Så lägger du en fast grund under beläggningen

När du lägger plattor är en fast och stabil grund av största vikt. Gör du det ordentligt från början är du garanterad ett jämnt och hållbart resultat.

En stengång och en terrass ställer inte riktigt lika höga krav på underlaget som en uppfart eller en parkering för bilen, men gemensamt för alla sorters beläggningar är att det gäller att göra rätt från början.

En helt fast och stabil grund är din garanti för ett jämnt och hållbart resultat.

Här går vi igenom, steg för steg, hur du ska göra.

Så säkerställer du en solid grund

1

Allra först avgränsas området med ett snöre som spänns upp mellan pinnar. På pinnarna markeras beläggningens planerade höjd utifrån önskat fall (vanligtvis 1,5 cm per meter).

2

Hur mycket matjord som ska grävas bort avgörs av vad beläggningen ska användas till. För en terrass med plattor ska du ca. 35-40 cm ned. För en uppfart måste du gräva bort ca. 50-60 cm.

3

För små områden, t.ex. en trädgårdsgång eller en liten terrass kan du gräva för hand. För en stor terrass eller en uppfart, där du ska djupare, rekommenderar vi en minigrävare.

4

Även när matjorden är bortgrävd kan du riskera att myrbon och musgångar gör underlaget poröst. Om det är fallet kan det löna sig att komprimera jorden med en vibratorstamp.

Fakta om bergkross

Allra längst ned under en beläggning finns rå jord. Och är den lerig och därför inte i stånd att avleda nedsipprande vatten, ska du börja med att lägga ett lager bergkross. Denna grustyp finns i blandningen 0 till 90 mm, och de stora stenarna gör gruslagret kompakt, samtidigt som det låter vattnet rinna igenom.

Gruslagrets tjocklek avgörs av vad du ska använda den färdiga beläggningen till. Om du ska bygga en terrass, är 15 cm komprimerad bergkross tillräckligt. Men för en uppfart som ska hålla för tung belastning från bilar, rekommenderar anläggningsexperterna ett 30 cm lager bergkross.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt grus!

Så komprimeras bergkrossen

1

Bergkrossen hälls/skyfflas ut i ett lagom tjockt lager och fördelas. Det är lättast att fördela med en asfaltsskrapa, men baksidan av en helt vanlig trädgårdsräfsa kan också användas.

2

Bergkrossen sjunker ca. 5 cm per 15 cm när den komprimeras, så mät avståndet upp till det snöre som du har satt ut för att bestämma beläggningens slutgiltiga höjd, och fyll på vid behov.

3

Bergkrossen komprimeras med en markvibrator. Du ska köra över hela ytan tre gånger. Kör i båda riktningarna om vartannat, och gärna med lite överlapp mellan spåren.

Verktyg

Gör det tunga arbetet lättare

MARKVIBRATOR
Ska du bara komprimera sand och grus kan du klara dig med en modell på 100 kg om du kör i flera omgångar och med ett stort överlapp. Men ska du även använda den på den färdiga beläggningen ska du ha en modell på minst 200 kg.

MINIGRÄVARE
När du gräver ut för en uppfart eller terrass ska det grävas bort överraskande mycket jord. En terrass på 20 m2 kräver oftast att du gräver bort 7 m3 jord. Det är mycket att gräva med en spade, så låt minigrävaren göra det hårda arbetet på en förmiddag.

VIBRATORSTAMP
En vibratorstamp är oslagbar att stampa rå jord med. Den komprimerar t.ex. musgångar och ser till att grunden blir så fast att det inte blir sättningar i beläggningen.

MOTORSKOTTKÄRRA
Sand och grus är tungt, så om du ska dra igång ett stort projekt, som t.ex. en uppfart, är det snabbt och lätt att flytta materialen med en självlastande motordriven skottkärra.

”JUNGFRU”
Längs kanter är det lite svårt att komma åt med markvibratorn, så här fixas komprimeringen manuellt. En hemmagjord jungfru som du tillverkar av en stolpe, med en rundstav som handtag fungerar fint.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Stenläggare