upp.

Nu täcks hugglinjen av handen och därmed skyddar man ögonen mot granitskärvor som eventuellt kommer flygande medan man knackar. Av samma orsak ska man alltid sitta längs med den markering man hugger efter. Den del av stenen som ska användas vänds åt samma håll som handen man håller släggan med.

Den sida av stenen där man håller huggmejseln är den som ska huggas loss. Detta eftersom slagen naturligt kommer lite grand i vinkel från släggsidan. Man ska slå lagom hårt.

LÄS OCKSÅ: Slägga: Detta behöver du veta

Först spåras längs markeringen med lättare slag. Sedan delas stenen med ett par hårda, välplacerade slag. Granitsten kan delas på vilket håll som helst: tvärs över, längs med eller diagonalt.

Hugger man tvärs stenens ådring delar den sig lätt, medan det är något svårare att dela den tvärs ådringen. Kan man välja vilken sten man ska hugga till är det bättre att ta en slät sten än en knagglig. Den slätare stenen ger en större kontaktyta för huggmejseln.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Stenläggare