Såga i granit

Ett alternativ till att hugga i granitstenar är att såga till dem, som stensättaren nu ska visa.

Motorkapen är en bensindriven maskin med en vattenanslutning, så att det inte dammar lika mycket under arbetet. Gatstenen som ska delas läggs på plats, stadigt, så att den inte glider under arbetet. En kritmarkering görs med hjälp av tumstocken, där stenen ska delas.

Innan maskinen startas bör man ta på skyddsglasögon, säkerhetsskor och hörselskydd. Maskinen startas på samma sätt som en motorsåg, och även om den verkar tung är den ganska lätthanterlig.

När vattnet kopplats på lägger man an klingan mot stenen och drar upp ett spår i materialet innan maskinen varvas upp. Motorkapen skär sig igenom gatstenen med ett helt rakt snitt. Klingan räcker inte till för att såga helt igenom stenen. Den sista biten delar därför med ett par slag med huggmejseln.

Motorkapen kan lika gärna användas till de mindre smågatstenarna. Här räcker klingan gott och väl till för att såga rakt igenom stenen. Det gör inget om klingan sågar sig ner i gruset.

En motorkap kan hyras vid större byggmarknader. Vill man inte använda en så stor maskin kan man till nöds använda en vanlig vinkelslip med diamantklinga.

Arbetet bör dock försiggå utomhus och man bör ha en dammsugare till hands, förutom den övriga säkerhetsutrustningen. Stenen markeras där den ska kapas och läggs stadigt på plats i gruset innan man börjar såga.

Som synes dammar det riktigt mycket när man sågar med en klinga som inte vattnas. Sågdjupet beror självklart på hur stor klinga maskinen klarar av. Men även med en större vinkelslip, som här, kan man tvingas vända på stenen och såga i flera omgångar.

Resultatet är en rakt sågad sten, men där man ändå ser spåren efter de olika snitten. Men det gör inte så mycket, eftersom snitten döljs av sättgruset.

Den mindre smågatstenen är lättare att dela. Här behöver man bara vända på stenen en gång för att såga till den. Ska man bara såga till en enstaka sten klarar man sig med en vinkelslip. Ska man dela många stenar bör man hyra den större motorkapen.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av vinkelslipar

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Stenläggare