Betongplattor: Allt du behöver veta om betongplattor

Betongplattor används mycket ofta ensamma och tillsammans med till exempel smågatsten och singel. Fast storlek och tjocklek gör det lätt att lägga betongplattorna, lätt att gå på dem och lätt att hålla dem rena. Oftast ljusgrå.

Egenskaper hos betongplattor

Betongplattors exakta storlek, tjocklek och jämna yta ger en plan och tät beläggning som är lätt att hålla ren och snöfri. Det förutsätter att du har köpt en dyrare, tät och hård betongplatta som inte suger till sig vatten. Torra betongplattor får färre algangrepp och har mindre risk för frostskador.

Användning av betongplattor

Betongplattor väljs till allt från en infart till enstaka plattor att gå på i rabatterna. Till altaner, gångar och enkla stenar kan du nöja dig med 5 cm tjocka betongplattor, men ska bilen köra på beläggningen bör du välja 6 cm tjocka betongplattor.

Läggning av betongplattor

Det går både snabbt och lätt att lägga betongplattorna på ett plant underlag. Stora betongplattor är mycket tunga och det är hårt fysiskt arbete, men det går snabbt. Oftast är den ena sidan något planare och slätare.

LÄS OCKSÅ: Genial materiallyft

Hållbarhet hos betongplattor

Betongplattor håller mycket länge. Det största hotet mot dem är vatten. För är de av en halvdålig kvalitet, slitna eller porös så suger de till sig vatten och spricker i kyla.

Underhåll av betongplattor

Borsta regelbundet beläggningen eftersom det gör det svårt för alger att få fäste och de rena betongplattorna har lättare att torka efter regn. Undvik kraftig spolning med högtryckstvätt, särskilt på äldre betongplattor. Strålen kan göra ytan porös och därmed sårbar för fukt samt svårare att hålla ren.

Hugga betongplattor

Om man ska anpassa betongplattor kan man klara jobbet med hjälp av en slägga och ett kantjärn, bara man har rätt teknik. I detta filmklipp kan du se, hur man hugga betongplattor.

Först markerar man hur mycket som ska huggas loss ur betongplattan. Här är det 5 cm som ska huggas ur betongplattan. Det är viktigt att kantjärnet har bra stöd, det vill säga att det vilar jämnt längs båda kanterna.

Därpå vinklar man järnet något så att ena kanten ligger just på markeringen. Man hugger nämligen bara med ena kanten på järnet. För att inte förstöra hörnkanten slår yrkesmannen ett enkelt slag på betongplattans kant i markeringens förlängning.

Sedan slår han på hörnet i 45 graders vinkel innan han börjar hugga längs markeringen. Underlaget måste vara helt slätt, så att betongplattan inte vippar. Och när han slår till på järnet slår han hårt, så att biten lossnar. När stensättaren nästan knackat sig igenom betongplattan börjar han om i den andra änden.

Återigen slår han på den smala kanten för att skydda hörnet, innan han hugger av det sista av betongplattan. Nu när hela kanten är avhuggen sticker det ut en del mindre grader längs snittet.

De ska naturligtvis också knackas bort. Då använder stensättaren en vanlig mejsel. Den här tekniken är ett alternativ till vinkelslipen, som både låter och dammar.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Marksten