Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Betongplattor: Allt du behöver veta om betongplattor

Skriv ut Spara artikel

Betongplattor används mycket ofta ensamma och tillsammans med till exempel smågatsten och singel. Fast storlek och tjocklek gör det lätt att lägga betongplattorna, lätt att gå på dem och lätt att hålla dem rena. Oftast ljusgrå.

Egenskaper hos betongplattor

Betongplattors exakta storlek, tjocklek och jämna yta ger en plan och tät beläggning som är lätt att hålla ren och snöfri. Det förutsätter att du har köpt en dyrare, tät och hård betongplatta som inte suger till sig vatten. Torra betongplattor får färre algangrepp och har mindre risk för frostskador.

Användning av betongplattor

Betongplattor väljs till allt från en infart till enstaka plattor att gå på i rabatterna. Till altaner, gångar och enkla stenar kan du nöja dig med 5 cm tjocka betongplattor, men ska bilen köra på beläggningen bör du välja 6 cm tjocka betongplattor.

Läggning av betongplattor

Det går både snabbt och lätt att lägga betongplattorna på ett plant underlag. Stora betongplattor är mycket tunga och det är hårt fysiskt arbete, men det går snabbt. Oftast är den ena sidan något planare och slätare.

LÄS OCKSÅ: Genial materiallyft

Hållbarhet hos betongplattor

Betongplattor håller mycket länge. Det största hotet mot dem är vatten. För är de av en halvdålig kvalitet, slitna eller porös så suger de till sig vatten och spricker i kyla.

Underhåll av betongplattor

Borsta regelbundet beläggningen eftersom det gör det svårt för alger att få fäste och de rena betongplattorna har lättare att torka efter regn. Undvik kraftig spolning med högtryckstvätt, särskilt på äldre betongplattor. Strålen kan göra ytan porös och därmed sårbar för fukt samt svårare att hålla ren.

Hugga betongplattor

Om man ska anpassa betongplattor kan man klara jobbet med hjälp av en slägga och ett kantjärn, bara man har rätt teknik. I detta filmklipp kan du se, hur man hugga betongplattor.

logga in eller köp tillgång för att se videon

Först markerar man hur mycket som ska huggas loss ur betongplattan. Här är det 5 cm som ska huggas ur betongplattan. Det är viktigt att kantjärnet har bra stöd, det vill säga att det vilar jämnt längs båda kanterna.

Därpå vinklar man järnet något så att ena kanten ligger just på markeringen. Man hugger nämligen bara med ena kanten på järnet. För att inte förstöra hörnkanten slår yrkesmannen ett enkelt slag på betongplattans kant i markeringens förlängning.

Sedan slår han på hörnet i 45 graders vinkel innan han börjar hugga längs markeringen. Underlaget måste vara helt slätt, så att betongplattan inte vippar. Och när han slår till på järnet slår han hårt, så att biten lossnar. När stensättaren nästan knackat sig igenom betongplattan börjar han om i den andra änden.

Återigen slår han på den smala kanten för att skydda hörnet, innan han hugger av det sista av betongplattan. Nu när hela kanten är avhuggen sticker det ut en del mindre grader längs snittet.

De ska naturligtvis också knackas bort. Då använder stensättaren en vanlig mejsel. Den här tekniken är ett alternativ till vinkelslipen, som både låter och dammar.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
null: Betongplattor: Allt du behöver veta om betongplattor
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka