Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur lägger jag stegstenar stadigt?

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Hur lägger jag stegstenarna?

Problem:

Jag har tänkt lägga ett antal stegstenar på gräsmattan – i stället för att anlägga en trädgårdsgång. Till det ska jag använda 40 x 40 cm plattor som jag har i överskott. Räcker det om jag gräver bort gräset och lägger stenarna?

Lösning:

Även om belastningen på stegstenar i en gräsmatta är ytterst liten, så är det inte så smart att bara gräva bort ett par grästuvor och sedan lägga plattorna.

Visserligen ligger de en bit ifrån varandra och därmed ser man inte om någon sätter sig lite grann. Men stenarna ska väl ligga några år och för att du inte ska snubbla på dem bör de ligga rätt stadigt.

Det behöver inte vara besvärligt att lägga dem på ett hållbart sätt. Gräv cirka 20 cm djupa hål och fyll på med cirka 12 cm väggrus och komprimera med en plattvibrator (eller en hemgjord stamp av en regel). Skyffla sedan på cirka 3 cm sättgrus som du jämnar till och plattar till lätt. Lägg dina betongplattor på grusbädden.

De ska sticka upp 2–3 cm över gräsmattan om du inte har grävt bor all matjord och fyllt på med grus. För annars sätter sig jorden lite och då sjunker plattona en smula.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka