Rikta upp stenar

Här ser man tydligt att stenarna satt sig. Det beror på att belastningen varit större än vad underlaget var avsett för. Stensättaren ska rikta upp stenarna så att ytan blir plan igen.

Alla stenar som satt sig lyfts upp. Här använder stensättaren ett särskilt verktyg, en så kallad stenupptagare. Med stenupptagaren går arbetet lättare, men man hade också kunnat använda ett spetsigt verktyg, som en skruvmejsel eller liknande.

När alla stenar som satt sig lyfts upp ska sidorna rensas från fogrester. Till det används en vanlig mejsel. När fogresterna är borta fyller stensättaren på med ett par skyfflar grus i gropen för att kompenseradet som satt sig.

Gruset fördelas jämnt i gropen och stensättaren stampar till det med fötterna. Innan stenarna läggs tillbaka rensas de från fogrester. Nu läggs stenarna. Stensättaren håller två stenar i vinkel mot varandra så att de kilar sig ner i hålet. Då blir det lättare att få plats med stenarna.

Gruset behöver fördelas mer och det orndar stensättaren med händerna innan han lägger stenarna. När alla stenar lagts borstas överskottsgruset och fogresterna bort.

Nu ska stenarna stampas i det nya gruset. Stensättaren använder en knoppstång med plastknopp. Stenarna ska knackas ner omkring en centimeter så de kommer i nivå med befintliga stenar.

När stensättaren har knackat ner en sten drar han över den med foten för att kontrollera att den är på rätt nivå.

Nu har svackan i stenläggningen riktats upp men innan allt är klart måste fogarna fyllas med fogsand. Här använder vi sand med ogräshämmare i. Sanden fördelas med en kvast längs alla fogar.

Med knoppstången stampas nu ännu en gång alla stenarna så att fogsanden sjunker ner i fogarna. Sedan efterfylls fogarna med sand och stenläggningen är nu plan och fin.

Läs om marksten

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Stenläggare